Kesän hitti on grillipizza – valitse pizzaviini täytteiden mukaan

Rapea pohja, mehevä tomaattikastike, omat lempitäytteet ja grillin tuomat savuiset aromit – kesällä pizza paistuu kätevästi grillin uumenissa. Maukas pizza vaatii myös viiniltä luonnetta ja juomavalinnassa ensiarvoista on kiinnittää huomio pizzan sisältämiin täytteisiin.

”Parhaimmillaan pizzaviini täydentää ja kokoaa yhteen runsaan makumaailman. Voidaan myös ajatella, että ihanteellinen viini toimii kuin yhtenä lisätäytteenä kruunaten lopputuloksen”, kertoo Viinilinnan juoma-asiantuntija Asko Mäntymäki.

Nosta herkutteluhetki seuraavalle tasolle onnistuneella viinivalinnalla ja poimi Askon juomasuositukset neljälle erityyppiselle pizzalle. Kesän paras pizzaviini on se, joka sopii omaan makuun!

Quattro Formaggi & pirteän hedelmäinen pizzaviini

Neljä muhkeaa juustoa, mozzarella, gongonzola, edam ja emmental ovat jokaisen juustonystävän varmat täytevalinnat, kun tekee mieli klassista Quattro Formaggia. Pizza on pehmeän lempeä ja makunystyrät täyttyvät jokaisen juuston ominaispiirteistä.

”Tälle pizzalle yhdistäisin raikkautta tuovan valkoviinin, mistä ei kuitenkaan makua puutu. Hardysin yhdistemä Colombardia ja Chardonnayta on erinomaisen hinta-laatusuhteen pizzaviini juustoiselle yksilölle. Hardys BIN 141 on kuiva, muttei rutikuiva tapaus ja kevyen mausteinen makumaailma on hedelmäinen ja pirteä”, Asko toteaa.

Frutti di Mare & miellyttävän hapokas valkoviini


Kenties kaikkein ikonisin pizza on simpukoilla ja katkaravuilla ryhditetty Frutti di Mare – kuin  tuulahdus Välimeren tunnelmaa suoraan nautiskelijan lautaselle. Viinilinnan kellareista löytyy hedelmäisen hapokas valkoviini makumaailmaa täydentämään ja saksalainen grauburgunder saa suosituksen osakseen. Muualla maailmassa rypäle tunnetaan myös nimellä Pinot Gris ja Pinot Grigio.

”Mainetta niittänyt Fritz Walter Grauer Burgunder on hinta-laatusuhteeltaan varsinainen valioyksilö ja Frutti di Maren kaveriksi valinta onkin selviö. Tätä nautiskelee mielellään myös kesän muiden kalaherkkujen seurassa”, Asko vinkkaa.

BBQ-nyhtöpossupizza & mehevän keskitäyteläinen punaviini

Pizzalle, jonka pääosassa on mehevä porsas ja makumaailmaa siivittää perinteiset BBQ-grillausmausteet, kannattaa valita hieman makeampi punaviini. Hillomaisen marjainen maku ja pieni sokeri viinissä ovat hyvät lähtökohdat. Tanniinisemmat viinit kannattaa jättää toiseen hetkeen, sillä ne sotivat hieman ristiin BBQ-asetelmalle.

Asko vinkkaa mehevän pyöreän ja hilloisen Hardys BIN 343 -viinin olevan nappivalinta. Cabernet Sauvignonin ja Shirazin yhdistelmä on kuin tälle pizzalle luotu!

Tulinen seitan-kebab-pizza & marjaisa punaviini

Seitan on mitä parhaimpia kasvispizzan täytteitä ja tuliseksi maustettu seitan saa varmasti myös uskollisemmatkin liharuokien ystävät puolelleen. Pizzaa ryhdittää hyvin myös sipulit ja paprikat, puhumattakaan chilistä. Tulinen pizza kaipaa viiniltä hieman reilumpaa sokeria ja italialaisen Allumean pyöreä makumaailma antaa oivaa vastinparia tulisuudelle.

”Mistään ällömakeasta viinistä ei kuitenkaan ole kyse, vaan aito marjaisuus, kuten karhunvatukka ja mustikka, löytyvät tästä pizzaviinistä. Kasvisruokailijan mieltä varmasti myös lämmittää se, että Allumea Nero d’Avola on sekä luomu että vegaaninen”, kuvailee Asko.