Odotettu kevään ja kesän merkki on täällä, kun raikkaat parsa-annokset katetaan pöytiin. Tätä vihannesta voidaan valmistaa lukemattomin eri tavoin. Me annoimme maestro Henri Heinosen ideoida kevään herkullisimmat reseptit Sauvignon Blanc ja Grüner Veltliner -valkoviineille. Lopputuloksena syntyivät maukas parsapiirakka katkaravuilla sekä kampelaa parsan säestyksellä.
Nappaa sesongin maistuvimmat parsaviinit ja -reseptit talteen ja viimeistele kokonaisuudet toisiaan täydentävillä makupareilla.
Parsapiirakka marinoiduilla katkaravuilla

Taikina
4 dl kaurajauho
150g huoneenlämpöistä voita
½ dl vettä
hyppysellinen suolaa
24 cm irtopohjavuoka
Täyte
100 g Västerbotten-juusto
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
5 parsaa
suola
pippuri
Katkaravut
n. 200 g katkarapuja
2 rkl öljyä
1 limen mehu
1 pieni valkosipulin kynsi
suola
Laita kaikki taikinan ainekset kulhoon ja sekoita yleiskoneella tai käsivatkaimen taikinakoukuilla. Laita jääkaappiin vetäytymään ainakin pariksi tunniksi. Taikinan voi tehdä myös edellisenä päivänä.
Ota taikina pöydälle lämpiämään 30 min. ennen valmistusta. Kauli taikinasta ohut levy ja nosta se varovasti lastan avulla rasvatun vuuan päälle. Painele taikina tasaisesti joka paikkaan ja töki haarukalla pohjaan reikiä. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 15-20 min.
Leikkaa parsoista kanta pois ja leikkaa niistä ohutta siivua. Säästä latvukset. Kun olet ottanut vuuan pois uunista sekoita täyte.
Raasta juusto ja lisää kaikki muut ainekset kulhoon ja sekoita. Mausta hyppysellisellä suolaa ja pippuria. Kaada taikinan päälle ja paista 200 aseisessa uunissa noin 20-30 min, kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Ota vuoka pois uunista ja anna vetäytyä.
Valuta katkaravut. Sekoita kulhossa öljy, limen mehu, murskattu valkosipuli ja suola. Lisää katkaravut, sekoita kaikki sekaisin ja laita jääkaappiin maustumaan.
Leikkaa muutamasta parsasta kuorimaveitsellä ohuita siivuja pitkittäin.
Kun piirakka on vetäytynyt noin 30 min, ota katkaravut jääkaapista. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Nostele katkaravut piirakan päälle ja koristele parsan nupuilla sekä ohuilla parsasiivuilla. Nauti raikkaan Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blancin seurassa.
Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc
Maussa nousevat esille Uuden-Seelannin Sauvignon Blancille tyypillinen mustaherukanlehti sekä sitrushedelmä. Erinomaisen parsaviinin tästä tekee ryhdikkään hapokkuuden ja eloisan maun luoma liitto.
Parsaa ja kampelaa

4 hengelle
Parsa & kampela
2 punttia parsaa
600 g kampelafile (tai jokin muu vaalea kala)
voita
kapriksia
sitruunaa
valkosipuli
Etikkakurkut
Kurkku
½ dl hunajaomenaviinietikka
½ dl vettä
½ dl sokeri
2 rkl hienonnettua tilliä
1 tl suolaa
Leikkaa kurkusta siivuja poikittain tai kuorimaveitsellä pitkittäin. Sekoita kaikki muut ainekset keskenään ja lisää kurkut joukkoon. Laita jääkaappiin maustumaan.
Laita pieneen kattilaan noin 70 g voita. Kiehauta voi, vatkaa voita sen kiehuessa ettei se pala ja kun kiehunta alkaa loppumaan ja väri on muuttunut ruskeammaksi ota kattila pois levyltä. Lisää joukkoon valutettuja pieniä kapriksia pari ruokalusikallista, ruokalusikallinen sitruunanmehua ja kasaan painettu valkosipulin kynsi. Sekoittele hetki ja poista valkosipulin kynsi.
Leikkaa parsoista puiseva kanta pois. Kuumenna pannu ja lisää kuumalle pannulle parsast ja noin ½ dl vettä. Laita kansi päälle ja laske hieman lämpöä. Anna porista 3-5 min riippuen parsan paksuudesta. Lisää joukkoon pari rkl voita ja kansi takasin kiinni. Heiluttele pannua, jotta kaikki imevät voita itseensä. Jätä parsat kuitenkin hieman napakoiksi.
Tällä välin paista kalat nopeasti toisella pannulla. Lisää tilkka öljyä pannulle, kalat perään ja mausta suolalla. Paista pari min, käännä ja lisää 2 rkl voita. Lusikoi kuohuvaa voita kalojen päälle hetken aikaa ja sammuta levy.
Annostele parsat ja kalat lautaselle ja kalojen päälle herkullista kaprisvoita. Tarjoile Domäne Wachau Grüner Veltlinerin kanssa.
Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen
Tiesitkö, että Itävallan viljellyin rypälelajike on Grüner Veltliner? Ryhdikkyyden, runsaan hedelmäisyyden ja tasapainoisen yrttisyyden ansiosta Domäne Wachaun Grüner Veltliner sopii hyvin laajasti eri ruokien kanssa. Erityisesti parsalle tämä on nappivalinta, sillä viini antaa parsalle tilaa annoksessa, mutta tukee ryhdikkäästi mausteisuutensa ansiosta.
2 x parsaviinivinkki Saksasta
Fritz Walter Cuvée Burgunder Trocken
Weissburgunder ja Grauer Burgunder -rypäleet luovat erinomaisen liiton suositun Fritz Walterin uutuusviinissä. Tasapainoisessa kokonaisuudessa voi aistia viherpäärynäisyyttä ja kypsää sitruksisuutta, jotka tuovat hienon lisän parsa-annoksiin.
Corvers-Kauter R3 Riesling Rheingau Remastered Organic
Rieslingin ystävä valitsee parsan seuraksi palkitun saksalaisen R3 Rieslingin. Hapokasta valkoviiniä tahdittaa miellyttävä hedelmäisyys. Viini on kuiva, mutta pienen jäännössokerinsa ansiosta ei kuitenkaan rutikuiva. Elegantin viinin maussa on hieman trooppista hedelmää, sitruunaa ja omenaa sekä mineraalisuutta.
Reseptit ja kuvat: Henri Heinonen