Yhdessä juhlimisen iloa espanjalaisittain – nappaa herkulliset vinkit kuplivaan pikkujoulukauteen

Kuohuviinit kuuluvat olennaisesti pikkujoulujen tunnelmaan ja talvisiin iltoihin loistava valinta on tyylikkään paahteinen perinteisellä kuohuviinimenetelmällä valmistettu cava. Cava on aina varma valinta aperitiiviksi ja kilistelyyn, mutta ryhdikkäiden kuplien ja täyteläisyytensä ansiosta siihen on helppo yhdistellä myös erilaisia ruokia. Keskelle Suomen talvea voi loihtia helposti espanjalaista tunnelmaa kun cavan kaverina tarjoillaan suussasulavan herkullisia tapaksia, jotka symboloivat yhteen kokoontumista ja jakamista. Nappaa alta reseptit, jotka ovat muunneltavissa seurueen koon mukaan.

Tapaskranssi

Helppo, mutta näyttävä tapa tarjoilla tapakset pikkujouluissa on tapaskranssi. Lävistä ainekset cocktailtikkuihin ja asettele tikut suurelle tarjoilulautaselle pyöreään muotoon. Koristele rosmariininoksilla.

Kranssin aineksina voit käyttää esimerkiksi:

  • Manchegojuustoa
  • Chorizomakkaraa
  • Oliiveja
  • Kirsikkatomaatteja
  • Cocktailkurkkuja

Maailman suosituimman cavan tunnistaa sen tyylikkäästä mustasta pullosta ja raikkaasta mausta. Freixenet Cordon Negro Organic Cava Brutin eloisa maku ja runsaat pitkäkestoiset kuplat tekevät jokaisesta tilanteesta hieman erityisemmän. Sen maussa voi aistia sitrushedelmien ja omenan aromeja sekä hentoa mausteisuutta. Cordon Negron valmistuksessa on käytetty kolmea Penedésin alueen perinteistä cava-rypälettä, jotka ovat Parellada, Macabeo ja Xarel-lo. Sitä on kypsytetty pulloissa 12–18 kuukautta. Cordon Negron raikas hedelmäisyys toimii upeasti persikkaisen twistin saaneen kylmän gazpachokeiton kanssa – taatusti kesäisiä muistoja tuova makupari!

Persikkagazpacho

  • Kypsiä persikoita
  • Kypsiä isoja tomaatteja
  • Kurkkua (kuorittuna)
  • Punasipulia
  • Basilikaa
  • Valkoviinietikkaa
  • Suolaa
  • Pippuria

Lisää ainekset pilkottuina tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes keitto on sileää ja kuohkeaa. Tarjoile keitto kylmänä kauniista laseista tai kaada lasikannusta lautaselle pöydässä. Koristeluun voi käyttää pilkottua basilikaa, persikkaa, tomaattia, kurkkua ja punasipulia.

Freixenet Vintage Reserva on ainoastaan parhaina vuosina valmistettava vuosikertacava, joka on erityisesti äärimmäisen kuivan kuohuviinin ystävien mieleen. Vintage Reserva on valmistettu siten, ettei siihen ole lisätty lainkaan sokeria toisen käymisen jälkeen. Brut Nature -viinityyli vaatii hyvin kypsiä rypäleitä, jonka vuoksi sitä valmistetaan ainoastaan parhaina vuosina. Erittäin pitkä, kahden vuoden pullokypsytys tuo viiniin kermaisen pehmeän suutuntuman ja pyöristää napakkaa hapokkuutta. Vintage Reservan tuoksussa voi aistia sitrushedelmiä, vihreää omenaa ja häivähdyksen anista. Maultaan viini on täyteläinen ja elegantti, ja pitkässä loppumaussa voi havaita kuivattuja hedelmiä ja lähes suolaisen kaltaista mineraalisuutta. Runsaampi vuosikertacava kestää hienosti täyteläisempiäkin makuja, joten yhdistä se Espanjassa tapaspöydän kuninkaana pidetyn ilmakuivatun kinkun pariksi. Pan con tomate -tomaattileipäset kuuluvat espanjalaiseen aamupalaan, lounaaseen ja päivälliseen sekä kaikkeen niiden välissä ja ne sopivat mainiosti kinkun ja cavan kanssa nautittaviksi.

Ibericokinkku & pan con tomate

  • Laadukasta espanjalaista ilmakuivattua kinkkua
  • Ciabatta-leipää
  • Valkosipulia
  • Suuri kypsä tomaatti
  • Suolaa
  • Laadukasta oliiviöljyä

Ota kinkku huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua, jolloin kinkku ehtii temperoitua ja sen maku on parhaimmillaan. Paahda leipäviipaleet uunissa, hiero halkaistulla valkosipulinkynnellä leivän pintaa. Halkaise tomaatti, poista siemenet ja hiero tomaattia leivän pintaan niin, että se punastuu. Mausta suolalla ja oliiviöljyllä.

Elyssia Gran Cuvéessa Freixenet’n viinintekemisen taito yhdistyy moderniin cavatyyliin. Tuloksena on huikean tasapainoinen ja elegantti huippucava juhlaan ja tekemään arjesta juhlaa. Yhdistämällä espanjalaiset cava-rypäleet Macabeon ja Parelladan kansainvälisesti tunnettuihin Chardonnayhin ja Pinot Noiriin on luotu makukokonaisuus, jonka harmonia on täydellinen. Kullanhohtoiset kuplat levittävät akaasiankukan, hunajan, persikoiden ja omenoiden aromeja. Suutuntumaltaan Elyssia Gran Cuvée on täyteläinen ja sen pitkässä maussa voi aistia kypsiä sitrushedelmiä ja paahdettuja manteleita. Runsaan makunsa ja raikkaan hapokkuutensa ansiosta Elyssia Gran Cuvée sopii nautittavaksi läpi aterian, mutta loistaa erityisesti merenelävien kanssa, joten kokeile klassisten valkosipulijättirapujen kanssa.

Gambas al Ajillo

  • Jättikatkarapuja (sulatettuna)
  • Valkosipulia maun mukaan
  • Punaista chiliä (tuoretta tai hiutaleita)
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Sitruunamehua
  • Lehtipersiljaa

Lämmitä oliiviöljy paistinpannulla. Lisää valkosipuli ja chili ja paahda noin 30 sekuntia, kunnes valkosipuli on saanut hiukan väriä. Lisää katkaravut ja paista muutaman minuutin ajan varoen ylikypsentämästä. Poista pannu liedeltä ja lisää suola, sitruunamehu sekä persilja.

Freixenet

Vuonna 1889 kahden tunnetun viinisuvun jäsenet Dolores Sala Vivé ja Pedro Ferrer Bosch rakastuivat ja siitä alkoi tarina, joka myöhemmin tuli näyttämään suuntaa koko maailman viinintuottajille. Nuoripari päätti rohkeasti aloittaa viinin valmistusta huomattavasti haastavamman kuohuviinin valmistamisen Sant Sadurní d´Anoian pikkukylässä Katalonian sydämessä. Kuohuviini nimettiin Pedron lempinimen mukaan, el Freixenet. Nimi juonsi alkuperänsä Pedron kotitilaan, La Freixenadaan, saarnilehtoon. Doloresin verraton viininvalmistustaito ja Pedron vahva näkemys yrityksen tulevaisuudesta loivat yhdessä perustan, joka kantaa yritystä yhä tänäkin päivänä. 1980-luvulla unelma kävi toteen – Freixenet’stä oli tullut maailman johtava perinteisen menetelmän mukaan valmistettujen kuohuviinien tuottaja. Läpi historiansa ennakkoluulottomasti rajoja rikkoneen yrityksen kuohuviinejä myydään ympäri maailmaa, mutta arvot ovat säilyneet, historia sekä yhdessä oleminen ja tekeminen.