Ron Zacapa Centenario

Ron Zacapa Centenario 23 -rommi on korkealaatuinen guatemalalainen rommi. Sitä on ikäännytetty 6–23 vuotta 2,300 metrin korkeudessa Quetzaltenangon vuorilla. Sen tasainen laatu varmistetaan 500 vuotta vanhalla solera-menetelmällä, jossa nuorta rommia sekoitetaan vanhemman rommin joukkoon. Viileässä ilmastossa ja korkealla merenpinnan yläpuolella tapahtuva hidas kypsytys rohkaisee rommin lukuisia aromeja heräämään henkiin. Tisleitä kypsytetään vanhoissa konjakki-, bourbonviski- ja sherry- (mm. Pedro Ximénes) -tynnyreissä, joka kruunaa Zacapan monitasoisen maun.

Tuoksussa on rikas sekoitus vaniljaa, mantelia, hunajaa, nugaata ja rusinoita. Maku on täyteläinen, makeahko, lämpimän toffeinen ja vaniljainen, johon vanhat tisle- ja viinitynnyrit tuovat kaivatun lisämausteen.

Ron Zacapa on guatemalalaista, taidokkaana käsityönä valmistettua rommia. Yli 20 vuotta Guatemalassa rommia sekoittanut Lorena Vásquez on tehnyt Zacapasta arvostetun ja korkealuokkaisen rommin, jona se tänä päivänä tunnetaan. Zacapa-rommiin käytettävää sokeriruokoa viljellään Guatemalan lounaisrannikolla Retalhuleun tasangolla. Tislaamo kelpuuttaa rommin raaka-aineeksi vain sokeriruo’osta puristetun tuoreen, makean mehun, jota kutsutaan ruokohunajaksi. Se on tunnetusti guatemalalaisen rommin laadun ensimmäinen salaisuus.