Punaviinikastike on kenties yksi klassisimpia kastikkeita niin pippuripihvin kuin mehukkaiden uunijuurestenkin kylkeen. Herkullisimmillaan kastike on hitaasti kypsytettynä, jolloin kaikki aromit suorastaan tiivistyvät makuhermoja hivelemään.
Hiljaa hyvää tulee – ajan kanssa valmistettuna kastiketta ei tarvitse myöskään erikseen suurustaa. Millainen on sitten maailman paras punaviinikastike? Viinilinnan reseptillä pääset briljeeraamaan illallisvieraittesi edessä ja saat heidät huokaamaan ihastuksesta kastiketta maistaessa. Uskallamme luvata, ettei tämä resepti jätä ketään kylmäksi – toteutitpa sen Viinilinnan salaisella ainesosalla tai ilman!
Punaviinikastikkeesta löytyy useita perinteisiä versioita, mutta nyt esittelemme hieman tuhdimman version kastikkeesta. Tässä reseptissä lisätään punaviinikastikkeeseen rohkeasti ripauksen vadelmahilloa, joka luo kastikkeeseen aivan uuden twistin. Se antaa makuun uskomattoman herkullisen vivahteen ja pyöristää maut suloiseksi sinfoniaksi. Vadelma tuo punaviinikastikkeeseen syvyyttä hitsaten kastikkeen, mehevän ruoan ja viinin luontevasti yhteen – luoden makuelämyksen, jota ehdottomasti kannattaa kokeilla! Mikäli vadelmahillo kuulostaa liian villiltä, niin Maailman parhaan punaviinikastikkeen resepti toimii mainiosti myös ilman vadelmaista twistiä – tämä on maukas pohja myös klassisemmalle versiolle punaviinikastikkeesta.

Maailman paras punaviinikastike by Viinilinna
Punaviinikastikkeen ainekset:
– 3 dl punaviiniä – mielellään samaa viiniä, jota nautitaan ruoan kanssa.
– 3 dl lihalientä
– 2 pientä salottisipulia
– 1 porkkana
– 100 g juuriselleriä
– 2 timjamin oksaa
– 1 tl fariinisokeria
– 1-2 valkosipulinkynttä
– 2-3 rkl voita
– 4-6 mustapippuria
– 1 laakerinlehti
– 2-3 ruokalusikallista vadelmahilloa
– (tarvittaessa ripaus suolaa, oman maun mukaan).
Punaviinikastikkeen valmistusohje:
1. Pilko salottisipulit, porkkana, juuriselleri ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki voissa timjamin kera – älä kuitenkaan ruskista.
2. Lisää viini, lihaliemi ja fariinisokeri kattilaan. Anna kiehua rauhassa, kunnes neste on tiivistynyt puoleen alkutilanteesta.
3. Siivilöi liemestä kiinteät ainesosat pois.
4. Paseeraa vadelmahillo tai purista se siivilän läpi, ettei siemeniä tule mukaan. Sekoita hillo lempeällä lämmöllä kastikkeeseen.
5. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
6. Jos kastike on mielestäsi koostumukseltaan liian laiha, niin lisää tummaa suurustetta 1-2tl (esim. Maizena ruskea suuruste). Parhaan lopputuloksen kuitenkin saat keittelemällä kastiketta pienellä lämmöllä ja suurella rakkaudella hitaasti kasaan.

Viinilinnan mehevät viini- ja menusuositukset nautittavaksi maailman parhaan punaviinikastikkeen kaveriksi
Ricossa Barbera Appassimento
Ricossa Barbera Appassimenton valmistuksessa on käytetty osittain kuivattuja rypäleitä, jotka antavat sille täyteläisen pehmeän maun, jossa on hyvä rakenne, mutta pehmeät tanniinit, jotka eivät kiusaa maistajaa. Ricossa Barbera Appassimento sopii erityisen hyvin nautittavaksi naudanlihapihvin, kermaisten perunoiden ja punaviinikastikkeen kanssa.
Hardys Brave New World Black Shiraz
Tämän punaviinin tuoksu- ja makumaailma on pehmeän täyteläinen, täynnä tummaa marjaa ja lakritsia. Se on kuin luotu lampaan tai karitsan lihan seuraksi. Hardys Brave New World Shiraz Black Edition, punaviinikastike, lampaan ulkofilee ja yrteillä maustetut trendikkäät lyttyperunat luovat tyylikkään kokonaisuuden juhlaan.
Zensa Primitivo Organico
Zensa Primitivo on yksi suosituimpia Alkossa myytäviä Primitivo-rypäleestä valmistettuja viinejä. Se hurmaa maistajansa tumman kirsikkaisella ja sopivan mausteisella makumaailmallaan. Upean makunsa lisäksi on mainittava, että Zensa Primitivo on vegaaniystävällinen luomuviini valveutuneelle viininystävälle. Se on myös täydellinen kumppani vadelmaiselle punaviinikastikkeelle, paahdetuille paprikoille ja röstiperunoille!
Herkullisia kokkailuhetkiä ystävät!