Paras jouluviini tuo tunnelmaa juhlaan – mikä punaviini joulupöytään?

Loppuvuoden juhla-ateriaa suunnitellessa katseet kääntyvät usein klassiseen punaviiniin. Mikä viini luo upean makuyhdistelmän perinteisen kinkun tai kalkkunan kanssa? Millä voimakkaan makuisen riistan saa nostettua arvoiselleen tasolle? Mitä kannattaa kaataa lasiin herkullisen juustovalikoiman seuraksi illan edetessä? Tutustu joulun maistuvimpiin punaviineihin ja tee onnistuneet valinnat tärkeään hetkeen.

Perinteinen suomalainen jouluruoka on maultaa hillittyä, joten parhaan elämyksen saa valitsemalla astetta hentoisemman punaviinin kinkun ja laatikoiden seuraksi. Voimakkaat ja tukevat punaviinit löytävät myös paikkansa joulunaikaan – ne kannattaa nauttia juustojen tai riistan kaverina.

Tutustu suosituksiin ja löydä paras jouluviini omaan kattaukseesi!

Mehevä punaviini on loistava valinta joulukinkulle

Perinteisen joulupöydän eli sinapilla höystetyn kinkun, monien laatikoiden ja makean limpun yhdistelmä muodostaa kirjavan makupaletin. Mehevät ja hedelmäiset punaviinit kokoavat elementit yhteen ja luovat kokonaisuudesta eheän.

Marqués de Cáceres Reserva

Muheva, maanläheinen tuoksu on paahteinen ja tyylikkäästi jo kehittynyt. Siinä on makeaa mausteisuutta, samoin nahkaa muistuttavia piirteitä. Keskitäyteläinen maku on sekin maanläheinen, tummasävytteinen ja nahkainen. Viinissä on reilusti hedelmäisyyttä ja tätä tukevat lempeät hedelmähapot sekä pehmeät tanniinit. Kokonaisuus jättää nielua lämmittävän, varsin pitkän ja monivivahteisen jälkivaikutelman, jota sävyttävät vaniljaa sekä kahvia muistuttavat piirteet.

Montalto Rosso Passivento

Monien luottoviini, italialainen Montalto Rosso Passivento, edustaa keskitäyteläistä ja kypsän marjaista punaviiniä. Pehmeys ja miellyttävä makeus sointuvat harmonisesti hieman imelien joululaatikoiden seuraan. Tämä viini toimii diplomaattina myös muille pöydän hyvin rikkaille mauille.

Jouluna mieltä lämmittää täyteläinen punaviini

Laseissa läikkyvät joulun aikaan toinen toistaan täyteläisemmät punaviinit. Klassisesta joulupöydästä on hyvä ajatus jättää nämä kuitenkin välistä, sillä suhteellisen hennon makuinen suomalainen jouluruoka jää helposti voimakkaan punaviinin jalkoihin. Runsas ja rehevä juustotarjotin tai voimakkaammat liharuoat, kuten riista,  puolestaan nauttivat voimakkaan punaviinin seurasta.

Peter Lehmann The Barossan Shiraz

Peter Lehmannin uuden sukupolven viinintekijät ovat luoneet The Barossan -huippuviinin, jossa voi maistaa Barossan laakson parhaiden viininviljelijöiden korkealaatuiset Shiraz-lajikkeen rypäleet. Tyylikäs punaviini on erittäin täyteläinen ja tanniininen. Makumaailmassa esiin nousevat tumma kirsikka, boysenmarja ja kypsä karpalo.

Voimakas riista ja vivahteikas ripasso täydentävät toisiaan

Yhä useammin joulupöydän keskiössä komeilee juhlavaa riistaa. Riistaruoalle ominaista ovat voimakkaat, aidot ja maanläheiset maut, jolloin viiniltäkin kaivataan voimakkaampaa olemusta.

Armigero Valpolicella Ripasso

Corvina Veronese ja Rondinella-lajikkeiden yhdistelmästä syntyy keskitäyteläinen ja hienostuneen tanniinen punaviini. Ripasso loistaa monipuolisuudellaan – se sopii ominaisuuksiltaan niin sellaisenaan nautittavaksi kuin ruokapöytään makuja täydentämään. Jos juhlapöydässä on hienostunutta, mutta voimakkaampaa riistaa, on ripasso elegantti valinta.

Armigero Ripassossa maistuvat sesongin maut, kuten kypsät karpalot, kirsikat sekä suklainen yrttisyys. Vivahteikas ja monipuolinen viini on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä ja lopputulos on upea osoitus italialaisen viinintekotaidon notkeudesta. Armigero Ripasso palkittiin hopealla Helsingin Sanomien ripassoarvostelussa joulukuussa 2022!