Viinitrendit muuttavat maailmaa – viisi ennustusta tulevista suuntauksista

Tulevien viinitrendien ennustaminen on kutkuttavan jännää. Historia on täynnä mielenkiintoisia keksintöjä ja nousukkaita, joita tänä päivänä pidetään ihan itsestäänselvyyksinä. Mitkä viinitrendit nousevat seuraavaksi pinnalle? Tutustu viiteen ennustukseen ja pysy ajan käänteissä mukana!

Muistatko, kuinka 90-luvulla naurettiin ajatukselle kierrekorkillisista pulloista? Samaan aikaan ei edes tiedetty, mitä viinien vegaanisuus oikeasti tulevaisuudessa merkitsee. Vuosituhannen vaihteen jälkeen puolestaan ylenkatsottiin muovipulloja. Jos olisit muutama vuosi sitten tokaissut Portugalin nousevan viinitilastojen kärkeen, sinua olisi kuunneltu hämmästellen. Jännä tarkastella asioita näin jälkikäteen, sillä kaikki edellä mainitut viinitrendit ovat nykyään ihan arkipäivää.

Ajan saatossa muuttuvat meidän kaikkien tottumukset ja vaatimukset. Katsastetaan Viinilinnan ennustuksiin tulevien vuosien trendeistä, jotka saattavat kenties nyt tuntua vierailta ajatuksilta, mutta kukaties ovat kaikkien huulilla jo melko piakoin.

Viinitrendi 1: Kuohuvat rieslingit

Saksa on jo pitkään ollut äärimmäisen trendikäs viinimaa etenkin valkoviinien saralla. Meille suomalaisille valkoviinien kivijalka-asemaa pitää tällä hetkellä hallussaan raikkaat rieslingit. Kumpaankaan faktaan emme näe lähitulevaisuudessa muutoksia syntyvän, päinvastoin – ennustamme riesling-trendin laajentuvan myös kuohuviinien puolelle. Oletko jo tutustunut kuplivaan rieslingiin vai onko tänä kesänä ensimmäinen kertasi poksauttaa kyseinen pullo auki?

Kyllä, Riesling-rypälelajikkeesta valmistetaan myös erinomaisia kuohuviinejä. Tämä viinityyli on meilläpäin vielä hieman vieraampi käsite, mutta esimerkiksi Saksassa hyvinkin yleinen kuohuviinin muoto. Saksalainen Riesling taipuu täydellisesti kuohuviiniksi sille ominaisen hapokkuuden ja sitruksisuuden ansiosta. Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Extra Trocken on kuiva ja siitä löytyy pirteän hedelmäinen makumaailma. Tilan vahvuus laadukkaiden rieslingien tuottajana piilee heidän viinitarhoissaan. Erittäin huolellinen tarhojen hoito, tarkoituksellisen matalat satomäärät ja selektiivinen käsin poiminta ovat laadun kulmakivet.

Viinitrendi 2: Sokerittomat viinit

Moderni hyvinvointibuumi alkaa näkyä myös viineissä ja juomakulttuurissa. Tämä viinitrendi on ehkäpä kaikkein lähinnä tätä päivää, sillä siihen ollaan selkeästi jo viinintuottajien puolelta alettu reagoimaan. Enenevissä määrin viininnautiskelijoiden valintoihin vaikuttavat tuotteiden kalorimäärät ja sokeripitoisuudet. Myös matala-alkoholisuus nostaa päätään, sillä viineissä iso osa energiasta tulee alkoholista.

Hyvä esimerkki sokerittomasta kuohuviinistä on Italialainen Bellissima Zero Sugar. Se on proseccon tapaan valmistettu äärimmäisen hedelmäisestä Glera-rypäleestä. Viini on kuiva ja hapokas, mutta Gleralle ominainen päärynäisyys tulee silti tyylikkäästi esiin ja luo suutuntumaan oivaa pyöreyttä, mutta ilman sokeria. Tämä pirteän hapokas kuohuva on sertifikaatti-intoilijan unelma, sillä viini on luomu, vegaani ja vieläpä gluteeniton.

Viinitrendi 3: Modernit pienet pakkausmuodot

Muovipullot, viinitetrat ja viinipussit alkavat olla jo monille tuttuja. Näiden hiilijalanjälki klassiseen lasipulloon verrattuna on merkittävästi pienempi. Harmittavan usein kuitenkin nämä pakkausmuodot ovat vähintään litran kokoisia, joten yksittäisen viininnautiskelijan on vaikea tehdä luontoystävällistä valintaa nauttiessaan lasillisen tai pari viiniä. Onneksi tämä asia on pikkuhiljaa muuttumaan päin ja uskommekin pienten ympäristövastuullisten pakkausten raivaavan lisää hyllypaikkoja itselleen.

Puolen litran kartonkitetraan pukeutuu Asio Otus Sauvignon Blanc, joka on raikas valkoviini suoraan Italiasta. Kypsän sitruksinen ja viheromenainen makumaailma täydentyy karviaisen ja viinimarjan tuoksuilla. Kesäisten salaattien kyytipojaksi tässä on maistuva valinta, mutta ennen kaikkea ulkomuotonsa vuoksi toimii pieni pöllö loistavasti myös festariviininä tai puistopiknikillä. Tetra on kevyt ja rikkoutumaton vaihtoehto viinipullolle ja tiesitkö muuten, että tetrapakkauksen hiilijalanjälki on vain kahdeksasosa klassiseen lasipulloon verrattuna. Tämä on siis todellakin ympäristötietoisen nautiskelijan valinta ja vieläpä kaiken lisäksi vegaaninen.

Viinitrendi 4: Premiumisaatio eli laatu korvaa määrän

Vuosi 2020 osoitti meille, että laadusta voidaan nauttia myös kotioloissa. Arkeen kaivataan pientä luksusta ja nykyään on täysin normaalia tilata fine dining -ravintolasta laadukas ateria kotiin nautittavaksi. Hienompi illallinen kruunataan tietenkin laadukkaalla juomalla ja tässä kohtaa onkin hyvä alkaa pälyilemään Alkossa hieman korkeammille hyllyille. Ennustamme tämän jo alkaneen trendin kasvavan ja normalisoituvan tulevina vuosina.

Etelä-Ranskan klassikko, tuo pappien viini, on jokaisen riistan tai kovien juustojen ystävän tiedettävä. La Chasse des Princes Chãteauneuf-du-Pape on ikoninen punaviini, jossa on GSM-sekoitus (Grenache, Syrah & Mourvedre) alueen parhaita rypäleitä. Viini tulee Rhônen timanttisimmalta alueelta, Châteauneuf-du-Papesta, joka on n. 40 kertaa arvokkaampaa maata, kuin ympäröivät viinialueet. Tämä keskitäyteläinen punaviini on upea riistakauden tähti, joka on hapokas ja tanniininen yhdistelmä kirsikkaisen herukkaista makua. Tammikypsytys antaa viinille oivaa tukevuutta. Hinta-laatusuhteeltaan viini on todellinen löytö!

Viinitrendi 5: Nousevana rypäleenä Albariño

Maailmalla nousukautta elävä Albariño tulee pääosin Luoteis-Espanjasta tai Pohjois-Portugalista. Meillä vielä suurelta yleisöltä pimennossa oleva rypäle saattaa sytyttää suomalaiset viini-intoilijat puolelleen nopeastikin. Albariñot ovat hapokkaan mineraalisia valkoviinejä, joissa on sitruksinen makumaailma. Ne sopivat kalapöytään ja meren herkuille täydellisesti ja napakampien valkoviinien ystäville tietenkin myös sellaisenaan. Povaammekin albariñoista loistavaa haastajaa rieslingeille!

Rias Baixasista tuleva Pazo de Villarei Albariño on täydellinen tyylinäyte Espanjan valkoviiniosaamisesta ja siitä, millainen rypäle Albariño on luonteeltaan. Rypäle viihtyy karuissa olosuhteissa ja täten saa itselleen mineraalisen olemuksen. Viini on kuiva, hapokas ja aavistuksen greippinenkin, ryhditettynä yrttisellä tuntumalla. Sopii kalan lisäksi myös kanalle. Albariñot ovat harvoin tammitettuja ja sen ansiosta viineissä säilyykin omanlainen raikkautensa. Hyppää siis kansainvälisen aallon harjalle ja tutustu rohkeasti Albariñoon.

Innolla odotamme, osuvatko viinitrendit kohdalle ja mitä alan syövereissä tapahtuu vaikkapa seuraavan viiden vuoden aikana!