Joulun kalapöytä rakastaa valkoviiniä – tee onnistunut valinta

Joulun ajan suurimpia herkkuja monille ovat juhlapöydän kalat. Vaikka jouluruoasta saattaa ensin tulla mieleen kinkku ja laatikot, ei kala- ja kasvisruoan roolia voida väheksyä. Graavikalat, savustettu lohi, lipeäkala, sillit ja mädit ovat monien jouluaterialla jopa pääosassa.

Seuraavat valkoviinit toimivat erinomaisesti niin kala- kuin kasvispainoitteiseen joulupöytään – kurkkaa Askon vinkit ja löydä suosikkiviini juhlapöydän herkuille!

La Marimorena Albariño

13 % | 20,99 € | 0,75 l

la-marimorena-albarino

Kalapöydän ehdoton kuningas on tänä jouluna Albariño. Albariñot ovat suurelle yleisölle vielä hieman pimennossa, mutta muualla maailmassa kyseessä on erittäin trendikäs rypäle. Tämä Luoteis-Espanjasta tuleva valkoviini on tyypillisesti kuiva, sitruksinen ja hapokas, joten tästä syystä se on oiva haastaja esimerkiksi saksalaisten Rieslingien ystäville. Albariñoja harvemmin tammitetaan, mutta tämä viini on päässyt hieman tynnyrin kanssa tekemisiin. Marimorenan maku on tukeva sekä voimakas, ja sen vuoksi se toimii todella monipuolisesti joulupöydässä. Etenkin kalakattauksessa viinin hapokkuus kesyttää rasvaisimmankin kalan, joten lohelle tästä saa maistuvan kumppanin. Viini taittuu helposti myös muihin joulupöydän antimiin. Albariñoista ennustetaankin tulevaisuuden muotirypälettä ja tämä viini nostaa espanjalaisten valkoviinien arvostusta roimasti.

Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken

12,5 % | 9,98 € | 0,75 l

Kympin viini sekä maun että hinnan puolesta, varsinainen löytö suoraan sanottuna! Vegaaninen Grauer Burgunder tunnetaan Saksan ulkopuolella nimellä Pinot Gris ja nehän tunnetusti ovat monipuolisia ruokaviinejä. Kalaviininä tämä laakean pyöreä valkoviini on todella toimiva, mutta ehdottomasti viinin ylimpiä ystäviä ovat joulupöydän vegeherkut. Viinissä on täyteläisyyttä ja makua, joka valtaa suun ja tämän ansiosta se pärjää voimakkaammillekin ruoille. Esimerkiksi sillin makua tasapainottaa Fritz Walterin hedelmäisyys oivallisesti. Pfalzin alueelta ponnistavassa valkoisessa on älyttömän hyvä hinta-laatusuhde ja ruokaviininä se peittoaa monet itseään kalliimmat yksilöt leikiten.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen

12,5 % | 14,98 € | 0,75 l

Grüner tulee melkeinpä automaattisesti mieleen itävaltalaisesta viinistä puhuttaessa. Domäne Wachaun Grüner Veltliner tulee nimensä mukaisesti Wachaun laaksosta, joka onkin Itävallan merkittävimpiä viinialueita. Ruokaviininä tämä Grüner on äärimmäisen monipuolinen ja kalapöydän lisäksi sitä uskaltaa tarjota vaikka läpi koko jouluaterian. Vaalealle kalalle, kalkkunalle ja jopa kinkulle sopiva valkoinen on siis kyseessä. Viini on kuiva ja hapokas sekä laakean makuinen, mukana on myös virkistävää pippurisuutta. Domäne Wachau on vieläpä vegaaninen ja omaa myös paikallisen ekosertifikaatin. Kyseessä on myös iso viiniosuuskunta, joten mistään kasvottomasta korporaatiosta ei ole kysymys, ennemminkin se on suuri viiniperhe.

Casa di Malia Organic Prosecco Frizzante

11 % | 12,98 € | 0,75 l

Proseccoa, mutta pienemmällä kuplalla. Frizzante tarkoittaa italialaisessa viinikulttuurissa kevyesti kuplivaa viiniä, joten tämä viini löytyykin Alkosta valkoviinien osastolta. Pienet kuplat antavat viiniin sekä raikkautta että kepeyttä. Tämä viini uppoaa varmasti ihan sellaisenaan, mutta myös kevyiden kasvisruokien kanssa. Rypäleenä viinissä on Glera ja se tulee Veneton alueelta, joten samat lainalaisuudet pätevät tähän viiniin kuin Prosecco-kuohuviiniin, tämä vain on hieman hentoisempi. Viini soveltuu erinomaisesti jouluaterian alkumaljaksi tai ruoan jälkeiseen seurusteluun. Puolikuiva Casa di Malian Prosecco on hapokas, pirskahteleva ja klassisen päärynäinen, sekä tietenkin luomu. Tämä viini löytyy joulun alla tyylikkäässä lahjapakkauksessa ja mikä olisikaan virkistävämpää kuin tuhdin punaviini sijasta ojentaa lahjaksi kuplivan raikas valkoinen.