Mitä tarkoittivatkaan bitter, mäski tai pohjahiivaolut? Kokosimme selitykset keskeisimmille oluttermille, jotta voit oppia uutta, virkistää muistiasi tai briljeerata illanistujaisissa.
Pieni olutsanakirja kattaa selitykset aihepiirin 55 yleiselle termille. Jotta et jää eläväisistä olutkeskusteluista paitsi, kannattaa lista lukea läpi. Sesongin mukaisesti Oktoberfestien tunnelmaan pääsee virittäytymään poimimalla maukkaat juomasuositukset jutun lopusta. Prost!
Olutsanakirja
ABV: Alcohol by volume = alkoholin määrä suhteessa tilavuuteen.
Ale: Päätermi pintahiivaoluille.
Alkoholiton olut: Olut, josta on poistettu alkoholi (0–0,5 %).
APA: American pale ale, vaalea pintahiivaolut, jossa on voimakas ja melko kukkea humalointi.
Barley Wine: Hyvin voimakas alkoholinen pintahiivaolut (8–15 %).
Bitter: Humalainen ja katkeran makuinen pintahiivaolut. Hyvin tyypillinen Englannissa.
Bock: Saksalaistyylinen voimakas pohjahiivaolut. Paahteinen ja ruokaisa, sekä voimakasalkoholinen.
Brown Ale: Pehmeän maltainen pintahiivaolut. Väriltään tumma ja hyvin tyypillinen Englannissa.
Craft beer: Käsityöläisolut, pienpanimo-olut.
Dunkel: Saksalaistyylinen tumma olut.
EBC: Oluen väriasteikko. Mitä korkeampi lukema, sitä tummempaa olut on (asteikko 0–150).
EBU: Oluen katkeruusasteikko. Mitä korkeampi lukema, sitä katkerampaa olut on (asteikko 0–120).
Gluteeniton olut: Olut, josta on poistettu gluteeni.
Golden ale: Kultaisen värinen pintahiivaolut. Usein hedelmäinen ja tyypillinen Belgiassa.
Hefe: Kuvaa saksalaisessa oluessa suodattamattomuutta.
Hell: Saksalainen tapa kuvata oluen kevyttä väriä.
Hiiva: Käynnistää käymisen ja muuttaa sokerit alkoholiksi.
Humala: Kasvi, jonka kukinnoilla, eli kävyillä, maustetaan olutta. Humala myös antaa tuoksua ja säilöö olutta. Oluen katkeruus tulee nimenomaan humalasta.
Imperial: Lisänimitys sille, että oluessa on yleensä alkoholia, makua ja/tai humalaa enemmän.
IPA: India pale ale. Voimakkaasti humaloitu pintahiivaolut. Usein katkera ja raikas.
Jäännössokeri: Kuten viinissäkin, jäännössokeri vaikuttaa oluen makeuteen. Sokeria saatetaan myös lisätä olueeseen. Usein makeammat oluet ovat matalampia alkoholiltaan, sillä sokerista ei ole tullut alkoholia.
Kantavierre: Olut ennen käymistä. Makea neste, josta käyttämällä pienenee sokeri ja alkoholia tulee tilalle.
Kantavierrevahvuus: Sokerin määrä suhteessa nesteeseen. Nyrkkisääntönä, mitä enemmän sokeria, sitä vahvempaa olutta saadaan. Joissain päin maailmaa olutpulloon ei merkitä alkoholiprosenttia vaan kantavierrevahvuus.
Kegi: Oluttynnyri tai -astia, joka sisältää painetta ja liitetään hanajärjestelmään. Esim. Yhdysvalloissa on normaalia ostaa Kegi kotibileisiin oluen annosteluun.
Keittäminen: Oluen vierteen keittämistä. Keittoon lisätään myös humala.
Käyminen: Hiiva muuntaa vierteen sokerit alkoholiksi ja synnyttää myös hiilidioksidia = painetta.

Lager: Päätermi pohjahiivaoluille.
Lambic: Belgiassa valmistettava spontaanikäymisellä tehty olut. Alueen ilmassa leijuvat villihiivat saavat avotankeissa tehtävän oluen käymään. Usein maustettu marjoilla ja hedelmillä.
Mallas: Oluen yksi pääraaka-aineista. Yleisimmin ohraa, mutta myös muut viljat käyvät. Maltaita idätetään eli huijataan kasvamaan, jolloin syntyy tärkkelystä (= sokeria).
Mild ale: Miedompi pintahiivaolut, sopii usein kesään vaikka janojuomaksi.
Mäski: Mäskäyksen jälkeen jäljelle jäävä puuromainen mössö. Märkää ja painavaa. Voidaan käyttää leivän teossa, eläinten rehuna, polttoaineena jne.
Mäskäys: Oluen teon alussa idätettyjä maltaita liotetaan vedessä, jolloin sokerit, väri ja maku irtoavat kuumaan veteen. Ns. ”teepussi-efekti”.
NEIPA: New England India pale ale: Kirpeän raikas ja hedelmäinen pintahiivaolut, joka on alkujaan kotoisin Uuden Englannin alueelta Pohjois-Amerikasta.
Oktoberfest: Alkujaan Saksan Münchenistä lähtenyt sadonkorjuun juhla, jossa olut näyttelee isoa osaa. Meillä Suomessa monet syksyiset olutfestarit ovat Oktoberfest-teemalla varustettuja.

Pienpanimo: Suomessa pienpanimoksi määritellään panimo, jonka vuosituotan on alle 15 miljoonaa litraa olutta.
Pils, Pilsner: Raikkaasti humaloitu pohjahiivaolut. Tyypillisesti Tsekkiläinen.
Pilsneri: Vanhan kansan termi ykkösoluesta. Sekoittuu helposti Pilsner sanaan.
Pint: Mm. Englannissa käytettävä tuopin mittayksikkö, tilavuudeltaan 0,5683 l.
Pintahiivaolut: Eli ale, on yleistermi oluesta, jonka käymisen jälkeen hiiva nousee käymistankeissa pinnalle. Pintahiivaoluissa tyypillistä on voimakkaampi humalointi, happamat ja hedelmäiset makuprofiilit.
Pohjahiivaolut: Eli lager, on yleistermi oluesta, jonka käymisen jälkeen hiiva laskeutuu käymistankkien pohjalle. Pohjahiivaoluissa tyypillistä on raikkaus ja maltaisuus, humalointi on maltillisempaa. Suurin osa juodusta oluesta Suomessa on pohjahiivaolutta, eli lageria.
Portter: Todella tumma ja paahteinen olut. Makuna on yleensä kahvimaisuutta, suklaisuutta ja hedelmäisyyttä. Voidaan tehdä pinta- ja pohjahiivaoluena. Alkujaan englantilainen.
Radler: Oluen ja limonadin sekoitus. Tunnetaan myös nimellä Shandy. Matalampi alkoholiltaan.
Red Ale: Pintahiivaolut, joka on kevyesti humaloitu. Väriltään punertavan kuparinen. Alkujaan Irlantilaissyntyinen.
Sahti: Suomalainen perinneolut. Suodattamaton ja hedelmäinen. Usein korkea alkoholiprosentti.
Saison: Belgialaistyylinen pintahiivaolut. Sadonkorjuuolut, jossa maltaisuus on tasapainossa humalan kanssa.
Shandy: Oluen ja limun sekoitus. Tunnetaan myös nimellä Radler. Matalampi alkoholiltaan.
Sour ale: Kirpeä ja marjaisan hapan pintahiivaolut.
Suodattaminen: Oluen suodattamisen jälkeen siitä tulee kirkas. Hiiva ja muu sakka poistetaan oluesta, jolloin katoaa myös makua. Suodattamattomat oluet ovat sameita ja hiiva maistuu oluessa.
Stout: Hyvin tumma ja paahteinen pintahiivaolut. Useita variaatioita, kuten Dry Stout, Oatmeal Stout, Milk Stout, Imperial Stout jne.
Trappistiolut: Aito luostariolut. Maailmassa on 11 luostaria, joilla on trappistileima.
Tumma olut: Oluen tummuus saadaan aikaiseksi paahtamalla maltaita ennen idätystä. Paahtaminen antaa myös makua.
Vaahto: Toivottava asia oluessa. Antaa oluelle aromia, makua, suutuntumaa, ulkonäköä ja toimii myös ”kantena”.
Vehnäolut: Weissbier, Weizen. Vehnämaltaista tehty pintahiivaolut. Usein suodattamaton ja hedelmäisen maukas. Alkuperältään saksalainen. Myös Belgiassa valmistetaan paljon vehnäoluita.
Ykkösolut: 0,6–2,7 % olut. Nimitys tulee entisistä verotusluokista. Tunnetaan myös nimellä pilsneri.
Yökerho-oluet: Pitkäkaulaisessa lasipullossa tarjoiltavat todella helposti lähestyttävät oluet. Saatetaan, jopa tarjoilla sitrushedelmän kanssa.
Tutustu sesongin olutsuosituksiin
Saksan Bavarian kaakkoisnurkassa, noin kymmenen kilometrin päässä Itävallan rajasta, sijaitsee Wieningerin loistelias panimo. Panimolla on pitkät perinteet ja heillä on historiaa jo 350 vuoden ajalta. Wieningerin panimo tunnetaan erityisesti korkeasta laadusta ja laajasta valikoimasta.
Wieninger Höglwörther Glutenfrei
Wieninger Höglwörther perustuu vanhan Höglwörtherin luostarin olutreseptiin. Vanha luostari sijaitsee parin kilometrin päässä Wieningerin panimosta ja se tunnetaan myös mainiona matkailukohteena.
Tämä suodattamaton ja gluteeniton lager on keskitäyteläinen, saksalaiseen tyyliin humalointia on käytetty maltillisesti. Makuprofiilissa esiin nousevat maltaisuus ja hento karamellisuus. Olut sopii erinomaisesti ruokajuomaksi sesongin pataruoille.
Wieninger Weissbier Bock
7 % | 4,99 € | 0,5 l
Klassinen suodattamaton vehnäolut on kullankeltainen ja miellyttävän hedelmäinen pintahiivaolut. Makuprofiilissa on jopa hunajaan taittavia vivahteita ja olemus oluella on vahva ja voimakas. Humalaisuus on tässäkin oluessa taka-alalla ja tilan valtavat maltaisuus ja hedelmäisyys. Loistava olut juustoille, pataruoille ja riistalle.
Wieninger Winter Festbier
Näyttävällä patenttikorkilla varustettuun pulloon on sujahtanut keskitäyteläinen, raikas lager. Mallaskeksinen ja hieman kermainen maku yhdistyy raikkaan sitruksiseen sekä kevyen hunajaiseen tuoksuun. Tasapainoinen Wieninger Winter Festbier on suodattamaton ja väriltään kauniin kullankeltainen. Olut yhdistyy hienosti niin pizzan kuin lohenkin makumaailmaan.
Maku Brewing West Coast IPA
Osataan täällä Suomessakin erinomaista olutta valmistaa – osoitus tästä on esimerkiksi mainetta niittänyt Maku Brewing. Erityisesti palkituista IPA-oluista tunnettu tuusulalaispanimo on tuonut markkinoille niin amerikkalaisen makuisen IPA:n, että tuntuu!
Kuten aitoon amerikkalaiseen IPA-kulttuuriin kuuluu, ei humalaa käytetä liikaa, mutta kuitenkin IPAmaisen raikkaasti. Pehmeä suutuntuma, aavistus trooppista hedelmää ja havuisuutta löytyvät paletista. Vaikka olut on 6 %, niin alkoholi ei puske läpi, vaan jättää miellyttävän tasapainoisen suutuntuman. Täydellinen olut juuri sellaisenaan nautittavaksi.