Riistaruoka ansaitsee arvoisensa viinin – Mikä viini valita riistalle?

Monissa keittiöissä valmistuu syksyn aikaan toinen toistaan upeampia riistaherkkuja. Riistaruoalle ominaista ovat voimakkaat, aidot ja maanläheiset maut. Makuelämyksen täydentävät oikein valitut viinit – poimi suositukset ja siivitä kokonaisuus korkealle tasolle!

Riistaviinin valinnassa tulisi huomioida etenkin, onko lautasella suur- tai pienriistaa vai riistalintua. Tyypillisesti riistan maku on annoksen keskiössä – voimakas liha vaatii voimakkaamman viinin, kun taas herkemmän makuinen liha arvostaa kevyempää viiniä kokonaisuutta tasapainottamaan. Annos on kuitenkin aina kokonaisuus ja myös lisukkeet ja kastikkeet voivat puoltaa viinivalintaa.

Riistaviini kruunaa aterian – tutustu neljään suositukseen

Olemme poimineet valikoimastamme monipuolisen nelikon, jotta viinivalinta olisi mielenkiintoinen ja onnistunut.

Vicarage Lane Pinot Noir

Pinot Noir -rypäleestä valmistetut punaviinit ovat saavuttaneet vankan aseman riistaviinien klassikkoina. Uuden-Seelannin ryhdikäs, mutta pehmeätanniininen pinot noir sopii yhdistettäväksi etenkin riistalinnulle. Keskitäyteläinen ja aromeiltaan marjaisa Vicarage Lane Pinot Noir on kypsynyt vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä 10 kuukauden ajan ennen pullotusta.

Pullon etikettiä koristavat Suomen ja Uuden-Seelannin liput herättävät erityistä huomiota. Tarinaa selittää se, että maapallon toisella puolella viinitilaa emännöi Satu Lappalainen yhdessä miehensä John Kennardin kanssa. Pariskunta tuottaa laadukkaita viinejä eritoten meille suomalaisille ja Alkon valikoimasta löytyykin tällä hetkellä heidän viisi eri viiniä.

Duckhorn Napa Valley Chardonnay

Monesti riistaviini vie ensimmäisenä ajatukset punaviinien suuntaan. Valkoviinejä ei kannata suotta jättää paitsioon, sillä etenkin tammitetut ja runsaat valkoviinit kantavat hyvin riistalintuaterialla. Runsas hedelmäisyys tuo kuivaan Duckhorn Napa Valley Chardonnay -viiniin miltei makean suutuntuman. Täyteläisen, sopivan hapokkaan ja silkkisen maun viimeistelee tammikypsytyksen tuomat aromit. Huippuarvioita niittäneessä viinissä yhdistyvät syvyys, runsas makumaailma ja moniulotteisuus.

Duckhorn on kulttimaineessa oleva tuottaja Yhdysvalloista ja se on keskittynyt vain hyvin korkealuokkaisten viinien valmistukseen. Duckhornin viinitarhat sijaitsevat Napa Valleyn viileimmissä osissa.

Sarotto Villa Aurora Barbaresco Riserva

Tummemman linnunlihan kanssa maistuu Nebbiolo-rypäleestä valmistettu riistaviini. Voimakkaan makuinen sorsa, riekko tai metso saa elegantista barbarescosta erinomaisen parin. Kehittyneempää vuosikertaa edustava Sarotto Villa Aurora Barbaresco Riserva 2005 on upean täyteläinen ja tanniininen taidonnäyte, jossa harmoninen ja runsas maku lyövät kättä yhteen. Tyypillisesti riistaruokia maustavat timjami ja rosmariini luovat barbarescon kanssa sointuvan liiton. Nebbiolot ovat tunnettuja makupareja myös punaviinikastikkeen kera.

Roberto Sarotto Estates on piemontelainen perheyritys, joka yhdistää paikallisia traditioita sekä moderneja innovaatioita. Viinitalo omistaa yli 50 hehtaaria viinitarhoja Piemonten alueella, kuten Barolossa ja Barbarescossa.

Mouton Cadet Réserve Pauillac

Runsaanmakuiset riistapadat nauttivat seuranaan moniuloitteisesta ja täyteläisestä punaviinistä. Tyypillisesti pataruoka koostuu useista raaka-aineista ja mauista, jolloin viinistäkin on hyvä löytyä monia vivahteita. Mouton Cadet Réserve Pauillac sopii riistapadan lisäksi erinomaisesti myös hirven, peuran ja kauriin fileelle tanniinisuutensa ansiosta. Vaativammankin viiniharrastan kellariin soveltuvassa viinissä esiin nousevat tumma marjaisuus ja mausteisuus. Kokonaisuutena viini on harmoninen ja voimakas.

Mouton Cadet on Ranskan tunnetuin viinituotemerkki ja sen juuret juontavat vuoteen 1930. Talon jo edesmennyt patriarkka Baron Philippe oli koko 1900-luvun merkittävimpiä viinivaikuttajia. Bordeaux’n lisäksi Rothschild valmistaa viinejä myös Etelä-Ranskan Languedocissa ja Chilessä, missä yritys laajensi Almaviva joint venture -projektin innoittamana toimintaansa Chilen Maipo-laaksoon 1990-luvun lopulla.