Viisi syytä valita hanapakkausviini pikkujouluihin

Hanapakkausviini on loistava valinta pikkujouluihin – se on vaivaton nostaa pöydän kulmalle seurueen nautittavaksi tai näppärä valinta viedä tuliaisiksi juhliin. Oli kyseessä kaveriporukan illanistujaiset tai vaikkapa firman pikkujoulut, on humppakuutio moneen tilanteeseen erinomainen poiminta. Tutustu viiteen hanapakkauksen valttiin ja löydä sesongin suosikkijuomat!

1. Hanapakkaus on ympäristövastuullinen valinta

Viinin ostaminen hanapakkauksessa on ekoteko. Hanapakkausviini on litraa kohden kaikkein ympäristöystävällisin hiilijalanjälkensä puolesta. Siinä on ainoastaan 70 g CO2e/l verrattuna klassiseen viinipulloon, jossa vastaava luku on 675 g. Lisää pakkausmateriaalien vastuullisuudesta voi lukea Alkon sivuilta.

2. Avattu viini säilyy tonkassa pidempään

Hanapakkausviinit mielletään usein suurten juhlien juomatarjoiltaviksi, mutta ne soveltuvat loistavasti myös pienempiin kinkereihin. Ilmatiiviin pakkauksen ansiota avattu viini on toimintakunnossa jopa kuukauden ajan, siinä missä tavallinen viinipullo säilyy jääkaapissa 1-2 päivää. Mahdollista ylijäämäviiniä ei tarvitse lorottaa hukkaan, vaan sen voi hyvillä mielin säästää vaikkapa seuraaviin viikonloppuihin.

3. Hanapakkausviini on edullisempi

Tyypillisesti sama viini tonkassa ostettuna on litrahinnaltaan edullisempaa kuin yksittäisessä pullossa. Jos ajatuksena on tarjoilla samaa viiniä useamman pullon verran, kannattaa tutkailla, olisiko hanapakkaus muiden etujen lisäksi myös kustannustehokkaampi valinta.

4. Tonkkaviinit mukautuvat moneen makuun

Hanapakkausviinit sopivat pääsääntöisesti useille ruokalajeille ja toimivat vaikkapa monenkirjavan buffet-tarjoilun kanssa. Yleensä ne sisältävät monen suuhun sopivaa viiniä ja kaikkein voimakkaimmat ja erikoisimmat viinivaihtoehdot löytyvät pulloista.

5. Hanapakkaus ei särjy

Viiniboksi on kaiken edellämainitun lisäksi myös huoleton valinta, sillä sen särkymistä ei tarvitse varoa. Pohja-alaltaan pulloa suurempi tonkka pysyy myös helpommin pystyssä juhlahumun tuiskeessa.

Viisi viinipoimintaa pikkujouluihin

Zensa Chardonnay Organico

32,99 € | 3 l

Zensan valkoinen uutuus on upea Chardonnay. Yleensä Chardonnay mielletään raskaana ruokaviininä, mutta tämä onkin täysin erilainen. Viiniä kuvaa parhaiten sanat pirteä, raikas ja sitruksinen. Viini on kuiva, mutta keskihapokas ja sointuu monipuolisesti kevyempään ruokailuun tai pikkujouluihin myös sellaisenaan siemailtavaksi. Kaikki Zensa-sarjan viinit ovat sekä luomuja että vegaanisia.

Zensa Rosso Organico

34,98 € | 3 l

Zensa Rosso on vallannut paikkansa monien suosikkikerhosta. Viini majailee ansioituneesti Alkon myydyimpien viinien joukossa vuodesta toiseen. Sen monipuolisuuteen ja helppouteen on luontevaa tykästyä. Kevyt ja keskitanniininen, pienellä sokerilla höystetty viini on kuin tehty rentoon ruokailuun. Luultavasti suomalaisissa pikkujouluissa ei ole semmoista ruokaa mihin tätä punaista ei voisi yhdistää. Viini maistuu Italialta ja myös vaikkapa pizzalle tämä on täydellinen pari.

Montalto Pinot Grigio

25,98 € | 2,25 l

montalto-pinot-grigio

Tyylikäs viinituubi on sylinterin mallinen hanapakkaus. Montalto Pinot Grigio edustaa tyypillistä sisilialaista valkoviiniä ollen kuiva, raikas ja hedelmäinen. Mausta löytyy kypsää sitrusta sekä persikkaa. italialaiset Pinot Grigiot ovat normaalisti huomattavasti kevyempiä kuin esimerkiksi ranskalaiset Pinot Gris -rypäleestä tehdyt viinit ja samoin on tämänkin viinin laita. Nauti tästä pikkujouluissa sellaisenaan tai yhdistä vaikkapa kanan tai kalan kaveriksi.

Asio Otus Rosso

35,99 € | 2,25 l

Tätä ”pöllöviiniä” on nautittu Suomessa jo pitkään johtuen miellyttävän pyöreästä mausta. Tanniineja ei ole liiemmin, joten viini on helposti lähestyttävä. Puolimakea punaviini maistuu ja tuntuu marjaisalle ja sitä ottaa mielellään toisenkin lasillisen. Viinin sokeri kesyttää tulisemmankin ruoan tai vaihtoehtoisesti sointuu upeasti makean herkuttelun lomaan. Suklainen jälkiruoka tai vaikkapa suoraan rasiasta napattu konvehti toimii osuvana makuparina.

Quomo Organic

29,75 € | 3 l

Quomo on espanjalainen puolimakea valkoviini monen mieleen. Tämän kaltainen viini on varma valinta juhliin, sillä pyöreytensä vuoksi sen maku on useille mieluisa. Verdejo- ja Muscat-rypäleet ovat miellyttävän lempeä yhdistelmä. Quomo Organic on sekä luomu että vegaaniystävällinen.

Ricossa Barbera Nebbiolo

33,99 € | 3 l

Hieman aikuisempaan makuun istuu upeasti Ricossa Barbera Nebbiolo. 40 % viinistä on kypsytetty kolmen kuukauden ajan tammitynnyrissä, mikä on hanapakkausviinille hieman harvinaisempaa. Tämä viini on erittäin laadukas ja ryhdikäs. Viini on keskitäyteläinen ja -tanniininen sekä miellyttävän mausteinen. Viinilehti palkitsi Ricossa Barbera Nebbiolon parhaat punaiset hanapakkaukset 2020 kisassa hopeasijalla.