Opi tuntemaan sauvignon blanc

Sauvignon blancin tunnistaa helposti jo kirpsakkaasta tuoksusta. Tämä äärimmäisen monikäyttöinen viini toimii moneen tilanteeseen, aina kevyestä seurustelusta ruokapöytään asti. Eipä siis ihme, että se on löytänyt tiensä maailman suosituimpien valkoviinien joukkoon.

Mainettaan raikkaampi, ryhdikäs sauvignon blanc

”Tämän viinin tunnistaa vihreistä aromeista, kuten vihreä paprika, yrttien makuvivahteet, karviainen ja omena”, kuvailee viinimestari Joni Lötjönen. Usein makuna on aistittavissa myös passionhedelmää ja hunajamelonia. Jos maaperässä on piikiveä, tarjoaa se savuisuutta Sauvignon Blanciin. Tunnuksenomaisen, voimakkaan tuoksunsa viini saa siinä luonnostaan esiintyvästä kemiallisesta yhdisteestä, nimeltä 4MMP – tioli. Juuri tästä syntyy (surullisen) kuuluisa ”kissanpissa” -luonnehdinta, joka on antanut viinille turhaan hieman väsähtäneen maineen. Hyvä sauvignon blanc on raikas ja ennen kaikkea monipuolinen viini, johon kannattaa rohkeasti tarttua.

Yhdistä sauvignon blanc kasvisruualle

Nyt kaikki kasvisten ja kasvisruuan ystävät kuulolle! Tämä viini on kasvisten paras kaveri. ”Valitse sauvignon blanc ruokajuomaksi, kun tarjolla on kasviksia, yrttistä makumaailmaa tai mietoja juustoja, kuten vuohenjuusto tai tuorejuusto”, neuvoo viinimestarimme Joni. Ja täydellisempää juomaa grillikasviksille saa hakea kuin savuarominen, piikivisen maaperän sauvignon blanc. Tällöin grillin savuinen maku ja viinin aromit tekevät ruuasta ja viinistä aikamoisen parin – kokeile vaikka! Myös äyriäiset ja kala liittyvät tämän raikkaan ja ryhdikkään viinin seuraan mielellään. Joni vinkkaa myös, että sauvignon blanc on hapokkuuden ansiosta mainio lisä kastikepohjiin.

Kesän raikas Puutarha Spritzer

Raikkaus ja kirpeys on loistava pohja myös viinidrinkeille ja siksipä sauvignon blanc toimii näissä erinomaisena pohjamakuna. Kesän kepeimmän ja trendikkäimmän Puutarha Spritzerin valmistat mukailemalla viinin makumaailmaa. Ainesosia voi yhdistellä melko vapaasti ja rohkeasti. Kurkkaa alta, miten valmistat Puutarha Spritzerin Jonin tyyliin.

Tarvitset:

  • sauvignon blancia
  • herukoita ja/tai karviaisia
  • seljankukkatiivistettä

(tähän kohtaan kuitenkin vinkkinä, että tiivisteet ovat tujakkaa tavaraa, 4cl riittää hyvin kokonaiseen kannulliseen juomaa)

  • vichyä tai tonicia
  • herukanlehtiä koristeluun

Sekoita hyvin, maista ja lisää ainesosia tarvittaessa, oman maun mukaan!

Tunnetuimmat sauvignon blancit tulevat Ranskasta ja Uudesta-Seelannista

Taattua laatua sauvignon blancin ystävälle löytyy rypäleen alkuperäisiltä kasvuseuduilta. Loiren laakson lisäksi Sauvignon Blancia on kasvatettu Bordeaux’ssa jo useita satoja vuosia sitten. Mouton Cadet Sauvignon Blanc on klassinen bordeaux’lainen tyylinäyte kyseisestä rypäleestä. Viini on todella hapokas ja kuiva. Vivahteikas, ryhdikäs kokonaisuus yrttisellä aromimaailmalla höystettynä on sauvignon blancia parhaimmillaan.

Testattuaan perinteistä ranskalaista sauvignon blancia, kannattaa ehdottomasti kääntyä myös uudempien tulokkaiden, Uuden-Seelannin sauvignon blancien puoleen. Näissä lämpimämpien leveysasteiden viineissä korostuvat trooppisten hedelmien makuvivahteet antavat viinille aivan uuden ulottuvuuden.

Marlborough on kuuluisa sauvignon blanceistaan. Vicarge Lane Marlborough Sauvignon Blanc edustaakin hyvin tyypillistä Uuden- Seelannin Sauvignon Blancia, jossa on herukkaisuuden lisäksi trooppisen hedelmäinen profiili. Passionhedelmä ja lime ovat viinissä vahvasti läsnä ja kokonaisuus on juuri sopivan kuiva ja hapokas.