Vastuulliset viinipakkaukset – muovipullo, kartonkitetra ja hanapakkaus

Huonontaako kartonkipakkaus viinin laatua? Onko muovi- vai lasipullo ympäristövastuullisempi valinta? Tiedätkö, mikä pakkausmuoto on viinilitraa kohden kaikista ympäristöystävällisin? Koppaa vastaukset, sillä ympäristön huomioiminen on todellakin tätä päivää!

Valveutuneisuus ja tiedostavuus lisääntyvät viininostopäätöksissä ja vastuulliset viinipakkaukset kasvattavat ansaitusti suosiotaan. Pakkauksella on iso rooli ilmastovaikutuksille niin valmistuksen, painonsa kuin muotonsakin puolesta.

Iloksemme me suomalaiset olemme globaalilla tasolla aikamoisia edelläkävijöitä uusien pakkausmuotojen kokeilemisessa ja saatavilla on laaja kirjo ympäristövastuullisia viinipakkauksia. Ovatko puolen litran kartonkitetra tai litteä viinipullo jo tuttuja?

Muovipullo on mainio ympäristölle

Sen kummemmin ajattelematta voisi muovipulloa pitää epäekologisena pakkauksena. Monesti näin onkin, mutta viinin kanssa tilanne kääntyy päälaelleen. Lasipullon valmistus on nimittäin ympäristöä kuormittavampaa kuin muovipullon. Tuotteen paino vaikuttaa kuljetuksessa syntyviin päästöihin ja tässäkin seikassa kevyempi muovipullo peittoaa lasisen.

Big Top Zinfandel

Kalifornialaisessa punaviinissä on samettisen tummanmarjainen tuoksu, josta voi aistia herukkaa, mustikkaa sekä hivenen mausteisuuttakin. Upea viini yhdistettäväksi hampurilaisille, grillin antimille tai nautiskeluun sellaisenaan.

Litteä muovipullo on uusin innovaatio

Viime kesänä Suomeen rantautuivat ensimmäiset litteät PET-pullot. Litteys tekee pullosta entistäkin ympäristöystävällisemmän, sillä muoto vaikuttaa logistiikasta syntyviin päästöihin. Kymmenen pulloa mahtuu samaan laatikkoon, mihin normaalisti mahtuisi vain neljä normaalia lasipulloa. Näin ollen isompi pullomäärä pystytään kuljettaa kevyemmin yhdellä kertaa.

Hardys Nottage Hill Shiraz

Keskitäyteläisen aussipunkun pakkaus on valmistettu 100 % kierrätetystä muovista. Sujauta tämä viini leikkisästi takataskuun ja suuntaa kohti tapas-lautasta tai grillibileitä!

Kartonkitetra kumoaa ennakkoluulot

Muovipulloakin ympäristöystävällisempi pakkausmuoto on kartonkitetra. Kartonkitölkin hiilijalanjälki on melkein kolme kertaa pienempi kuin muovipullolla.

sauvignon-blanc

Viinin laadusta ei joudu tinkimään, vaikka sen kotiuttaisikin myymälästä kartonkiin kiedottuna. Kypsytystä pakkaus ei tosin kestä, mutta sellaista viiniä ei tetrasta löydykään – kätevää! Käytännössä suurin osa suomalaistenkin nauttimasta viinistä on juuri nuorena juotavia, joten sen vuoksi tetraa ei ole syytä aliarvioida.

Asio Otus Sauvignon Blanc

Suloiseen pikkutetraan kätkeytyy kuiva, rapsakka ja miellyttävän sitruksinen italialainen valkoviini. Viini on loistava kumppani raikkaille salaateille, grillatuille kasviksille, kanaruoalle ja seurusteluun ihan sellaisenaan. Muista viilentää Otuksesi ajoissa, sillä tämä viini on parhaimmillaan kylmänä nautittuna.

Huomionarvoinen hanapakkaus

Viinin ostaminen hanapakkauksessa on todellinen ekoteko. Hanapakkausviini on nimittäin litraa kohden kaikkein ympäristöystävällisin hiilijalanjälkensä puolesta. Siinä on ainoastaan 70 g CO2e/l verrattuna klassiseen viinipulloon, jossa vastaava luku on 675 g.

Doppio Passo Primitivo

Pehmeän hedelmäinen ja maistuvan marjaisa punaviini on todellinen moniottelija. Keskitäyteläinen- ja -tanniininen Doppio Passo maistuu niin sellaisenaan kuin ruoankin saattelemana. Kokeile esimerkiksi pata- tai grilliruoan parina tai yhdistä pizzan seuraksi.

Tutustu pakkausten vastuullisuuteen tarkemmin Alkon artikkelista: Juoman pakkausmateriaalilla on merkittävä ilmastovaikutus.