Piristä arkea ja kokoa ystävät yhteen sesongin herkkujen äärelle. Hämärtyvissä illoissa on ihanaa sytyttää kynttilät, kaivaa villaneuleet esiin ja antaa tunnelman viedä. Mehevä naudanfilee ja upean täyteläinen punaviini on takuuvarma yhdistelmä, joten nappaa resepti talteen ja ole valmis nautiskelemaan!
Reseptinikkari Henri Heinonen suunnitteli sadonkorjuun aikaan täydellisesti sopivan annoksen Hardys Brave New World Shiraz Black Edition -punaviinille. Intensiivisessä punaviinissä on aistittavissa tummia marjoja sekä mokkaisuutta, joten se sopii erinomaisesti pihvi ja punaviini -kombolle.
Mehukas pihvi ja sadonkorjuun kasvikset
4:lle
Raaka-aineet
600 g naudan ulkofilee
1 pieni juuriselleri (n. 800 g)
4 kpl keskikokoista rosamunda-perunaa (n. 800 g)
400 g punajuuria
400 g porkkanoita
4 dl maitoa
2 dl demi glace -kastikepohjaa
1 dl Hardys Brave New World -punaviiniä
1 rkl hunajaa
1 pieni sipuli
Maissitärkkelystä (esim. Maizena)
Rosmariinia
Timjamia
Valkosipulia
Voita
Öljyä
Suolaa
Pippuria

Valmistusohje
Pese hyvin kaikki juurekset ja kuumenna uuni 180 asteeseen. Selleri kypsyy noin 2 – 2 ½ h eli laita se ensiksi uuniin kokonaisena.
Kaada 1 dl viiniä pieneen kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan demi glace -kastike, yksi rosmariinin oksa ja muutama timjamin oksa sekä pieni sipuli puoliksi leikattuna.
Anna kastikkeen porista noin 10 min. ja poista yrtit ja sipuli. Lisää joukkoon hunaja ja hyppysellinen suolaa. Anna hautua niin, että kolmannes on haihtunut ja lisää maissitärkkelystä muutama rkl.
Anna kastikkeen porista miedolla, kunnes se on sopivan paksuista. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Jätä sivuun odottamaan tarjoilua.
Kun selleri on ollut tunnin uunissa lisää perunat uuniin. Ota liha pöydälle ja leikkaa pihveiksi. Leikkaa punajuurista kanta pois ja leikkaa ne lohkoiksi. Pilko myös porkkanat suurin piirtein saman mittaisiksi.
Lämmitä maito ja pari rkl voita miedolla lämmöllä kattilassa.
Kun perunat ja selleri ovat olleet kaksi tuntia uunissa, tarkista kypsyys ja ota ne pois, jos ovat valmiit. Lisää punajuuret sekä porkkanat uuniin. Nämä kypsyvät noin 30 min. Kun selleri on sisältä täysin pehmeä ja perunat kypsiä, ota ne pois. Leikkaa selleri lohkoiksi ja kaavi sisus blenderiin ja lisää lämmin voi-maitoseos ja aja tasaiseksi.
Leikkaa perunat halki ja kaavi sisus ja paina esim. kauhalla siivilästä läpi. Jos haluat krouvimpaa rakennetta, painele perunat vain karkeasti muusiksi. Lisää sellerisose perunan joukkoon ja mausta suolalla.
Kuumenna pannu pihvejä varten. Pihvit kannattaa paistaa valmiiksi lepäämään ennen kuin selleri ja perunat valmistuvat. Paista pihvejä noin 2 min. per puoli. Lisää 2 rkl voita, muutama timjamin oksa ja valkosipulinkynsi. Lusikoi voisulaa pihvien päälle parin minuutin ajan, käännä välillä.
Kypsennysaika riippuu pihvien paksuudesta ja halutusta kypsyydestä. Kuvan noin 2 cm paksuja pihvejä pidettiin paistamisen jälkeen vielä 7 min. uunissa ja annettiin levätä 15 min.
Ohuemmat pihvit voi paiston jälkeen kääriä folioon ja antaa levätä vartin, jolloin ollaan medium-kypsyydessä.
Lihamittarilla pääsee varmimmin oikeaan kypsyyteen, kun sisälämpö on 53 astetta ja medium haluttu kypsyys lopetetaan kypsentäminen. Sisälämpö nousee yleensä pari kolme astetta tämän jälkeen.
Kun kaikki alkaa olla valmista, lämmitä vielä kastike ja laita kaikki tarjolle. Nauti maukkaan ja täyteläisen Hardys Brave New World -punaviinin kera!
Resepti ja kuvat Henri Heinonen