Raikkaat ja ryhdikkäät rapuviinit – viisi valintaa juhlapöytään

Rapujuhlat on kenties paras asia mitä Ruotsista on meille rantautunut. Aikoinaan väkevät snapsit ja saaristossa akvaviitit olivat suomalaisten rapujuhlien juomapuolen kulmakivet. Huhujen mukaan juhlia on järjestetty jopa ilman yhtään merenelävää, mutta pikkumukeja on ollut kyllä pöydän reunoilla. Tuosta ajasta on tultu harppauksia eteenpäin ja nykyään viinit ovat ottaneet entistä enemmän roolia tärkeimpänä juhlajuomana. Mutta miten valita viini ravuille? Tutustu viiteen suositukseen!

Rapujuhlien viiniltä haetaan nyt raikkautta ja ryhtiä. Viini saa olla kuiva tai ainakin kuivahko ja ennen kaikkea fressi. Joki- ja täplärapujen kaveriksi sopii muodikas Sauvignon Blanc. Kyseinen rypäle herättää usein vahvoja mielipiteitä ja siitä pitävät usein oikein rakastavat sitä. Sauvignon Blancia löytyy ympäri maailmaa ja nimenomaan raikkaus on sana mikä yhdistää usein eri maiden viinejä, mustaherukkaisuutta unohtamatta. Maistellaan yhdessä Viinilinnan trendikkäimmät Sauvignon Blancit sekä laadukas Grüner.

Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc

13 % | 12,29 € | 75 cl

vicarage-lane-marlborough-sauvignon-blanc

Vicarage Lanen tarina alkaa Jyväskylän ralleista, kun vuosituhannen taitteessa silloinen Hyundai-tallin kartturi John Kennard tapasi Satu Lappalaisen. Vuonna 2002 John osti vajaan kahdeksan hehtaarin tilan kuuluisalta Marlborough´n viinialueelta. Seuraavana vuonna Satu ja John suuntasivatkin Euroopasta pallon toiselle puolelle, Uuteen-Seelantiin, omalle viinitilalle kesätöihin ja sillä reissulla pariskunta on edelleen.

Uuden-Seelannin Sauvignon Blancille tyypillinen mustaherukan lehti sekä sitrushedelmä maistuvat viinissä. Tätä voi nauttia samoin tein tai säilyttää kellarin kätköissä mainiosti vajaan pari vuotta. Tässä on todella monikäyttöinen rapujuhlien viini, joka on vallan toimiva aperitiivinakin.

Pullonkaulassa komeilevat Suomen ja Uuden-Seelannin liput ja etikettien maalaukset ovat suomalaisen taiteilijan, Sirpa Alalääkkölän käsialaa. Vicarage Lane kuuluu paikallisen ekosertifioinnin, Sustainable Winegrowing New Zealandin, piiriin. Viini on myös vegaaniystävällinen.

Vicarage Lane Bubbly Brut

13 % | 14,58 € | 75 cl

vicarage-lane-bubbly-brut

Samaiselta tuottajalta tulee myös Viinilinnan rapujuhlien kuohuviinisuositus. Tämä viini ei ole pelkästään alkumaljana vaan myös aterioinnin yhteydessä toimiva yksilö. Alueelle ominaisesta Sauvignon Blancista on saatu kuohuva versio, joka kuuluu suomalaisten suosikkeihin. Erittäin kuiva ja mustaherukkainen viini sisältää myös raparperin ja karviaisen aromeja. Vicarage Lane Bubbly Brut on miellyttävän raikas, sillä sen kuplat kantavat hapokkuutta. Viini kuuluu paikalliseen ekosertifikaattiin ja sopii vegaaneille.

Pullossa on aivan mahtava uudelleen suljettava Zork-muovikorkki, joten nappaa ihmeessä se talteen. Zork-korkki menee käytännössä jokaiseen kuohuviinipulloon säilyttäen kuplat jopa parikin päivää.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Liebenberg

12,5 % | 9,59 € | 37,5 cl 

domane-wachau-gruner-veltliner

Pikkujanoon täydellinen Itävallan Grüner Veltliner. Tämä viini myydään pienessä pullossa, joten kynnys uuden kokeiluun on todella matala. Mineraalisuus on usein sana mikä tulee ensimmäisenä mieleen itävaltalaisista Grünereistä ja tässäkin kohtaa tuo olettamus pitää paikkansa. Viini on kuiva, hapokas ja viheromenainen ja tuoksusta löytyy luumua sekä samaa yhtenäistä omenaa kuin makupaletistakin. Vegaaninen viini kuuluu paikallisen kestävän kehityksen sertifikaatin piiriin.

Liebenberg on yksittäinen viinitarha, jonka alueelta tämän viinin rypäleet tulevat. Kyseinen tarha on yksi alueen mielenkiintoisimmista ja kuuluu ilman muuta alueen laadukkaimpiin tarhoihin. Käsin kerätyt rypäleet ja Federspiel-tason viiniluokitus tekevät tästä kerrassaan loistavan valinnan. Rapujuhlat saavat heti pari pykälää parempaa jenkaa, kun tämän sulostuttajan nostaa pöydälle.

Domäne Wachau on satojen viljelijöiden muodostama osuuskunta, jonka vaikutusvaltainen viinikirjoittaja Robert Parker on nimennyt maailman luultavasti laadukkaimmaksi viiniosuuskunnaksi. Se vaikuttaakin olevan yksi iso perhe pienempiä perheitä, jotka keskittyvät vahvasti viinin korkeaan laatuun. Monet maailman arvostetuimmista viinikirjoittajista ja viinilehdistä luokittelevat tämän tuottajan jatkuvasti Itävallan terävimpään kärkeen. Domäne Wachau keskittyy klassisiin Wachaun kuiviin ja vivahteikkaisiin valkoisiin pääasiassa Grüner Veltliner ja Riesling -lajikkeisiin. Tuottajalla on käynnissä myös useita kokeilevia projekteja pilke silmäkulmassa. Wachau on Itävallan läntisin ja ilmastoltaan viilein viinialue, mikä selittää viinien ryhdikkään hapokkuuden. Viileänä kasvualueena laakson varrella kasvatetaankin muu muassa joulukuusia ja viinirypäleitä vieri vieressä.

Hardys Nottage Hill Sauvignon Blanc PET

12,5 % | 9,98 € | 75 cl

hardys-nottage-hill-sauvignon-blanc-pet

Hardys on tuonut markkinoille täysin uudenlaisen pullomuodon, litteän muovipullon. Litteä muovipullo on valmistettu 100 % kierrätysmuovista ja muotonsa vuoksi se mahtuu kuljetuslaatikoihin paljon paremmin kuin pyöreä klassinen viinipullo. Viinintuotannossa merkittävä osuus ilmastovaikutuksista tulee pakkauksen, etenkin lasipullon, valmistuksesta ja muovipullolla onkin 2,5 kertaa pienempi hiilijalanjälki lasipulloon verrattuna. Tutustu uutuuspulloon tarkemmin!

Hardys Nottage Hill Sauvignon Blanc on kevyt ja kuiva valkoviini, johon on helppo tutustua. Tuoksussa on havaittavissa hennot sitruunan ja karviaismarjan aromit. Viini on raikkaan kirpakka tapaus, josta löytyy ripaus yrttisyyttä. Sitruunan ja limen aromit tuovat viiniin miellyttävää runkoa ja sen vuoksi tätä viiniä ottaa mielellään toisenkin lasillisen. Hyvä valinta rapujuhliin!

Kaakkois-Australia on ilmastonsa ja maaperänsä vuoksi loistava alue tuottaa viiniä. Pitkät kesäpäivät antavat rypäleille runsaasti valoa ja juuri sen ansiosta rypäleet kypsyvät hedelmäisiksi ja makoisiksi. Tätä Sauvignon Blancia ei kuitenkaan pidä sekoittaa Uuden-Seelannin kilpaveljiinsä, sillä niin voimakasta mustaherukkaisuutta ei tästä viinistä löydy.

Quomo Sauvignon Blanc Verdejo Organic

12 % | 7,99 € | 75 cl 

quomo-sauvignon-blanc-verdejo-organic

Tutun näköinen Quomo on siirtynyt hanapakkauksesta pulloon hieman kuivempana versiona. Pönttöviini Quomo on ihastuttanut suomalaisia jo jonkin aikaa ja löytänyt ihmisten sydämistä paikkansa noutopöydissä ja illanistujaisissa. Nyt sitä saa myös hieman tuunattuna makuna pullosta.

Quomo Sauvignon Blanc Verdejo Organic on luomuisa kuiva viini Espanjan sydämestä Castilla La Manchasta. Viini on tasapainoinen yhdistelmä kahta rypälettä, jotka yhdessä muodostavat raikkaan kokonaisuuden. Tuoksu lupailee makeampaa viiniä trooppisilla hedelmillä ja jopa ananaksella. Maku tuo esiin päärynän ja häivähdyksen mangoa säestettynä keskihapokkaalla suutuntumalla.

Tässä on mainio rento valkoviini niin illanviettoon kuin rapujuhliinkin. Viini on helposti lähestyttävä, joten varmasti myös tottumattomammat viinin juojat löytävät tästä oman valintansa rapujuhlan viinivalikoimasta.