Syksyn viinihetkiä värittävät eurooppalaiset uutuusviinit

Tuotekirjo vahvistuu kahdeksan monipuolisen uutuusviinin voimin. Jokainen kategoria saa täydennystä osakseen, kun tien Alkon valikoimaan löytävät kiinnostavat puna-, valko- ja kuohuviinit.

Uutuusviinit tulevat tällä kertaa Saksasta, Itävallasta ja Italiasta. Joukossa on palkittujen tuottajien uutuuksia, ympäristövastuullisia pakkauksia ja erikoiserien helmi – käydään yhdessä tutustumaan!

Uutuuspunaviineissä nähdään monipuolinen edustus

Alkon vakiovalikoimaa täydentävät jatkossa kolme monipuolista punaviiniä. Heitlinger Pinot Noir on syyssesongin täsmävalinta, joka maistuu monipuolisesti satokauden herkkujen kanssa tarjoten upean makuparin monelle riista- ja sieniannokselle. Täyteläisemmän punaviinin ystävä nautiskelee sellaisenaan tai yhdistää pataruoan seuraan mehevän italialaisen Corte Federei Appassite Merlot -punaviinin. Jos suunnitelmissa on viettää aikaa yhdessä isommalla seurueella, kannattaa katseet kääntää elegantin Enzo Bartoli Langhe Rosso -hanapakkauksen suuntaan.

Heitlinger Pinot Noir

uutuusviinit

Pinot Noir -lajikkeesta valmistettu Heitlinger edustaa keskitäyteläistä, hapokasta ja silkkisen tanniinista punaviiniä. Aistittavissa on kirsikkaa, herukkaa ja metsämarjaa. Näiden ominaisuuksien ansioista viini on oiva valinta riistalle ja sienille.

Heitlinger Pinot Noirin rypäleet tulevat Saksan eteläiseltä Badenin viinialueelta. Rypäleet on kerätty käsin ja alkoholikäyminen on tehty murskaamatta marjoja. Tavoitteena on valmistaa elegantti ja puhtaan marjaisa pinot noir, jossa on hieno tanniinirakenne. Viini on saanut pehmeyttä maitohappokäymisestä ja on kypsynyt 8-12 kuukautta käytetyissä tammitynnyreissä.

Corte Federei Appassite Merlot

uutuusviinit

Corte Federei tulee Italiasta, Emilia-Romagnan alueelta ja se on valmistettu appasite-menetelmällä. Osa rypäleistä on kuivattu, jolloin viiniin saadaan herkullista mehevyttä ja täyteläisyyttä. Ei suinkaan ole sattumaa, että juuri uljas leijona koristaa tämän viinin etikettiä. Viinintekijä Alessandron vaimo Elena on nimittäin suuri Suomi-fani ja hän kuvittaa usein etiketeissään elementtejä, jotka ovat saaneet inspiraationsa meidän suomalaisten historiasta tai luonnosta.

Karhunvatukka, mustaherukka ja kirsikkahillo nousevat esiin viinin makumaailmasta. Viini soveltuu nautittavaksi maukkaiden pataruokien, pastan tai pizzan seuraan – sitä siemailee mielellään lasillisen myös sellaisenaan.

Enzo Bartoli Langhe Rosso

Piemonten uutuus arvokkaampien hanapakkauksien valikoimaan on Enzo Bartoli Langhe Rosso -punaviini. Alue on suosittu huippu-gastronomiasta ja herkullisista raaka-aineista, kuten tryffeleistä, sekä maailmankuuluista viineistä. Keskitäyteläinen Enzo Bartoli on tyylikäs valinta hyvää ruokaa ja viiniä arvostavalle illallisseurueelle.

Enzo Bartoli on laadukas viini-sarja Italian Piemontesta. Tuoteperhe onkin jo saavuttanut Ruotsissa suuren suosion ollen yksi myydyimmistä Piemonten laatuviinisarjoista.

Valkoviiniuutuudet ovat hapokkaita ja hedelmäisiä

Jos pidät raikkaista ja hapokkaista valkoviineistä, kuten vaikka rieslingeistä, kannattaa tutustua meillä hieman harvinaisempaan Müller-Thurgau-lajikkeeseen. Uutuus Itinera Müller-Thurgau tulee Pohjois-Italiasta

Erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan mainetta kerännyt R3-viinisarja kasvaa kahden uutuuden voimin. Corvers Kauter R3 Rheingau Riesling Revolution offdry ilahduttaa puolikuivaan rieslingiin mieltynyttä valkoviinin ystävää. Sarjan ensimmäinen viini Corvers Kauter R3 Riesling Remastered löytyy jatkossa lasipullon lisäksi paljon toivotusta hanapakkauksesta.

Itinera Müller-Thurgau

Itinera-viiniin käytetyt Müller-Thurgau-lajikkeen rypäleet kasvavat Dolomiittien seudulla, joka on Unescon kulttuuriperintöalue. Viinin raikas tuoksu on kutsuva, elegantti, herkän kukkea ja aromaattinen sekä miellyttävän sitruksinen. Kuiva ja hapokkaan hedelmäinen Itinera Müller-Thurgau on täydellinen pari kepeiden merenelävien tai vaaleiden liharuokien parina. Suuntäyteinen valkoviini jättää jälkeensä miellyttävän pitkän jälkimaun.

Itinera tulee 1400-luvun latinankielisestä sanasta itinerarium, joka tarkoittaa matkareittiä. Muinaisina aikoina tähdet ohjasivat matkailijoita kaukaisille ja eksoottisille matkoille, josta on saatu myös inspiraatio viinin etiketille.

Corvers Kauter R3 Rheingau Riesling Revolution offdry

R3 Revolution Off Dry Riesling on uutuus Viinilehden vuoden valkoviinin tekijöiltä. Tämä hurmaavan herkullinen puolikuiva riesling on valmistettu yön viileydessä kerätyistä optimaalisen kypsistä rypäleistä, jonka ansiosta viinissä yhdistyy täydellisesti Rieslingin hedelmäinen makeus sekä raikkautta tuova ryhdikäs hapokkuus. Runsaan hedelmäisyytensä ansiosta viini on loistava valinta mausteisille annoksille, suolaisille juustoille sekä seurustelujuomaksi. Yhdistä esimerkiksi tacoille, karamellipossulle tai halloumisalaatille.

Corvers-Kauter on perheomisteinen, nouseva viinitilojen helmi Rheingaun alueelta. Viinintekijä Matthias valittiin Fallstaffin toimesta Rheingaun vuoden viinitekijäksi 2019. Samana vuonna myös Gault&Millau antoi talolle 4 tähden ja Rising Star of the Year -palkinnon. Loppuvuodesta 2019 Fallstaff antoi viinitalolle myös 4 tähden arvion, ja he ovat 10 arvostetuimman talon joukossa alueella.R3 Revolution Off Dry Riesling on tehty yksinoikeudella ainoastaan Suomen markkinoille. Tämä vallankumouksellinen riesling on pakattu eco2bottleen, joka on Suomen markkinoilla ensimmäinen hiilineutraali lasipullo!

Corvers Kauter R3 Rheingau Riesling Remastered 2021 hanapakkaus

uutuusviinit

Samalta tuottajalta saamme myös toisen uutuuden, kun arvostettu Corvers Kauter R3 Riesling Remastered laajentaa valikoimaa pitkään toivotulla hanapakkauksella. Viini suoriutui hienosti Vuoden valkoviini -kilpailussa viiden parhaan joukkoon.

Ryhdikäs ja miellyttävän kuiva valkoviini sopii yhdistettäväksi etenkin sushille ja äyriäisille.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Ried Pichlpoint 2021

Tarhaviini Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Ried Pichlpoint tulee nimensä mukaisesti Pichlpoint-nimiseltä tarhalta aivan Wachaun sydämestä, Jochingista. Intensiivinen Federspiel Ried Pichlpoint Grüner Veltliner on tuoksumaailmaltaan trooppisen hedemäinen. Tuoksusta löytyy erityisesti eksoottisia hedelmiä, murskattua omenaa ja valkoista nektariinia. Maku seuraa tuoksua ja pitkässä sekä mineraalisessa maussa maistuu monipuolisesti erilaiset herkät mausteet. Nauti sellaisenaan tai klassisten itävaltalaisten ruokien, kuten Wiener Schnitzelin kera.

Domäne Wachau on satojen viljelijöiden muodostama osuuskunta, jonka maailman vaikutusvaltaisin viinikirjoittaja Robert Parker on nimennyt maailman luultavasti laadukkaimmaksi viiniosuuskunnaksi. Domäne Wachau keskittyy klassisiin Wachaun kuiviin ja vivahteikkaisiin valkoisiin lajikkeisiin. Viinit valmistetaan pääasiassa Grüner Veltliner ja Riesling-lajikkeista, mutta tuottajalla on käynnissä myös useita kokeilevia projekteja pilke silmäkulmassa. Itävallan viinituotannosta n. 3 % on Rieslingiä, mutta Domäne Wachaulla kyseisen rypäleen osuus on n. 20 %. Domäne Wachau tuottaa viininsä sertifioituina vegaani-viineinä sekä tuottajalla on paikallisen kestävän kehityksen sertifikaatti.

Laadukas kuohuviini täydentää kattauksen

Uutuusviinit täydentää Alkon erikoiserän helmenä loistava italialainen franciacorta.

I Barisèi Sempiterre Franciacorta Brut 

Barisèi Sempiterre Franciacorta Brut on erityisen puhdaspiirteinen Pohjois-Italian laatukuohuviini. Keskitäyteläisen kuplivan tuoksusta löytyy omenaa, tuoretta mantelia, sitruksisuutta sekä minttua. Pitkä ja raikas maku jatkaa tuoksun jalanjäljissä. I Barisèi Sempiterre Franciacorta on erinomainen aperitiivi, mutta toimii ruokapöydässä ryhdikkyytensä puolesta hienosti esimerkiksi monentyyppisten kalaruokien parina.

Barisellin perhe on valmistanut viiniä vuodesta 1898 alkaen. Talon kantavana ideana on ollut oppia viininvalmistus ja siirtää tieto aina sukupolvelta seuraavalle. Tällä hetkellä viinitarhoilla työskentelee jo neljäs perättäinen sukupolvi.