Roseeviini on pop – 5 syytä valita vaaleanpunainen moniottelija

Roseeviini on yllättävä kameleontti – se löytää paikkansa aina seurusteluhetkistä ruokapöydän äärelle, kätkeytyy monenlaisten pakkausten sisään ja toisinaan sävähdyttää kuplien kera. Suosio puhuu myös roseeviinin puolesta, sillä sen myynti kasvoi 40 prosenttia vuonna 2020. Eiköhän oteta selvää, mikä tämä vaaleanpunaiseen väriin sonnustautunut hurmuri on!

1. Rosee rakastaa seurusteluhetkiä

Kiitos roseeviinin tunnusomaisten piirteiden, on se erinomainen valinta rentoihin seurusteluhetkiin. Marjaisa ja raikas viini hurmaa monen nautiskelijan mukanaan tuomalla ryhdikkyydellä. Olipa kyseessä kevään ensimmäinen puistopiknik, rempseät illanistujaiset tai rentouttava vaahtokylpy, on roseeviini mutkaton seuralainen. Usein aavistuksen makeampi yksilö on omiaan sellaisenaan nautittuna.

Montalto Passivento Rosato 2019

Makeaa roseeviiniä tahdittaa upea hapokkuus. Tämä viini ei viileyttä kammoksu ja lasiin voikin huoletta kolauttaa jääpalan jos toisenkin. Ahhh, mikä hellepäivien piristys! Montalto Passivento Rosaton hedelmäisyys ja makeus tulevat valmistustavasta. Appassimento-menetelmää käyttäen on osa rypäleistä kuivattu valmistusvaiheessa.

2. Roseeviini kantaa läpi aterian

Rosee on todella monipuolinen ruokaviini ja sitä sopii yhdistellä aterialla ihan alkupaloista jälkiruokiin. Erityisesti raikkaat salaatit, mehevä grilliruoka, rasvaiset kalat, aasialaiset maut ja makeat jälkiruoat saavat roseeviinistä menevän kumppanin.

Hyvä vinkki ateriaa kannattelevan ruokaroseen valintaan on värin tarkastelu. Voimakkaampi väri voi antaa viitteitä voimakkaammasta viinistä – mitä stydimpi rypäle on kyseessä, sitä voimakkaampi on todennäköisesti itse roseekin. Ja sitä paremmin se löytää yhteisen sävelen pöydän antimien kanssa.

Les Dauphins Rosé 2019

Les Dauphins Roséen raikkaat hapot ryhdittävät rasvaisia kalaruokia kuten lohta, mutta viini sopii myös vaaleille liharuoille ja kinkulle kevyiden tanniinien ansiosta. Se toimii erityisen hyvin myös graavattujen kalojen ja sillien kanssa, sillä roseeviini kestää etikkaa puna- ja valkoviiniä paremmin.

3. Roseeviini löytyy kätevästi eri pakkauksista

Olipa kyseessä yhden nautitun lasillisen hetki tai isomman jengin kekkerit, sulautuu roseeviini tilanteeseen kuin tilanteeseen. Klassisen lasipullon lisäksi roseita löytyy pienemmistä pulloista, ympäristövastuullisista kartonkitetroista ja muovipulloista sekä suuremmista hanapakkauksista.

Soprasasso Bardolino Chiaretto

Näppärästä puolikkaasta pullokoosta löytyy Soprasasso Bardolino Chiaretto. Tämä italialainen on mukavan kuiva ja raikas valinta sellaisenaan nautittavaksi tai ruokaisten salaattien kumppaniksi.

Filarino Sangiovese Rosé 2019 hanapakkaus

Filarino saattaa kuulostaa fillarilta, mutta tarkoittaa flirttiä. Kyseessä on keskihapokas rosee, joka sopii erinomaisesti rentoihin seurustelu- ja ruokailuhetkiin, missä pieni flirtti on aina paikallaan. Tuoksusta ja mausta löytyy klassinen metsämansikka ja tämä sopiikin herkkusuulle, joka arvostaa roseen marjaisuutta ja raikkautta.

4. Roseeviini surffaa trendiaallonharjalla

Nyt voidaan nostaa malja todelliselle trendille – viime vuonna roseeviinien myynti kasvoi Alkossa merkittävät 40 prosenttia. Eiköhän vihdoin ole aika ottaa tämäkin kategoria tosissaan ja nostaa se samalle linjalle puna- ja valkoviinien seuraan? Uskomme, että rosee on tullut jäädäkseen ja täysin ansaitusti lunastanut paikkansa ympärivuotisissa ruokailu- ja nautiskeluhetkissä. Jos haluat sykkiä ajan hermolla, on aika tarttua punertavaan viiniin.

Woodie Rosé 2018 kartonkitölkki

Punamarjainen ja miellyttävän kuiva Woodie Rosé on Suomen myydyin roseeviini. Hyvän meiningin ja maukkaan ruoan ympäröimänä viihtyvä Woodie Rosé kätkeytyy ympäristövastuullisiin pakkauksiin. Se on saatavilla sekä litran kokoisessa kartonkitölkissä että kolmen litran hanapakkauksessa.

5. Kuohuviinit rikastuttavat roseevalikoimaa

Rosee hemaisee myös kuohuviinien ystävät. Vaaleanpunaista kuplivaa löytyy nimittäin elegantista samppanjasta hedelmäiseen proseccoon ja toki siltä väliltä.

Italian viinilainsäädäntö muuttui vuoden lopulla ja mahdollisti proseccon valmistuksen roseeversiona. Prosecco Rosé onkin taidonnäyte siitä, miten monien suosikki prosecco-kuohuviini ja suuren suosion saavuttanut rosee kietoutuvat onnistuneesti yhteen.

Roseekupliva taipuu myös laatuluokiteltuihin samppanjoihin. Etenkin eteläiseltä Champagnen alueelta ponnistavat Pinot Noir -rypäleestä valmistetut samppanjat ovat upean marjaisia ja nautinnollisen kepeitä herkkuja.

Alexandre Bonnet Perle Rosée Champagne Brut

Samppanjaksi ihanan kevyt, marjaisa ja raikas Alexandre Bonnet Perle Rosée on tuoksultaan punamarjainen ja moniuloitteinen. Kyseinen kupliva koppasi Helsingin Sanomien raadilta täydet viisi tähteä saatesanoin: ”Pitkä ja herkullisen moniulotteinen ja kerroksellinen maku, ja sen rakenne on moitteeton.”