Vastuulliset viinipakkaukset – muovipullo, kartonkitetra ja hanapakkaus

Huonontaako kartonkipakkaus viinin laatua? Onko muovi- vai lasipullo ympäristövastuullisempi valinta? Tiedätkö, mikä pakkausmuoto on viinilitraa kohden kaikista ympäristöystävällisin? Koppaa vastaukset, sillä ympäristön huomioiminen on todellakin tätä päivää!

Valveutuneisuus ja tiedostavuus lisääntyvät viinin ostopäätöksissä ja vastuulliset viinipakkaukset kasvattavat ansaitusti suosiotaan. Pakkauksella on iso rooli ilmastovaikutuksille niin valmistuksen, painonsa kuin muotonsakin puolesta.

Iloksemme me suomalaiset olemme globaalilla tasolla aikamoisia edelläkävijöitä uusien pakkausmuotojen kokeilemisessa ja saatavilla on laaja kirjo ympäristövastuullisia viinipakkauksia. Ovatko puolen litran kartonkitetra tai litteä viinipullo jo tuttuja?

Muovipullo on mainio ympäristölle

Sen kummemmin ajattelematta voisi muovipulloa pitää epäekologisena pakkauksena. Monesti näin onkin, mutta viinin kanssa tilanne kääntyy päälaelleen. Lasipullon valmistus on nimittäin ympäristöä kuormittavampaa kuin muovipullon. Tuotteen paino vaikuttaa kuljetuksessa syntyviin päästöihin ja tässäkin seikassa kevyempi muovipullo peittoaa lasisen.

Green Nature

Raikas ja trooppisen hedelmäinen valkoviini löytyy ympäristöystävällisestä litran muovipullosta. Pullo on kokonaan kierrätettävä ja sen valmistukseen on käytetty 90 % vähemmän materiaalia kuin lasipullon valmistukseen. Green Nature -viinin tuottajan tuotantoperiaatteisiin kuuluvat eettisyys, ympäristön kunnioittaminen ja kestävän kehityksen edistäminen.

Litteä muovipullo on uusin innovaatio

Viime vuonna Suomeen rantautuivat ensimmäiset litteät PET-pullot. Litteys tekee pullosta entistäkin ympäristöystävällisemmän, sillä muoto vaikuttaa logistiikasta syntyviin päästöihin. Kymmenen pulloa mahtuu samaan laatikkoon, mihin normaalisti mahtuisi vain neljä tavallista lasipulloa. Näin ollen isompi pullomäärä pystytään kuljettaa kevyemmin yhdellä kertaa.

Hardys Nottage Hill Sauvignon Blanc

Tasapainoisen kuivan ja hapokkaan aussivalkkarin pakkaus on valmistettu 100 % kierrätetystä muovista. Keltaluumuinen, kevyen viherpäärynäinen, kypsän greippinen ja hennon yrttinen valkoviini ilahduttaa sellaisenaan nautittuna sekä sointuu kasvis- ja kanaruokien pariksi.

Kartonkitetra kumoaa ennakkoluulot

Muovipulloakin ympäristöystävällisempi pakkausmuoto on kartonkitetra. Kartonkitölkin hiilijalanjälki on melkein kolme kertaa pienempi kuin muovipullolla.

Viinin laadusta ei joudu tinkimään, vaikka sen kotiuttaisikin myymälästä kartonkiin kiedottuna. Kypsytystä pakkaus ei tosin kestä, mutta sellaista viiniä ei tetrasta löydykään – kätevää! Käytännössä suurin osa suomalaistenkin nauttimasta viinistä on juuri nuorena juotavia, joten sen vuoksi tetraa ei ole syytä aliarvioida.

Gobeum Organic Tempranillo

Suloiseen pikkutetraan kätkeytyy espanjalainen punaviini. Mikäli miellät punaviinit turhan raskaiksi, kannattaa maistaa tätä upean marjaisaa ja raikasta tempranilloa. Rubiininpunainen Gobeum on omiaan serusteluun ja kevyen ruoan kaverina.

Huomionarvoinen hanapakkaus

Viinin ostaminen hanapakkauksessa on todellinen ekoteko. Hanapakkausviini on nimittäin litraa kohden kaikkein ympäristöystävällisin hiilijalanjälkensä puolesta. Siinä on ainoastaan 70 g CO2e/l verrattuna klassiseen viinipulloon, jossa vastaava luku on 675 g.

Dr. Pauly-Bergweiler Blitz Riesling hanapakkaus

Tuttu Blitz Riesling ilahduttaa myös kätevässä kolmen litran kokoisessa hanapakkauksessa. Puolikuiva ja ihanan hapokas valkoviini on seurusteluhetkien sankari – siemaile sellaisenaan tai yhdistä kala- ja kanaruoille.

Tutustu pakkausten vastuullisuuteen tarkemmin Alkon artikkelista: Juoman pakkausmateriaalilla on merkittävä ilmastovaikutus.