Trendikäs vegaaniviini sopii kaikkiin kattauksiin

Viinin saattaisi olettaa olevan aina vegaaniystävällinen vaihtoehto, mutta kaikki viinit eivät kuitenkaan sovi kaikille vegaani- tai edes kasvisruokavaliota noudattaville. Vegetrendi on ollut pinnalla jo useamman vuoden, ja vegaanimerkinnät ovat löytäneet tiensä myös viinipullojen kylkiin. Tätä silmällä pitäen olemme poimineet valikoimastamme viisi vegaanista viinisuosikkiamme. Tervetuloa tutkimaan kanssamme vegaanisten viinien maailmaa!

Mitä on vegaaniviini?

Viini on vegaanista, kun sen valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita. Yksinkertaista, tai niinhän sitä luulisi… Viinin suodattamiseen voidaan kuitenkin käyttää kirkasteaineita, kuten kaseiinia (maitoproteiinia), albumiinia (kananmunasta saatavaa proteiinia), gelatiinia (liivatetta) tai isinglasia eli kalaliimaa (kalan uimarakosta valmistettua kirkastusainetta), jotka eivät vegaaneille sovellu. Samoja ainesosia saatetaan käyttää esimerkiksi oluen, siiderin tai liköörin valmistuksessa – mistään kovin poikkeuksellisesta käytännöstä ei siis ole kyse. On olemassa myös täysin vegaanisia vaihtoehtoja eläinperäisille kirkasteaineille. Niitä ovat muun muassa bentoniittisavi, merilevä tai herneproteiini. Ja kas näin, yksinkertaisesta on saatu taiteiltua kovin monimutkaisen kuuloista. Toisaalta, näillä knoppitiedoilla voit nyt häikäistä ystäväsi illallispöydässä.

Miten löydän vegaaniystävällisen viinin?

Viinihyllylle suuntaavan on hyvä huomioida pulloja tutkaillessaan, ettei kaikkia valmistukseen käytettyjä ainesosia ole pakko merkata etikettiin. Kirkasteaineista on ilmoitettava vain yleisemmin allergisoivat eli kananmuna sekä maitoproteiini. Vegaanisten tuotteiden tunnistamisen avuksi on onneksi lanseerattu viimevuosina erilaisia symboleita, ja myös yhä useammat viinintuottajat ilmoittavat tuotteidensa vegaaniystävällisyydestä. Vegaanista ruokavaliota noudattava voi turvautua Euroopan Unionin V-label -sertifikaattiin tai The Vegan Societyn omaan kukkalogoon, jotka takaavat tuotteen sopivuuden. Varmasti vegaanisen viinin tunnistaminen Alkon hyllystä on siitä helppoa, että se on merkattu omalla veg-symbolilla. Voit siis huoletta tarttua pulloon, jossa on vegaanisuutta kuvaava symboli tai merkintä.

Miksi vegaaninen viini on hyvä valinta?

Vegaaniviini soveltuu suurimmalle osalle erityisruokavalioita noudattavista ja on täten oiva vaihtoehto vieraiden kestitsemiseen. Yksi viini sopii kaikille, kätevää! Vegaanisuudella ei ole vaikutusta viinin makuun. Tässä paljon puhuttuja kirkasteaineitakin jää viiniin vain häviävän pieniä osuuksia. Oman valikoimamme vegaaniviinien valmistuksessa on myös useinmiten huomioitu vihreitä arvoja, kuten ympäristöystävällisyys ja luonnonmukainen tuotanto. Vegaaniviini on siis kaikin puolin hyvä vaihtoehto!

Allumea Chardonnay Organic

Allumea Chardonnay Organic on kuivan pirteä ja hopokas vegaaniviini.

Tämä Sisilian Chardonnay on monipuolinen ruokajuoma. Kuivan, pirteän, sekä hapokkaan Allumea Chardonnayn kanssa makuparina toimisivat esimerkiksi humuksella täytetyt leipäset.

Allumean viinisarjan nimi juontaa juurensa latinan kieleen, sillä lume tarkoittaa valoa ja Allumean nimi viittaa valaistukseen. Viinitalon arvoihin kuuluvat luonnon ja sen monimuotoisuuden suojelu, kestävä kehitys ja luonnonmukaiset viljelytavat viinin valmistuksessa.

Allumean valkoviini on jo hetken aikaa voittanut vegaanisen viinin ystäviä puolelleen, mutta nyt se saa seuraa punaviinistä. Viehättävä viinipari Italiasta on luomu, vegaaninen ja taatusti maukas!

Allumea Terre di Chieti Rosso Organic

Allumea Terre di Chieti Rosso Organic on täyteläisen marjaisa vegaaniviini ja uusin lisäys Allumean tuoteperheeseen.

Uutuus vegaaniviini Italian Abruzzosta on täyteläisen marjaisa. Makuprofiilissa paiskaavat kättä niin kirsikan, boysenmarjan kuin karpalonkin aromit. Helppo ja lempeä yleisviini, joka yhdistyy moneen ruokaan leikiten. Etenkin tuhdit kasvisruoat sointuvat tämän kanssa helposti.

Gran Passione Organic Dry

Valtaisan suosion saavuttanut luomukuohuva aloitti kausituotteena, mutta yleisön pyynnöstä jatkoi viinihyllyissä ympärivuotisesti. Gran Passionen Spumante on pyöreän hedelmäinen yhdistelmä Pinot Grigiota ja Chardonnayta juuri sopivassa suhteessa. Viinin päärynäinen hedelmäisyys ja raikkaus tekevät siitä täydellisen seurustelujuoman, joka sopii nautittavaksi sellaisenaan.

Pop Up Season Cabernet Sauvignon Syrah Rosé

Klassinen ja kevyt rosee, joka on kuiva, maltillisen hapokas sekä aavistuksen mansikkainen. Pientä potkua makumaailmaan tuo hento limemäisyys ja punaherukkaisuus. Pop-up Seasonin raikas seurustelurosee sopii nautittavaksi juuri sellaisenaan tai kaverina salaattilautasen vierelle.

Viinillä on Sustainable Wines of Chile -sertifikaatti ja muovipullo on muutenkin aina varteenotettava ekoteko viiniä ostaessa. Tiesitkö, että muovipulloon pakatulla viinillä on melkein kaksi kolmasosaa pienempi hiilijalanjälki kuin tavallisella lasipullolla?