Sekaisin sienistä!

Minä ja monet muut ovat olemme tähän aikaan vuodesta sienistä sekaisin tai ainakin erittäin innoissamme. Kuivan kesän takia luulin, että sienisato 2019 on menetetty, mutta elokuun loppu pelasti tilanteen. Nyt some on täynnä kuvia metsien maukkaista aarteista, ja valinnanvaraa riittää. Suppilovahvero, kanttarelli, herkkutatti ja vaikkapa mustatorvisieni ovat helppo tunnistaa ja niistä saa pienellä vaivalla upeita ruokia. Ja mikä parasta, ne ovat ilmaisia!

Kumpparit jalkaan, kori kainaloon, luurin sienisovellus auki ja metsään seikkailemaan. Sienet ovat luonnon “jalokivistä” varmastikin monipuolisimpia. Ne sopivat kastikkeisiin, muhennoksiin, leivän päälle, risottoihin, piirakoihin ja niistä saa todella maukkaita keittoja. Ja näihin kaikkiin edellä mainittuihin herkkuihin löytyy vielä upeat viinisuositukset. Pari vinkkiä voin sinulle antaa: Kun keräät sieniä – ole varovainen, mutta kun yhdistät viiniä ja sieniruokia – ole rohkea!

Hardys Brave New World Grenache Shiraz Mourvèdre 19,98€ 0,75l

Klassinen Cotes du Rhone-sekoitus Australiasta. Ihanteellinen sekoitus mausteista ja aromaattista, erittäin vanhoilta tarhoilta poimittua grenachea yhdistettynä mehuhilloisiin aromeihin shiraz’sta ja mourvedresta. Thomas Hardy perusti Hardysin viinitilan vuonna 1853, ja hänen periksiantamaton asenteensa on tuonut Hardysin viinit menestyksekkäästi myös tähän päivään asti. Historia on tosin vasta alku tälle tarinalle. Hardys Brave New World -viinisarja on loistava esimerkki Hardysin kyvystä luoda jotain uutta viininystäville. Se on saavuttanut muutamassa vuodessa vankan jalansijan Suomessa ja viinisarja vain jatkaa kasvuaan. Siksi Viinilinna on valinnut kyseiseltä talolta riistaviiniksi Hardys Brave New World Grenache Shiraz Mourvèdren.

Vuosi 2017 oli oli ihanteellinen grenachen kasvatukseen. Kylmä talvi yhdistettynä lämpimään kesään ja myöhäisiin sateisiin takasi maaperän vaikutuksen suoraan rypäleeseen. Aromaattiset ja mausteiset mineraalit suorastaan pursuavat monisävytteistä makua. Shiraz ja mourvedre takaavat hillomaisilla ominaisuuksillaan upean kokonaisuuden samettisten tanniinien täydentäessä makupalettia. Yhdeksän kuukauden kypsytys ranskalaisessa tammessa yhdistää maut ryhdikkääksi, mausteisen aromirikkaaksi kokonaisuudeksi. Se sopii loistavasti sieniruokien seuralaiseksi, tai miksi et kokeilisi possupataa kanttarellikastikkeella tai vaikkapa harmonisen samettista suppilovahveropastaa?

Nigiro Nature Chardonnay 12,60€ 0,75l

Erittäin tyylikäs ja kuiva valkoviini, johon ei ole lisätty sulfiittia. Viini on lisäksi vegaaniystävällinen. Pullon etikettimateriaali on puuviilua ja korkin materiaali on sokeriruokoa. Nigiro Chardonnay on harmoninen kokonaisuus, jossa sisältö ja pakkaus on mietitty erittäin tarkkaan yhteensopiviksi.

Tuoksultaan viini on raikkaan sitruksinen ja päärynäinen. Maku on paahteisen ryhdikäs. Nigiro Chardonnayn maku on kuiva, hapokas, keltaluumuinen, päärynäinen, kevyen sitruksinen, vaniljainen ja kermainen.

Jos Viinilinnan valikoimista pitää valita “the sieniviini”, niin se titteli kuuluu kyllä Nigiro Chardonnaylle. Vihreiden arvojensa lisäksi se on kuin kotonaan kasvisruoan ja varsinkin sieniruokien kanssa. Valitse vaikka seuraavista ruokalajeista, niin nautinto on taattu: korvasienimuhennos, vegepelmenit ja tattikastike, kanttarellirisotto ja sienisalaatti!

Mastermind Pinot Noir 11,99€ 0,75l

Pinot Noirin kasvattamisessa ja valmistuksessa on omat haasteensa, mutta kun niissä onnistutaan, niin lopputuloksena on sielukkaan herkkä ja maukas viini. Haasteita tuovat köynnöksen hento runko ja oksat. Rypäleen kuori on ohut ja siten herkkä taudeille, viinin laatu riippuu jopa mistä suunnasta aurinko paistaa ja se on herkempi säille kuin suurin osa muista rypälelajikkeista. Mutta kaikista haasteista huolimatta se on arvostettu ja suosittu rypälelajike. Silloin kun Pinot Noirin viljely on hallussa ja olosuhteet kunnossa, tulos lopputulos palkitsee!

Mastermind on tervetullut lisä kasvavaan Pinot Noir -valikoimaan. Se on upea uutuus Argentiinan Patagoniasta. Mastermind Pinot Noir saapuu laseihimme viinitilalta Patagoniasta. Tuottaja Familia Schroeder on erikoistunut Pinot Noiriin ja kyseinen tasapainoinen viini ihastuttaa marjaisuudellaan. Viini on kypsynyt kuusi kuukautta tammessa, josta makuun on syntynyt oiva mausteisuuden sekä marjojen vivahteikas liitto. Suussa Mastermind tuntuu Pinot Noiriksi miellyttävän rotevalta. Tätä viiniä ei voi missään nimessä kutsua hennoksi. Maussa voit aistia vadelmaa, hapankirsikkaa, boysenmarjaa ja jopa suklaan aromeja. Tämä rento ja roteva Pinot Noir viini, joka on tehty juuri meille!

Mastermind sopii hienosti syksyisille sieniruoille, kanttarellipastalle, tattipastalle tai vaikkapa suppilovahveroilla maustetulle valkoiselle pizzalle. Mastermind on tehty vihreitä arvoja kunnioittaen ja kantaa etiketissään ylpeästi tekstiä: vegan friendly.