Sushi rakastaa rieslingiä – katso viinisuositukset sushille

Onnistunut ruoan ja juoman yhdistelmä nostaa kokemuksen uudelle tasolle. Makuasioista ei tule koskaan kiistellä, mutta uskomme seuraavien vinkkien olevan kokeilemisen arvoisia ja istuvan useimpien mieltymyksiin. Kysymys kuuluukin: Mikä viini valita sushille ja miksi?

Sushi on yksinkertaista ja laadukasta ruokaa, joka vaatii viiniltä hapokkuutta ja pientä jäännössokeria. Kiinnitä huomiota kolmeen neuvoon valitessasi viiniparia trendikkäälle sushille. Näiden vinkkien jälkeen ymmärrät, miksi raikas riesling lyö erinomaisesti kättä yhteen sushin kanssa!

1. Sushi vaatii viiniltä hapokkuutta

Yleisesti rasvaiset ja raa’at kalat, joita pääosin sushin valmistuksessa käytetään, vaativat rinnalleen korkean hapokkaita viinejä. Riesling on lajikkeena jo itsessään hyvin hapokas – se kasvaakin parhaiten viileillä sekä karun mineraalisilla alueilla, jotka lisäävät viinin hapokkuutta.

2. Jäännössokeri tasapainottaa kokonaisuutta

Sushiriisiin lisätään etikkaa ja merilevä on maultaan hyvinkin suolaista – nämä molemmat makumaailmat kaipaavat viiniltä jäännössokeria. Rieslingeihin useimmiten jätetään hieman enemmän sokeria tasapainoittamaan runsasta hapokkuutta.

3. Suoraviivaiselle ruoalle suoraviivainen viini

Yleisesti ottaen sushin rinnalle kannattaa valita helppoja, suoraviivaisia viinejä. Sushi on hyvin yksinkertaista, mutta laadukasta ruokaa ja sen kanssa toimii erinomaisesti samankaltainen viini. Tästä syystä katseet kääntyvät jälleen rieslingin suuntaan.

Fitz-Ritter Dürkheim Riesling Organic Dry

12,5 % | 13,99 € | 0,75 l

Pfalzin alueen erittäin kuiva ja mineraalinen riesling sopii loistavasti sushin seuraksi, jos makumieltymykset ovat kuivaan valkoviiniin kallellaan. Tässä viinissä hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdillaan, maista ja totea vaikka itse! Upean voimakkaat ja raikkaat hapot tahdittavat etenkin lohitäytteisiä susheja. Viini on vieläpä luomu ja vegaaninen.

Frame Riesling Trocken

12 % | 12,99 € | 1 l

Ympäristövastuulliseen litran muovipulloon sujahtanut Frame Riesling on kuiva, muttei kuitenkaan rutikuiva tapaus. Viinissä on juuri sopiva määrä sokeria yhdistettäväksi monipuolisesti sushiplatterin kanssa. Ryhdikkään klassisessa saksalaisessa maistuu tyylikäs sitruksisuus. Viinin erinomaisuutta osoittaa myös kovatasoisessa Vuoden Viinit -kilpailussa pokkaama kultamitali.

Muovipullo on ympäristötietoisen viininystävän valinta. Valmistuksesta aiheutuva hiilijalanjälki on nimittäin yli puolet pienempi kuin vastaavan kokoisen lasipullon. Lisäksi muovipullo on kevyt, jolloin sen kuljetuksesta aiheutuvat päästöt ovat matalammat.

Königsmosel Riesling

8,5 % | 10,99 € | 0,75 l

Saksan Moselista meitä ilahduttaa myös Königsmosel Riesling. Tämä ikoninen valkoviini on ollut myynnissä Suomessa jo yli 30 vuotta. Puolimakea viini pehmentää tulisempia makuja, joten wasabilla höystetyt sushit luovat Königsmoselin kanssa erinomaisen yhdistelmän. Viinin tuoksusta voi aistia raikasta päärynää, makeaa omenaa ja hentoa kukkaisuutta. Makuprofiilissa puolestaan kevyt sitruksisuus yhdistyy runsaaseen hedelmäisyyteen. ”Köönäri” on saatavilla myös kolmen litran hanapakkauksessa hintaan 34,90 €.

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2019

13 % | 19,99 € | 0,75 l

Ranskalainen todella laadukas Grand Cru Riesling on taidonnäyte siitä, mitä Alsacen viinialue parhaimmillaan tarjoaa. Tämä upea viini on puolikuiva ja mukavan hapokas ilmestys, jossa maistuu juurikin se kuuluisa petroolisuus, jota laaturieslingiltä odotetaan. Kunniaa ja menestystä viini on niittänyt useissa arvosteluissa – mainittakoon kulta- ja pronssimitalit Vuoden Viinit -kilpailuissa.

Laadukas sushi korostaa tämän viinin runsautta. Maussa on petroolisuuden lisäksi hunajamelonia ja sitruksisuutta, unohtamatta tietenkään Alsacen alueelle ominaista mineraalisuutta.