Tiiu Piretin rapeanahkainen kuha ja raikas riesling

Syksyn hiipiessä huusholliin tuntuu tarpeelliselta illallistaa kynttilän hämyssä. Hyvistä raaka-aineista saa vaivatta loihdittua korkeatasoisen makuelämyksen. Poimi resepti talteen ja hemmottele itseäsi tai läheisiäsi!

Herkullisista hittiresepteistään tunnettu Tiiu Piret ideoi syysiltojen iloksi kuha-annoksen, jonka salaisuutena on rapeaksi paistettu nahka. Vaivattomasti valmistuvalle kuhalle löytyy täydellinen juomapari rapsakkaasta Corvers Kauter R3 Riesling Reserve -valkoviinistä – yhdistelmä hurmaa laatutietoisimmankin herkkusuun.

tiiu-piretin-rapeanahkainen-kuha

Rheingaun alueelta tulevan hienostuneen valkoviinin makumaailma on intensiivinen ja raikas. Miellyttävän kuiva, mineraalinen ja hedelmäinen viini muodostaa tasapainoisen kokonaisuuden kala-annokselle. Erinomaisen hinta-laatusuhteen viini on valittu myös Viinilehden vuoden valkoviiniksi ja se on kerrassaan tyylikäs valinta illallispöytään.

Tiiu Piretin rapeanahkainen kuha ja lehtikaalignocchit

Kahdelle

tiiu-piretin-rapeanahkainen-kuha

Raaka-aineet

300 g suomustettuja kuhafileitä (voit myös käyttää muuta tuoretta kalaa, vaikka siikaa, ahventa tai nieriää)
500 g gnoccheja
300 g lehtikaalia
1 yksikyntinen valkosipuli
1 dl oliiviöljyä
1-2 rkl hunajaa
laadukasta suolaa myllystä
mustapippuria
voita ja öljyä paistamiseen
50 g parmesaania hienoksi höylättynä

Valmistusohje

  • Leikkaa suomustetut ja ruodottomat kuhafileet sopivan kokoisiksi annospaloiksi.
  • Sekoita oliiviöljy ja hienonnettu valkosipuli keskenään. Revi pesty ja kuivattu lehtikaali, ja sekoita valkosipuli öljyyn kauttaaltaan. Levitä lehtikaalit reunalliseen uunivuokaan, lisää hunaja juoksevana kaalien päälle ja paahda 200-asteisessa uunissa, kunnes lehtikaali on paahtunut rapeaksi. Tähän menee uunista riippuen n. 5-10 minuuttia. Voit käännellä välillä kaaleja, jotta ne paahtuvat tasaisen rapeiksi. Kun lehtikaalit ovat valmiita, mausta ne suolalla ja mustapippurilla.
  • Paista gnoccheja keittämisen sijasta 10-15 minuuttia voi-öljyseoksessa pannulla kypsiksi, kunnes saavat kauniin paahtuneen sävyn. Kääntele kypsät gnocchit uunissa paahdettujen lehtikaalien joukkoon – käytä hyväksi hunajainen oliiviöljyliemi, joka on jäänyt lehtikaalivuoan pohjalle. Ripottele sekaan myös hienoksi raastettu parmesaani ja kääntele tasaisesti gnocchien joukkoon.
  • Paista kuhafileet valurautapannulla runsaassa voissa nahkapuoli alaspäin – pannun pohja saa peittyä kauttaaltaan voihin. Voit lisätä myös kevyen painon fileiden päälle, jotta nahka pysyy tasaisesti kuumaa pannua vasten ja paistuu kauttaaltaan rapeaksi. Valele paiston aikana kalaa kuumalla voilla, jotta file kypsyy tasaisesti kääntämättä sitä. Kun nahka on rapeaksi ruskistunut, se irtoaa valurautapannusta vaivattomasti. Mausta suolalla.
  • Paistoaika fileille on niiden paksuudesta riippuen 3-5 minuuttia.
  • Nosta syville lautasille lehtikaalignoccheja ja annospala kuhaa nahka ylöspäin.
  • Nauti herkullinen ateria hyvin viilennetyn R3 Riesling -lasillisen kera.

Resepti & kuvat: Tiiu Piret