Paras jouluviini tuo tunnelmaa juhlaan – Mikä punaviini joulupöytään?

Loppuvuoden juhla-ateriaa suunnitellessa katseet kääntyvät usein klassiseen punaviiniin. Mikä viini luo upean makuyhdistelmän perinteisen kinkun tai kalkkunan kanssa? Millä voimakkaan makuisen riistan saa nostettua arvoiselleen tasolle? Mitä kannattaa kaataa lasiin herkullisen juustovalikoiman seuraksi illan edetessä? Tutustu joulun maistuvimpiin punaviineihin ja tee onnistuneet valinnat tärkeään hetkeen.

Perinteinen suomalainen jouluruoka on maultaa hillittyä, joten parhaan elämyksen saa valitsemalla astetta hentoisemman punaviinin kinkun ja laatikoiden seuraksi. Voimakkaat ja tukevat punaviinit löytävät myös paikkansa joulunaikaan – ne kannattaa nauttia juustojen tai riistan kaverina.

Tutustu suosituksiin ja löydä paras jouluviini omaan kattaukseesi!

Mehevä punaviini on loistava valinta joulukinkulle

Perinteisen joulupöydän eli sinapilla höystetyn kinkun, monien laatikoiden ja makean limpun yhdistelmä muodostaa kirjavan makupaletin. Mehevät ja hedelmäiset punaviinit kokoavat elementit yhteen ja luovat kokonaisuudesta eheän.

Montalto Rosso Passivento

Monien luottoviini, italialainen Montalto Rosso Passivento, edustaa keskitäyteläistä ja kypsän marjaista punaviiniä. Pehmeys ja miellyttävä makeus sointuvat harmonisesti hieman imelien joululaatikoiden seuraan. Tämä viini toimii diplomaattina myös muille pöydän hyvin rikkaille mauille.

Hardys Brave New World Black Shiraz

Erittäin täyteläisen punaviinin ystävä kääntyy mehevän aussiviinin puoleen. Kypsä kirsikka, hento mausteisuus ja suklaan vivahteet nousevat Shiraz-lajikkeesta valmistetussa viinissä esiin. Intensiivinen punaviini löytyy joulun ajan tyylikkäästä lahjapakkauksesta.

Pinot noirin ominaisuudet tekevät siitä erinomaisen parin kalkkunalle

Kalkkunalla kruunattu jouluateria sekä herkkä ja hapokas pinot noir solmivat onnistuneen liiton keskenään. Pinot noir -punaviinit ovat väriltään läpikuultavan tummanpunaisia ja keskitäyteläisiä, ne asettuvat hienosti vaalean lihan kylkeen.

Wageck Pinot Noir

Wageck Pinot Noir on laadukas ja upean kevyt punaviini Saksan Pfalzista. Marjaisa & raikas -makutyypin viinissä yhdistyvät kevyt, keskitanniininen maku sekä marjainen ja hennon mausteinen tuoksu. Tämä eloisa viini on parhaimmillaan hieman viilennettynä nautittuna.

Voimakas riista ja vivahteikas barolo täydentävät toisiaan

Yhä useammin joulupöydän keskiössä komeilee juhlavaa riistaa. Riistaruoalle ominaista ovat voimakkaat, aidot ja maanläheiset maut, jolloin viiniltäkin kaivataan voimakkaampaa olemusta. Järeä ja vakavasti otettava barolo ansaitsee arvostuksensa riistan kumppanina.

Ricossa Barolo 

Palkintoja niittänyt Ricossa Barolo valmistetaan Piemonten sydämessä. Tanniininen, hapankirsikkainen, viikunainen, kypsän karpaloinen ja kevyen nahkainen huippuviini tuo riistaruoalle kaivattua särmää. Upea hapokkuus ja napakka tanniinisuus valloittavat vaativammankin viiniharrastajan.

Amarone tunnetaan juustojen rakastajana ja eleganttina lahjaviininä

Joulunajan juustot rakastavat arvostetun amaronen täyteläisyyttä ja hentoa makeutta, joka syntyy valmistustavast. Puhutaan appassimento-menetelmästä, jolloin rypäleitä kuivataan usean kuukauden ajan saaden lopputuloksena voimakkaan ja tiiviin makuinen viini.

Arancione Originale Amarone della Valpolicella

Arancione Originale Amarone della Valpolicella edustaa erinomaista edullisemman kategorian amaronea. Viinilehden harmoninen, laadultaan erinomainen -tunnustusta kantava viini on viikunainen, kypsän karpaloinen ja rusinainen. Ryhdikäs hapokkuus ja pehmeät, mutta runsaat tanniinit tekevät kokonaisuudesta tasapainoisen. Yhdistä viini herkullisen juustovalikoiman seuraan, ja kokeile erityisesti piparkakun ja sinihomejuuston kera.

Psssst! Amaronet lukeutuvat ansaitusti myös joulun suosituimpiin lahjaviineihin. Tutustu kaikkiin lahjapakkauksen ympärilleen saaneisiin joulun suosikkiviineihin ja heitä hyvästit lahjahuolille!

Omaan pöytään paras jouluviini voi löytyä myös punaviinien joukosta – tutustu sesongin suosituksiin tarkemmin!