Sadon­korjuu­juhlan juoma­suositukset

Nyt on aika kattaa pöydät koreaksi alkusyksyn sadonkorjuujuhlaa, eli kekriä varten. Kyseiselle juhlalle ei ole annettu nykykalenteriin tiettyä päivää ja ehkä siksi se on jäänytkin monen muun juhlan jalkoihin. Kekrillä on kuitenkin ollut erittäin pitkä historia ja suuri merkitys meille suomalaisille, varsinkin 1800-luvulla, milloin kekri oli yksi vuoden kohokohdista. Alun perin se on lähtöisin Keski- ja Etelä-Euroopasta, missä sadonkorjuuta juhlittiin jo vuosituhansia sitten. Tänne pohjoiseen se on tullut tietenkin pitkällä viiveellä, mutta sitäkin suuremmalla pieteetillä. 1800-luvun kekri liitettiin jopa kristilliseen juhlapäivään. Ja siihen liittyi paljon meille tuttuja elementtejä: Jouluporsas oli ennen kekriporsas tai joulupukin karu ja kiukkuisempi versio oli kekripukki, joka kyseli maatiloilla, että joko työt on tehty?

Jos 2000-luku on hukannut jotain meille tärkeitä perinteitä, niin sadonkorjuujuhla on nyt nosteessa. Ihmiset osaavat taas nauttia historiastaan avoimesti ja tuovat vanhoja herkkuja nykypäivään. 2000-luvun sadonkorjuujuhla koostuu juureksista, viljatuotteista, paisteista, riistasta, kinkusta ja metsän maukkaimmista herkuista sienistä ja marjoista.

Ja me Viinilinnassa haluamme yhdistää sadonkorjuun herkut viineihin, oluisiin ja jopa käsityöllä, sekä luonnon antimilla maustettuun lonkeroon. Tutustu juomavinkkeihin ja valitse niistä sinulle sopivat.

Nyt on aika juhlia alkavaa syksyä!

Jussi by Botter Organic Zinfandel 11,99€

Carlo Botterin 1928 perustamasta viiniliikkeestä on vuosien saatossa kasvanut kansainvälinen yritys, jolla on vientiä yli 25 maahan. Fossalta di Piavessa, n.30 km päässä Venetsiasta sijaitseva perheyritys tuottaa ja pullottaa pääasiassa Veneton alueen tyypillisiä viinejä, mutta operoi myös koko Italian alueella. Perheyrityksen toiminnassa on tällä hetkellä mukana perheen kolme jäsentä: sisarukset Annalisa ja Alessandro ja heidän serkkunsa Luca. Annalisa vastaa markkinoinnista, Alessandro viineistä ja Luca myynnistä.

Apulian seudulta Suomeen rantautunut Jussi on suomalais-italialainen yhteistyöviini. Tämä Zinfandel -rypäleen viini on kehitetty suomalaiseen makuun, Italian rypäleistä ja italialaisella viinintekotaidolla. Jussi sopii myös vaativaankin makuun ja viiniharrastajalle.
Viini on pukeutunut upeaan Jussi-paitaan ja helavyöhön. Tämä on ryhdikäs viini Pugliasta; vähän sokeria ja sopivasti asennetta – ei mikään turha kaveri! Zinfandel rypäleenä on mehevän täyteläinen ja keskitanniininen.
Jussi on rehti ja reilu – luomukin vielä – niin kuin suomalainen mies

Maku Brewing IPA 7.3 %

Pienpanimo on perustettu Tuusulassa tiiviin ystäväporukan ympärille vuonna 2014. Maku Brewingin IPA on pienpanimon lippulaiva tuote. Panimon ensimmäisiä tuotoksia ja kyseinen olut löi Makun panimon välittömästi olutharrastajien tietoisuuteen.  Klassinen ja tyylikäs West Coast Ipa, jossa on reilu ja reipas humalointi. Tässä on olut joka on erityisen tasapainoinen ja miellyttävä. Humaloina toimivat Citra, Cascade, Centennial ja Amarillo. Maltaina ovat Pale Ale, Crystal 100, sekä Munich. Makumaailmaltaan tämä vahvasti humaloitu olut on yllättävänkin hedelmäinen. Vahva alkoholiprosentti takaa oluelle luonnetta ja särmää. Tämä Uudenmaan ylpeys on palkittu useaan otteeseen Vuoden paras olut- kilpailussa mitalein. Suomessa on perinteisesti tarjottu sadonkorjuujuhlissa myös erilaisia liharuokia, kuten makkaroita, lampaan paistia sekä lihapatoja. Tämä olut sopiikin erinomaisesti erilaisten liharuokien kanssa, mutta sopii myös sadonkorjuun janojuomaksi ihan sellaisenaan.

Ägräs Lonkero 5,5%

Etelä-Suomessa Fiskarsin Ruukissa toimiva Ägräs Distillery luottaa Suomen luonnon antimiin ja ennen kaikkea muinaisiin rohtoyrtteihin reseptiikoissaan. Tislaamon muissa tuotteissa käytetään muun muassa väinönputkea ja puna-apilaa. Ägräs Long Drink on yrityksen ensimmäinen lonkero, mutta myös koko maailman ensimmäinen akvaviittipohjainen long drink. Ägräs Long Drink on aidoista raaka-aineista kehitetty juoma, joka sopii vaativaankin makuun. Akvaviitin pyöreys, sekä nokkosen, fenkolin ja sitruksen luoma raikkaus luovat yhdessä miellyttävän makuelämyksen. Tuote sopii nautittavaksi ympäri vuoden. Tuotetta ei pidä sekoittaa “mainstream” lonkeroihin, vaan kyseessä on premium-tason käsityöläistuote, joka ei ole yhtä makea kuin tunnetuimmat kilpailijansa. Jos kuluttaja on kuivien juomien ystävä, pitää hän varmasti tästä.

Ägräs Long Drink on napakka aperitiivi, joka herättää makuaistit.