Viinimatka Espanjaan – kuplivat cavat, tasokkaat punaviinit ja trendikkäät valkoviinit kielen päällä

Viinit kuuluvat tärkeänä osana espanjalaiseen ruokakulttuuriin – ne ovat yhdessä oliiviöljyn kanssa maan monipuolisissa ruokaperinteissä vaihtumaton osio. Monet meidän suomalaisten laseissa läikehtivistä viineistä matkaavat tänne Espanjan auringon alta. Ovatko kansainvälisesti arvostettu cava, riojalainen punaviini ja nouseva albariño jo löytäneet kenties tiensä suosikkiesi joukkoon? Tutustu maan rikkaaseen viinikulttuuriin ja löydä upeat helmet nautiskeluhetkiin!

Espanjalaisten viinien voidaan todeta löytäneen paikkansa suomalaisten sydämissä. Maan viinien suosion puolesta puhuu Alkon myyntitilasto, sillä vuonna 2021 viinilitroissa mitattuna Espanja piti kolmatta sijaa heti Italian ja Chilen jälkeen. Mielenkiintoisen viinimaan Espanjasta tekee lukuisten erilaisten kasvuolosuhteiden lisäksi yhdistelmä perinteistä viininvalmistusmenetelmää ja uusia innovaatioita.

Espanjalaisiin herkutteluhetkiin kuuluvat hyvän viinin lisäksi erityisesti runsaat tapaskattaukset. Varmasti veden monen kielelle nostattaa lajitelma oliiveja, suosittua Manchego-juustoa, laadukkaita leikkeleitä, marinoituja paprikoita ja valkosipuleilla maustettuja katkarapuja. Espanjasta ponnistavat myös maistuvat riisipohjaiset paellat sekä etenkin kesähelteillä kauppansa tekevä gazpacho-keitto.

Paikallinen cava hurmaa kuivan kuohuviinin ystävän

Cava on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten kuohuviinilaseissa – se sopii monipuolisesti niin kohottamaan juhlien tunnelmaa maljajuomana kuin tuomaan ryhtiä ruokailun lomaan. Cavaa pidetään yleisesti ottaen myös hyvän hinta-laatusuhteen omaavana kuohuviinityylinä.

Cavan tuotanto on keskittynyt Katalonian alueelle, Koillis-Espanjaan, mutta sitä valmistetaan pienemmissä määrin myös muualla maassa. Oleellista kuohuviinissä on valmistustyyli; cavat valmistetaan samppanjan tapaan pullokäymismenetelmällä. Suomennettuna cava tarkoittaa kellaria ja sillä viitataan juoman pitkään pullokypsytykseen viinikellarin uumenissa. Kyseisiä kuohuviinejä kypsytetäänkin aina vähintään 9 kuukauden ajan.

Luonteeltaan cavat ovat suurimmaksi osaksi erittäin kuivia tai kuivia kuohuviinejä. Tyypilliset esiin nousevat piirteet ovat sitruksisuus ja mineraalisuus. Cavaa voidaan valmistaa useista eri rypälelajikkeista, mutta yleisimmän trion muodostavat Macabeo, Xarel-lo ja Parellada.

Blossom Cava Brut

Blossom edustaa kuohuviiniä, johon on helppo ihastua. Hempeän kukalliseen pulloon kätkeytyy kuiva, tyylikkään ryhdikäs ja laadukas kokonaisuus. Kepeytensä ja raikkautensa ansiosta se maistuu hienosti maljakuohuvana, mutta rakenne ja runsaus mahdollistavat myös loistokkaan yhdistelmän kala-annosten kanssa.

Espanja tunnetaan tasokkaana punaviinimaana

Espanjalaisten punaviinien kirjo on laaja ja vaihtoehtoja löytyy eri makumieltymyksille. Yhtä ainoaa maan tyypillistä edustajaa on näin ollen mahdoton nimetä. Olipa etsinnässä roteva pihviviini tai keskitäyteläinen tapaslautasen seuralainen, kannattaa maan punaviinivalikoimaan tutustua.

Viñedos de Alfaro Conde Del Real Agrado Reserva

Espanjan varmasti tunnetuin viinituotantoalue on upeista punaviineistään mainetta niittävä Rioja. Alueella sijaitsevan Viñedos de Alfaro -viinitilan historia juontaa juurensa vuoteen 1973, jolloin tilan ensimmäiset kyönnökset istutettiin. Viinitarhat sijaitsevat DOC Riojan eteläisimmässä osassa ja iältään ne ovat 25-45 vuotiaita. Viñedos de Alfaro on yksi harvoista alueen tuottajista, joka saa käyttää tuotteissaan mainintaa Viñedos en propiedad. Tämä tarkoittaa, että tuotteet valmistetaan vain tilan omien tarhojen rypäleistä.

Viinin erinomaisuutta osoittaa 2012 vuosikerran valinta Viinilehden vuoden punaviiniksi vuonna 2020. Täyteläinen, taanniininen ja tamminen punaviini ihastuttaa moniulotteisella aromimaailmallaan.

El Copero Tinto

Välimeren rannikolle sijoittuva Valencia kuuluu myös klassisten viinialueiden joukkoon. Riojan punaviineihin verrattuna tyylisuunta on hieman kevyempi. El Copero edustaa alueen tyypillisimpiä rypälelajikkeita ollen yhdistelmä Bobalia ja Monastrellia. Kauniissa rubiininpunaisessa viinissä esiin nousevat tummien marjojen aromit. Pehmeän hedelmäinen viini on parhaimmillaan seurusteluhetkissä pienten purtavien parina.

Valloittavat valkoviinit

Vaikka viinipuheessa Espanja muistetaan erityisesti kuohu- ja punaviineistä, ei maan herkullisia valkoviinejä kannata sivuuttaa. Vaihtelevat sääolosuhteet, korkeuserot ja Välimeren sekä Atlantin vaikutukset luovat mahdollisuudet kiinnostavien valkoviinien valmistamiseen.

Katseet kannattaa kääntää maailmalla nousukautta elävään albariñoon, joka tulee pääosin Luoteis-Espanjasta tai Pohjois-Portugalista. Meillä vielä suurelta yleisöltä pimennossa oleva rypäle saattaa sytyttää suomalaiset viininystävät puolelleen nopeastikin. Albariñot ovat hapokkaan mineraalisia valkoviinejä, joissa on sitruksinen makumaailma. Ne sopivat kalapöytään ja meren herkuille täydellisesti ja napakampien valkoviinien ystäville tietenkin myös sellaisenaan.

Pazo de Villarei Albariño

Rias Baixasista tuleva Pazo de Villarei Albariño on täydellinen tyylinäyte Espanjan valkoviiniosaamisesta ja siitä, millainen rypälelajike Albariño on luonteeltaan. Lajike viihtyy karuissa olosuhteissa ja täten rypäleet saavat itselleen mineraalisen olemuksen. Viini on kuiva, hapokas ja aavistuksen greippinenkin, ryhditettynä yrttisellä tuntumalla. Sopii kalan lisäksi myös kanalle.