(Viinin) metsästyskausi on alkanut!

Ilmassa on selkeästi saalistuksen tunnelma ja mestsästyskausi on jo käsillä. Nyt on hyvä hetki palauttaa mieleen riistan ja viinin yhdistämisen perusajatukset sekä suositukset, ja esitellä muutama maukas viini syksyn riistaruokien seuraksi.

Hyvä riistajuoma on aina persoonallinen ja täyteläinen. Riistaa tarjoillaan useimmiten juhlaruokana, joten riista-aterian viini voi olla hieman tavallista hinnakkaampi. Monet riistaruoat ovat melko voimakkaan makuisia, joten viiniltäkin vaaditaan rakennetta, aromikkuutta ja täyteläisyyttä.

Perussääntö on, että lintujen kanssa kannattaa suosia viinejä, joiden happorakenne on hyvä, kun taas roseeksi jätettävän fileen kera sopivat tanniiniset punaviinit. Pataruoat rakastavat kypsän hedelmäisiä ja pehmeitä punaviinejä.

Alko: Mitä juomaksi riistan kera?

Edellä mainittujen vinkkien avulla on hyvä lähteä metsästämään oikeita viinejä riistan seuraksi. Ja muistakaa, että riista käsitteenä on laaja. Yhdelle se tarkoittaa jänispaistia, toinen on sitä mieltä, että alle 200kg ei ole edes riistaa ja kolmas luokittelee koskessa syöksyvän taimenen riistaksi. Eli, riistaa on monen kokoista sekä makuista ja kaikille löytyy vielä monta viinisuositusta!

Onnea viininmetsäsykseen!

Ripassoa hirvipadan seurana

Arancione Originale Ripasso 13,99€

Kerrataan alkuun, mitä sana ripasso viinipullon kyljessä tarkoittaa. Rypäleet kasvavat Valpolicellan viinialueella Veronan maakunnassa, Pohjois-Italian Venetossa. Viini on Ripasso, joka Valpolicellan valmistuksen jälkeen ennen kypsytystä suodatetaan Amaronen kuivatuista rypäleistä muodostuneen saoksen läpi. Näin viini saa hieman Amaronelle tyypillisiä ominaisuuksia.

Arancione Originale Ripasso on yksi tyylikkäimpiä ja monipuolisimpia italialaisia viinejä tyylikkääseen ruokailuun. Kyseinen viini tunnetaan viiniharrastajien ja nautiskelijoiden keskuudessa esimerkkinä laadukkaasta ripasso -viinistä. Se on maultaan keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, nahkainen ja mausteisen tyylikäs kokonaisuus. Voit tarjota sitä possun, naudan, maksan ja varsinkin riistaruokien kanssa se on kuin kotonaan. Hirvipata porisemaan ja Armigero Ripassoa seuraksi!

Luomuviini joka hehkuu Pariisin henkeä

Les Dauphins Rouge Organic 11,99€

Les Dauphins -viinisarja tulee Côtes du Rhônen alueelta, ja viinien etiketit hehkuvat 1920-luvun Pariisin henkeä. Les Dauphins Organic Rouge on sopivan mausteinen ja elegantti luomupunaviini.

Maultaan se on keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, tumman luumuinen, kevyen mustikkainen sekä mokkainen. Tyylikäs viini vaikkapa pastan, pizzan ja possun pariksi, mutta toimii hienosti myös riistalintujen kanssa. Jos metsästysonni ei ole mukana, niin tätä viiniä kannatta kokeilla myös hieman viilennettynä lohen parina.

Elegantti viini riistalihan kanssa

Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 2013 23,09€

Silloin kun puhutaan ja haaveillaan italialaisista laatuviineistä, esille nousee usein kolme merkittävää viiniä: Barolo, Barbaresco ja Amarone. Ne ovat lupaus laadusta ja seikkailusta tuoksujen sekä makujen maailmassa. Kyseisiä viinejä yhdistävät mm. pitkä historia, tarkat säännöt viljelyä ja valmistusta koskien, sekä korkeahko hinta. Nuo viinit nauttivat suurta arvostusta ympäri maailmaa ja ovat himoittuja keräilykohteita.

Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 2013 Barbaresco Riserva DOCG Roberto Sarotto Estates on piemontelainen perheyritys, joka yhdistää paikallisia traditioita sekä moderneja innovaatioita. Viinitalo omistaa yli 90 hehtaaria viinitarhoja Piemonten alueella mm. Barolossa ja Barbarescossa. Roberto Sarotto perusti tämän yrityksen vuonna 2001, ja hänen perheellään on yli 200 vuoden kokemus viinien valmistuksesta. Tämä viini tulee noin kuuden hehtaarin alueelta Langhesta. Viini kypsyy noin 14 kuukautta tammessa. Sarotton Barbaresco säilyy hyvin 10-15 vuotta vuosikerrasta.

Viinin tuoksu on elegantti. Hienostunutta mausteisuutta, hentoa tupakkaa, kuivattuja punaisia marjoja ja tyylikästä nahkaisuutta. Makumaailmaltaan se on rikas, mausteinen ja voit aistia siinä kypsää luumuisuutta, lakritsia ja suklaata.

Kun hankit Sarotton Barbarescoa ja haluat ottaa viinistä kaiken irti, niin muista panostaa ruokaan mitä sen kanssa tarjotaan. Se on mitä parhain viini nautittavaksi pieteetillä valmistetun maksan kanssa. Unohtamatta mausteisia riistalihapatoja tai upeita pihvejä. Myös riistalinnut taipuvat upeasti Sarotto Barbarescon kanssa. Lopuksi vielä voimakkaita piemontelaisia juustoja, niin eiköhän se ole siinä… Siis se tosiasia, että barbarescot ovat todellakin yksi viinitaivaan kirkkaimpia tähtiä!

97 points “Best in Show” Decanter Wine Awards 2018

Dos Almas – Kaksi sielua

Dos Almas Pinot Noir Gran Reserva 14,49€

Pinot Noir on viinirypälemaailman “herkkä taiteilijasielu”. Pinot Noir on vaativa rypälelajike, joka asettaa suuret vaatimukset maaperälle, ilmastolle ja viinintekijän taidoille. Pinot Noir on pienisatoinen eikä siedä liikaa kosteutta. Rypäleelle on myös tärkeää viileä ilmasto vaihtuvine vuodenaikoineen.

Kaikki suomalaiset eivät ole vielä löytäneet Pinot Noirin sielua ja usein sitä pidetäänkin liian hentona ja valjuna rypäleenä meidän makuumme. Maassamme elää edelleen vahvasti ajatus, että punaviinin tulee olla roteva, voimakkaan tuoksuinen ja makuinen. Dos Almas Pinot Noir Gran Reserva ei ole tanakka viini, mutta siinä on paljon meidän nenään ja suuhun sopivia elementtejä.

Tuoksultaan Dos Almas Pinot Noir Gran Reservassa miellyttävää kypsää marjaisuutta, hiukan savua ja salmiakkia. Maultaan se on keskitäyteläinen, rapsakan maukas ja mausteinen. Se on loistava valinta esim. lampaalle ja possulle, sekä toimii loistavasti myös rasvaisemman kalan kanssa. Dos Almas Pinot Noir on myös kotonaan syksyisen riistaruoan parina. Erityisesti “lentävä riista” sopii miellyttäväsi sen makumaailmaan. Sorsapataa, kermaisella kanttarellikastikkeella. Se on siinä!