Vihreät viinivalinnat – luomu, vegaani, kartonkitölkki vai muovipullo?

Valveutuneisuus ja tiedostavuus lisääntyvät viininostopäätöksissä ja ympäristöystävälliset vaihtoehdot kasvattavat suosiotaan. Luomu on ollut jo pidemmän aikaa monen viininystävän kriteereissä, mutta nykyään valikoimasta etsitään myös vegaanituotteita. Näiden lisäksi pakkauksella on iso rooli ilmastovaikutuksille. Iloksemme me suomalaiset olemme globaalilla tasolla aikamoisia edelläkävijöitä uusien pakkausmuotojen kokeilemisessa ja saatavilla on laaja kirjo ympäristövastuullisia viinipakkauksia.

Tutustutaan seuraavaksi toinen toistaan vihreämpiin viineihin. Joukosta löytyy monipuolinen kirjo niin luomuviinejä kuin eri tavalla pakattuja herkkuja – saadaanpa tutustua myös Suomen ainoisiin litteisiin viinipulloihin!

Zensa Nero d’Avola Appassimento Organico

11,98 € | 0,75 l

zensa-nero-davola-appassimento

Zensan viinien mutkattomuus on ihastuttanut suomalaisia jo pitkään. Alkojen jo ennestään näyttävään Zensa-rivistöön astelee punainen uutuus; Nero d’Avola rypäleestä tehty mehevän mausteinen liharuokaviini. Viinissä on menoa ja meininkiä eli haettaessa lihalle, pataruoille tai vaikkapa juustoille mausteista punaista, on se tässä! Viinissä on kuitenkin ripaus sokeria ja miellyttävän pehmäet tanniinit, jonka ansiosta punaviini pysyy helposti lähestyttävänä. Pieni makeus auttaa viinä kestämään hieman tulisemmankin ruoan yhteydessä. Kaikkien Zensa-viinien tapaan, tämäkin kantaa ylpeänä sekä luomu- että vegaanimerkinnät.

Sadonkorjuu tapahtuu käsin ja 20 % rypäleistä läpikäy appassimento-menetelmän, jolloin rypäleitä kuivataan pari viikkoa ja täten mauton vetisyys haihtuu rypäleistä pois. Tällä saavutetaan rypäleisiin luonnollinen lisämakeus, joka taas tuo viiniin pehmeän ja täyteläisen maun. Viinistä myös viidennes on kypsytetty 4-5 kuukauden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joten näillä kahdella tempulla saadaan viiniin makua ja hartiaa.

Litteä viinipullo on entistäkin ympäristöystävällisempi pakkausmuoto

Kesällä Suomessa lanseerattiin ainutlaatuinen innovaatio: litteä viinipullo. Jopa takataskuun mahtuva pullomuoto ihastuttaa omaperäisyydellään. Ajatus pullon muodosta on lähtenyt maailmalla leikkisästi siitä, miten saada toimitettua viiniä ihmisten kotiin kirjepostin mukana postiluukusta. Toki täällä kotoisassa Suomessa meidän alkoholilakimme ei oikein tuohon kotiinkuljetukseen syty, mutta pullon historia selittyy sillä.

Pullo ja sen muoto tekevät siitä myös ympäristöystävällisen. Litteä muovipullo on valmistettu 100 % kierrätysmuovista ja muotonsa vuoksi se mahtuu kuljetuslaatikoihin paljon paremmin kuin pyöreä klassinen viinipullo. Kymmenen litteää pulloa solahtaa samaan laatikkoon mihin menisi neljä perinteistä viinipulloa. Luonnollisesti myös muovipullon keveys verrattuna lasipulloihin vaikuttaa kuljetuskustannuksiin ja ympäristön kuormittavuuteen. Viinintuotannossa merkittävä osuus ilmastovaikutuksista tulee pakkauksen, etenkin lasipullon, valmistuksesta ja muovipullolla onkin 2,5 kertaa pienempi hiilijalanjälki lasipulloon verrattuna.

Hardys Nottage Hill Shiraz PET

9,98 € | 0,75 l

Hardys Nottage Hill Shiraz on tumma ja täyteläinen punaviini. Viinin täyteläisyyttä ei kuitenkaan ole luotu vahvalla sokerimäärällä vaan ennemminkin mausteisella ja tuhdilla makumaailmalla. Tanniinipommi tämä tummanpuhuva Shiraz ei kuitenkaan ole, joten se on hyvinkin helposti lähestyttävä.

Viinin tuoksusta voi löytää kypsää mustikkaa, tummaa kirsikkaa ja mustaherukkaa, jotka yhdistyvät lakritsin, suklaan ja mausteisuuden aromeihin. Pippuri ja yrtit ovat myös viinissä läsnä. Mausta löytyy klassista kypsää hedelmää, tummaa suklaata ja yrttisyyttä sekä luonnollisesti samoja marjoja kuin tuoksustakin. Pehmeät, hienoiset tanniinit viimeistelevät kokonaisuuden lämpimän mausteisuuden sekä paahteisen tammen kera. Viini on siis hieman nähnyt tammitynnyriä.

Tässä on ulkoasultaan uniikki viini grillaukseen, pataruoille ja ihan kotilipittelyynkin. Muovinen pullo on erityisen näppärä vaikkapa mökillä, retkellä ja veneellä.

Hardys Nottage Hill Sauvignon Blanc PET

9,98 € | 0,75 l

Hardys Nottage Hill Sauvignon Blanc on kevyt ja kuiva valkoviini, johon on helppo tutustua. Tuoksussa on havaittavissa hennot sitruunan ja karviaismarjan aromit. Viini on raikkaan kirpakka tapaus, josta löytyy ripaus yrttisyyttä. Sitruunan ja limen aromit tuovat viiniin miellyttävää runkoa ja sen vuoksi tätä viiniä ottaa mielellään toisenkin lasillisen. Kokeile reippaasti vaikkapa grillatun lohen kanssa!

Kaakkois-Australia on ilmastonsa ja maaperänsä vuoksi loistava alue tuottaa viiniä. Pitkät kesäpäivät antavat rypäleille runsaasti valoa ja juuri sen ansiosta rypäleet kypsyvät hedelmäisiksi ja makoisiksi. Tätä Sauvignon Blancia ei kuitenkaan pidä sekoittaa Uuden-Seelannin kilpaveljiinsä, sillä niin voimakasta mustaherukkaisuutta ei tästä viinistä löydy.

Les Dauphins Côtes du Rhône

11,98 € | 0,75 l

les-dauphins-cotes-de-rhone

Les Dauphins Côtes du Rhône on raikas ja trendikäs luomupunaviini Etelä-Ranskasta. Rhonen alueelta ponnistava neljän rypäleen blendi yhdistää Grenache, Syrah, Mourvèdre ja Grenache Noir -rypäleet keskitäyteläiseksi ja kevyeksi herkuksi. Tanniinisuus on miellyttävän hillittyä ja tumma marjaisuus pääsee oikeuksiinsa tässä viinissä. Makupaletista esiin nousee häivähdys lakritsia sekä mausteisuutta.

Viiniä voi nauttia hieman viilennettynä sellaisenaan tai monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa. Grilliruoka, kana ja näin sadonkorjuuaikaan myös sienet sopivat tälle viinille leikiten. Les Dauphins -viinit hehkuvat 1920-luvun pariisilaishenkeä ja näyttävät etiketit koristavat kauniisti myös juhlapöytää.

Fortuna muovipullo

10,98 € | 1 l

fortuna

Fortuna on moniulotteinen ja tasapainoinen chileläinen punaviini, joka on syntynyt kolmen arvostetun ranskalaista alkuperää olevan rypäleen täydellisen harmonisesta liitosta. Merlot luo Fortunalle pehmeän pyöreän pohjan, jota Carmenere täydentää syvällä värillä ja tummilla aromeillaan. Cabernet Sauvignon puolestaan viimeistelee viinin tuomalla siihen rakennetta tanniineillaan ja mausteisuudellaan.

Viini on keskitäyteläinen ja kevyen tanniininen. Marjaisaa hilloisuutta ei ole luotu sokerin avulla, vaan makupaletti on aidon herukkainen ja aavistuksen savuinenkin. Erinomainen viini grillaukseen, possulle ja kanalle, mutta taipuu se myös mukavasti rentoon viikonloppusiemailuun.

Fortuna on valveutuneen kuluttajan valinta, sillä se on sertifioitu Sustainable Wines of Chile -sertifikaatilla ja pakattu ympäristöystävälliseen, täysin kierrätettävään, muovipulloon, jolla on pieni hiilijalanjälki. Fortuna on espanjaa ja tarkoittaa onnea. Tästä syystä etikettiin onkin kuvattu onnea symboloiva neliapila.

Albero Chardonnay kartonkitölkki

9,58 € | 1 l

albero-chardonnay

Muovipulloa ympäristöystävällisempi pakkausmuoto on kartonkitetra. Kartonkitölkin hiilijalanjälki on melkein kolme kertaa pienempi kuin muovipullolla ja muovipullokin on verrattuna lasipulloon todella ympäristöystävällinen valinta.

Italialainen Albero on Chardonnay-rypäleestä valmistettu pirteän hedelmäinen valkoviini. Se on kuiva, muttei kuitenkaan rutikuiva tapaus. Maku on suorastaan hedelmäpommi, mutta ei missään nimessä raskas, vaan ennemminkin pehmeän kepeä. Albero sopii viilennettynä loistavasti kevyeeseen törpöttelyyn, mutta taipuu se myös oivasti naposteluherkkujen seuraksi.