Valkoviini rapujuhliin – näillä vinkeillä onnistut viinivalinnassa

Onnistunut rapuviini saa maut esiin ja tekee kokonaisuudesta tasapainoisen. Jos mietit viinivalintaa rapujuhliin, ota seuraavat neuvot talteen ja ole valmis ravustuksen alkaessa 21.7.

Suosi valkoviinissä suoraviivaisia, selkeitä ja raikkaita piirteitä, jotka korostavat ravun makua. Yhdistelmällä kuiva, hapokas ja hedelmäinen pääsee erittäin pitkälle. Tutustu perusteluihin tarkemmin ja nappaa neljä erinomaista rapuviinisuositusta kesän railakkaimpiin kekkereihin – Viinilinnan valkoviinit rapujuhliin tulevat tässä!

1. Valitse makeusasteeltaan kuiva tai puolikuiva valkoviini

Omien makumieltymysten mukaan kannattaa valita rapujuhliin joko kuiva tai puolikuiva valkoviini. Makeammat viinit peittävät helposti herkän ravun maun ja lopputuloksena on hieman epätasapainoinen kokonaisuus.

2. Ravut vaativat viiniltä hapokkuutta

Suolaiset ravut arvostavat viinin hapokkuutta. Tunnettuja hapokkaita valkoviinilajikkeita ovat esimerkiksi Riesling, Sauvignon Blanc ja Grüner Veltliner – nämä ovatkin klassisia valintoja rapujuhlien juomatarjoiluihin juuri tämän ominaisuutensa vuoksi.

Rakenteeltaan hapokkaassa valkoviinissä esiin nousee luonnostaan sitruksisuus. Tämä on erinomainen ja luonteva aromi rapujen pariksi.

3. Hedelmäisyys on hyvän rapuviinin ominaisuus

Viinivalinnassa kannattaa huomioida, että tillillä maustetussa suolavedessä keitetyt ravut pehmentävät jonkin verran viinin makua. Tätä saadaan tasapainotettua valitsemalla hedelmäinen viini. Rapujen viipyilevän ja suuntäyttävän maun kanssa upean hedelmäinen valkoviini luo voittamattoman liiton.

4. Vältä tammitynnyrissä kypsytettyä valkoviiniä

Tammitynnyreissä kypsytetyt valkoviinit ovat ominaisuuksiltaan melko rotevia ja harteikkaita. Tämmöinen viini jyrää helposti ravun alleen ja näin ollen jää helposti fiilis, että ruoalta olisi kaivannut jotain enemmän. Säästä siis tammitetut viinit toisiin tilanteisiin.

Valkoviinit rapujuhliin – neljä viinisuositusta

Rapujuhlien viinisuositukset menevät edellisten perustelujen pohjalta grüner veltlinerille sekä klassiselle rieslingille. Löydä oma suosikkisi ja tarjoile viini hyvin viilennettynä.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen

Grüner Veltliner -rypäleen yhdistelmä hapokkuutta, mausteisuutta ja mineraalisuutta on varma valinta rapujuhliin. Itävaltalaisen huipputuottajan viinissä voi havaita vihreää omenaa sekä Grüner Veltlinerille tyypillistä valkopippuria ja yrttisyyttä. Viini on kuiva ja hapokas, se edustaa makutyyppiä pirteä & hedelmäinen.

Dopff Riesling Cuvée Europe

Dopff Cuvée Europe valmistetaan tarkkaan valituista rypäleistä, jotka ovat saaneet kasvaa Riquewihrin mehevällä maaperällä. Ranskan Alcasessa valmistettu viini on miellyttävän kuiva ja napakan hapokas. Viinin nimi juontaa juurensa vuoteen 1949, jolloin Dopff au Moulin Rieslingiä tarjoiltiin Strasbourgissa Euroopan Neuvoston kokouksessa. Tämän historiallisen kokouksen kunniaksi viini sai nimekseen ”Cuvée Europe”, kunnioittamaan Eurooppaa.

Fitz-Ritter Dürkheim Riesling Organic Dry

Pfalz on sekä yksi arvostetuimmista Saksan viinialueista että toiseksi suurin. Fitz-Ritterin Dürkheim Riesling on luomusertifioitu kuiva vegaaniviini juurikin Pfalzista. Puhdaspiirteisen viinin maussa yhdistyvät upeasti klassinen greippi ja alueelle tyypillinen mineraalisuus. Viini on mukavan hapokas ja ryhdikäs virkistys Alkon laajalla riesling-hyllyllä. Viinillä on Ortswein-laatuluokitus, mikä on erittäin harvinaista tämän hintaluokan viineille, joten nyt on mahdollisuus nauttia laadukasta rieslingiä kohtuuhintaan.

50° Riesling hanapakkaus

50° Riesling -valkoviinin on tuottanut maailmankuulu Schloss Johannisberg. Viinin nimi tulee 50. leveyspiiristä, joka kulkee Johannisbergin viinitarhojen halki. Tuoksultaan viini on raikkaan hedelmäinen ja maussa esiin nousevat viheromena, sitrus ja persikka. Rapean ryhdikäs ruokaviini löytyy kätevästä ja ympäristövastuullisesta kahden litran hanapakkauksesta.