Viini- ja juustoilta Viinilinnan tapaan

Tarinamme sijoittuu Viinilinnan kuningaskuntaan. Tuohon maailmaan, jossa Viinilinna suojelee kanssaeläjiään pahuudelta, kuten viinikirvoilta, korkkivioilta ja ennen kaikkea pahalta viiniltä. Tarinassa yhdistyvät niin juustot kuin viinitkin toisiinsa makuhermoja hyväillen.

Viinilinnan Ritari oli järjestämässä Linnan puutarhassa juusto & viini -kestejä ystävilleen. Ilma oli kesäinen ja lämmin, sillä saimme nauttia vuoden kenties viimeisimmistä hellepäivistä porukalla. Paikalle oli saapunut Linnan neitoja, sekä herroja, jotka kaikki olivat valmiita istumaan alas ja rauhoittumaan kesän kiireiltä hetkeksi puutarhan varjojen syleilyyn.

Pöytään oli asetettu mitä näyttävimmin kattaus erilaisia juustoja ja muitakin valtakunnan antimia. Tarjottimelta löytyi klassista goudaa, lampaanmaidosta manchegoa, herkullisen pehmeää maalaisbrietä, kovaa ja mureaa cheddaria, sekä tietenkin gorgonzola-sinihomejuustoa hieman voimakkaampien juustonystävien iloksi. Niin ja oli pöytään löytänyt tiensä myös oliivit, hedelmät, marjat, hillot ja yllättäen lakritsikin.

viinilinna-juustot-viinit

Kesäilta aloitetaan tietenkin kuohuvalla. Illan teemana, kun ovat juustot ja niiden napostelu, niin makunystyröitä on hyvä herätellä maukkaalla kuohujuomalla. Tähän tietenkin parhaiten sopii Blossom Cava Brut (9,98 €). Koska Cava tehdään perinteisellä pullokäymismenetelmällä, niin tämän vuoksi se onkin juustoiltaan mitä mainioin alkumalja. Suu ikään kuin tottuu ajatukseen, että tänään on makuja tulossa tähän suuntaan.

Cavan lähtölaukauksen saattelemana alkoivat juustot tehdä kauppaansa. Lasit täyttyivät viineistä ja lautaset herkuista. Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken (9,98 €) osoittautui mitä loistavimmaksi moniottelijaksi juustopöydässä. Sen pyöreä ja voimakas maku kantoi läpi käytännössä kaikkien juustojen kanssa ja erityistä kiitosta se sai myös toimivuudesta makeampien keksien ja hillojen kanssa. Tässä onkin todellinen löytö! Innostuipa Viinilinnan Ritari hieman avaamaan suutaankin ja kertomaan, että Grauburgunder on Saksan ulkopuolella nimeltään Pinot Gris.

vicarage-lane-marlborough-sauvignon-blanc

Ryhdikäs ja kuiva Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc (12,29 €) toimi raikkaan pirteästi hennommille juustoille, kuten goudalle, maalaisbrielle ja cheddarille. Kalamata-oliivit osoittautuivat myös tämän Uuden-Seelannin raikkaan valkoviinin hyviksi ystäviksi linnan pöydässä. Etenkin klassinen mustaherukkaisuus tuntui täydentävän hentoisempien juustojen makupalettia täydellisesti.

Sitten alkoivat illan kuluessa punaisemmat pullot aukeamaan. Illan punaviineistä kevyempää päätä edusti Dos Almas Pinot Noir Gran Reserva (14,49 €). Tämä chileläinen kevyen marjaisa Pinot Noir on viilennettynä mitä parhain juoma kesäkuumalla. Juustopöydässä se osoittautui myös loistavaksi kevyemmäksi moniosaajaksi, sillä otti tarjottimelta melkeinpä mitä tahansa, niin tämä viini antoi aina nautinnollisen kepeän lisän makunystyröille. Lämpimänä kesäpäivänä ei ole syntiä viilentää punaviinejäkään. Monet usein kipuilevat oikeista tarjoilulämpötiloista, mutta Viinilinnan Ritarin vinkki on tämä. Ennemmin liian viileää kuin liian lämmintä, kyllä se lasissa viimeistään lämpenee.

viinilinna-juustot-viinit

Ritari on myös aina ollut sitä mieltä, että jos ruoka on homeessa, niin sitä ei kuulu syödä. Pöytään näytti jostain livahtavankin gorgonzolaa, jossa oli mukana hieman epäilyttäviä pilkkuja. Ja se juusto jopa vielä tasaiseen tahtiin hupenikin tarjottimelta ja hieman asiasta tiedusteltuaan Viinilinnan Ritari sai selville vieraiden nautiskelleen sen Murviedro Cepas Viejas Bobalin (12,99 €) kanssa. Ritari sitten itsekin rohkaistui maistamaan ja toden totta, nehän sopivatkin yhteen. Tässähän onkin oltava äärimmäisen hyvä viini, sillä jos se saa homeisenkin juuston maistumaan hyvälle. Tanniininen Espanjan Bobal-rypäle toimiikin voimakkaampien juustojen kanssa leikiten.

murviedro-cepas-viejas-bobal

Hieman makeamman täyteläistä puolta punaviineistä kesäpöydässä edusti Sette Vigne 7 (16,99 €). Tämä italialainen tuhti ja täyteläinen punainen olikin monien suosikkiviini juustopöydässä. Viini kesti voimakkaammatkin juustot ja manchegolle tässä oli täydellinen yhdistelmä. Miellyttävän sokerinsa vuoksi viini pariutui myös lakritsin kanssa, ja jälkiruoaksi iloinen joukko napostelikin lakua ja Sette Vigneä.

Ilta oli menestys. Juustotarjotin saatiin koluttua tyhjäksi ja eipä loppujen lopuksi kyllä viiniäkään jäänyt yli. Olipa jopa Viinilinnan Ritarikin päässyt maistamaan yllättävän hyvää sinihomejuustoa, vaikka näin paperilla tämä hullulta kuulostaakin. Tai sitten se johtui ehkä siitä viinistä.

Kun järjestää viini- ja juustoiltaa, niin suosittelen valitsemaan rohkeasti erilaisia juustoja ja viinejä. Heittäydy villiksi ja kokeile uutta. Viinejä ei tarvitse aina ottaa niin vakavasti, vaan kokeilemalla ja hulluttelemalla pääsee todella pitkälle. Samainen kattaus toimii loistavasti myös sisätiloihin siirrettynä syysviiman puhkuessa. Tärkeintä on nauttia!