Viinihävikki minimiin – 5 vinkkiä hävikin vähentämiseen

13.–19. syyskuuta vietetään Hävikkiviikkoa. Tavoitteena on kertoa hävikin vähentämisen tärkeydestä sekä nostaa ruoan arvostusta. Haluamme olla mukana Hävikkiviikossa ja jakaa sen nojalla viisi käytännön vinkkiä viinien osalta. Näillä neuvoilla jokainen viinin ystävä voi pitää huolen, että hukkaan heitetty viinimäärä olisi mahdollisimman pieni – tai sitä ei syntyisi ollenkaan!

Viinihävikki on mahdollista minimoida tekemällä valintoja jo ennen ostopäätöstä sekä hyödyntämällä ylijäänyt viini nautiskelun jälkeen.

1. Vältä viinihävikki oikealla pakkauskoolla

Viiniä myydään monissa eri kokoisissa pakkauksissa, aina pienen pienistä piccoloista reilumpiin hanapakkauksiin. Mieti jo ennen ostohetkeä, mikä pakkauskoko palvelisi sinua tai seuruettasi parhaiten ja vältä näin liian suuren määrän ostamista ja hävikin syntymistä. Yhdestä normaalikokoisesta 0,75 litran pullosta nauttii noin kuusi viiniannosta.


Barone Montalto Rosso Terre Siciliane 

Pienemmät tetra-pakatut viinit ovat tällä hetkellä suuressa suosiossa. Ympäristövastuullisen pakkauksen lisäksi ne ovat käteviä hetkiin, jolloin tavallinen viinipullo tuntuu liian suurelta. Esimerkiksi 0,5 litran vetoisesta tetrasta nauttii reilut neljä viinilasillista.

Barone Montalto Rosso Terre Siciliane on keskitäyteläinen Syrah- ja Merlot-rypäleen sekoitus. Monipuolinen ja suosittu viini sopii seurustelun lisäksi mausteisille liha- ja kasvisruoille sekä pizzan ja pastan seuraan.

2. Huomioi avatun viinin säilyvyys

Ylijäänyttä viiniä ei kannata suotta lorottaa illan päätteeksi viemäristä alas. Avattu viini on täysin juomalkelpoista vielä myöhemminkin. Säilyvyys riippuu sekä viinistä, pakkauksesta että säilytysoloista, mutta tässä yleiset nyrkkisäännöt eri viinityyppien osalta.

Valkoviini 3–7 vuorokautta
Punaviini 3–5 vuorokautta
Roseeviini 3–7 vuorokautta
Kuohuviini 1–3 vuorokautta
Hanapakkaus 1–4 viikkoa

Hardys VR Chardonnay

Hanapakkaus estää ilman kosketuksen viinin kanssa ja onkin siksi omaa luokkaansa säilyvyyden puolesta. Huomionarvoista hanapakkauksessa on myös ympäristöystävällisyys – hiilijalanjälki on pakkausvaihtoehdoista kaikista pienin viinilitraa kohden.

Hardys VR Chardonnay on yhden rypälelajikkeen viini, jossa idea on tuoda Chardonnayn ominaispiirteet esille parhaalla mahdollisella tavalla. Helposti lähestyttävä ja puolikuiva valkoviini yhdistyy erinomaisesti kala- ja kanaruokien seuraan.

3. Säilytä avattu viini oikein

Avattu viini säilyy parhaiten viileässä, joten hyvä paikka säilyttämiseen on jääkaappi. Mikäli mahdollista, kannattaa puna- ja valkoviinipullosta poistaa pullon sisällä oleva ilma tyhjiöpumppua apuna käyttäen.

El Tesoro Monastrell

Sutjakkaasta puolen litran viinipullosta löytyy espanjalainen hurmuri. Monastrell-rypäleestä valmistettu punaviini on upean tanniininen ja marjaisan mausteinen. Sesongin pata- ja liharuoat saavat tästä täyteläisestä viinistä arvoisensa makuparin. Pehmeytensä ansiosta viiniä nauttii mielellään myös sellaisenaan.

4. Hyödynnä viini ruoanlaitossa

Viini toimii erinomaisena lisänä ruoanlaitossa. Monet kastikkeet ja pataruoat saavat punaviinistä uutta ulottuvuutta, kun taas vaikkapa risotot arvostavat valkoviinin hapokkuutta. Mikä parasta – ruoanlaitossa voi aivan hyvin hyödyntää jo hieman kauemminkin avattuna lojuneen pullon pohjat. Eli vaikka viini ei enää maistuisikaan täysin priimalta, saa se uuden elämän ruoan joukossa ja viinihävikki pysyy kurissa.

Fortuna muovipullo

Mikäli kotoa ei löydy väljähtynyttä viiniä ruoanlaittoon, on litran kokoinen viinipullo loistava valinta. Pullosta riittää pari desiä ruoan maustamiseen ja jäljelle jää vielä normaalin kokoisen viinipullon verran nautittavaksi.

Fortuna on keskitäyteläinen ja tasapainoinen chileläinen punaviini, joka on syntynyt kolmen arvostetun rypäleen harmonisesta liitosta. Merlot luo Fortunalle pehmeän pyöreän pohjan, jota Carmenere täydentää syvällä värillä ja tummilla aromeillaan. Cabernet Sauvignon puolestaan viimeistelee viinin tuomalla siihen rakennetta tanniineillaan ja mausteisuudellaan. Grilli- ja liharuoat saavat Fortunasta oivan kumppanin.

5. Pakasta ylijäänyt viini

Tiesitkö, että viiniä voi myös pakastaa? Puolityhjän pullon saa jääkaapista pyörimästä siirtämällä viinin jämät pakkaseen. Näppärintä on annostella ylijäämäviini jääpalamuotteihin ja hyödyntää jääviinikuutioita tilanteen tullen. Punaviinit voi sujauttaa kastikkeiden tai patojen joukkoon normaalin viinin tavoin. Valko- ja roseeviinit taas toimivat esimerkiksi risotoissa, keitoissa ja kastikkeissa.