Parhaat viinit retkeilyyn ja kolme herkullista eräruokareseptiä

Luonnossa liikkuminen kasvattaa suosiotaan ja niinhän sitä myös sanotaan, että ruoka maistuu paremmalta ulkona. Suomen luonto tarjoaa ainutlaatuiset puitteet nauttia monipuolisista maisemista ja kohteita löytyy ihan jokaiselle. Kannustammekin ottamaan ilon irti retkeilystä ja nauttimaan upeita makuelämyksiä seikkailuiden lomassa. Inspiroidu eräkokkailusta ja tutustu annoksille räätälöityihin viinisuosituksiin!

Retkiruoat kannattaa mitata jo kotona valmiiksi. Kuivat aineet on kätevä kuljettaa suljettavissa minigrip-pusseissa ja öljy pienessä muovipullossa. Perusmausteita, kuten suolaa, mustapippuria ja oluthiivahiutaleita voi kantaa mukana enemmän kuin reseptit ohjeistavat.

Kaikki kolme retkiruokaa on suunniteltu kahdelle hengelle ja ne valmistuvat helposti retkikeittimellä, kuten Trangialla. Kokeneempi retkikokki synnyttää annokset myös nuotion lomassa metsäpalovaroitukset huomioon ottaen. Parhaat viinit retkeilyyn löytyvät kevyistä ja särkymättömistä pakkauksista, joten kannattaa sisällön lisäksi kääntää katseet myös viinin ulkomuotoon.

Sienirisotto & Pop Up Season Chardonnay

Öljyä
3 dl risottoriisiä (270 g)
5 dl kuivattuja sieniä (20 g)
1-2 dl Pop Up Season Chardonnay -valkoviiniä
5-6 dl vettä
1 sipuli (~90 g)
2 rkl oluthiivahiutale (5 g)
1 sieniliemikuutio (10 g)
suolaa

Kokonaispaino 395 g (vettä & viiniä ei ole laskettu mukaan).

 • Aloita liottamalla kuivatut sienet vedessä. Kun sienet ovat lionneet pehmeiksi, valuta liemi talteen ja lisää siihen sieniliemikuutio. Jos mahdollista, lämmitä liemi ennen kuin aloitat risoton valmistamisen. Riisi kypsyy tasaisemmin, kun mukaan laittaa lämmintä lientä.
 • Sienien liotessa pilko sipuli ja laita kattila kuumenemaan.
 • Laita runsaasti öljyä kattilaan. Aloita kuullottamalla sipuli ja sienet. Lisää seuraavaksi risottoriisit ja kuullota riisiä myös kevyesti. Lisää tässä vaiheessa suolaa, jotta sipulista ja sienistä irtoaa enemmän makua.
 • Lorauta viiniä kattilaan. Anna viinin kuumeta kunnolla niin, että se alkaa haihtua. Viini antaa risotolle happoa ja syvyyttä.
 • Aloita liemen lisääminen seokseen, niin että seos peittyy ja hämmennä tasaisesti välillä. Toista tätä, kunnes riisi alkaa olla kypsää. Tarkastele ja maistele riisin kypsyyttä aktiivisesti. Ylikypsästä riisistä tulee helposti puuromaista.
 • Viimeisten liemien yhteydessä lisää suolaa oman maun mukaan.
 • Lisää oluthiivahiutaleita ennen tarjoilua. Toimii loistavana parmesan-juuston korvikkeena ja antaa makua risottoon. Ne toimivat melkein minkä tahansa retkiruoan yhteydessä ja ovat kevyt ja helppo tapa saada lisämakua ruokaan!

Pop Up Season Chardonnayn hedelmäisyys istuu hienosti sienirisoton syviin makuihin. Tetrapakkaus on hyvä vaihtoehto retkille niin lähelle kuin kauas, sillä riski hajoamiselle on pieni ja tyhjänä sen voi taittaa pieneen kokoon. Huomioithan kuitenkin, että alumiinia sisältävää tetrapakkausta ei voi polttaa.

Jos eksyt tekemään ruokaa veden läheisyyteen, laita valko- tai roseeviini rantaveteen tai puroon jäähtymään tai kastele pieni pyyhe ja kääri se viinin ympärille. Näin voit nauttia retkeillessäkin viileää viiniä.

Linssipata, ohraa & Barone Montalto Rosso Terre Siciliane

Öljyä
1,5 dl punaisia linssejä (100 g)
500 g tomaattimurska
1 dl vettä
1 valkosipulin kynsi (5 g)
1 sipuli (~90 g)
1 kasvisliemikuutio (10 g)
½ tl paprikajauhe
½ tl chilijauhe
½ tl juustokumina
½ tl kumina
½ tl inkivääriä jauhettuna
½ tl sokeria
suolaa

1 dl ohrasuurimoita (80 g)
4 dl vettä
suolaa

Kokonaispaino 785 g (vettä ei ole laskettu mukaan).

 • Jos reseptiikassa on paljon mausteita, kannattaa niistä tehdä valmis sekoitus jo kotona minigrip-pussiin. Näin säästyy tilaa ja kokkaaminen on jouhevampaa.
 • Jos on mahdollisuus hyödyntää kahta kattilaa, aloita valmistamalla ohrasuurimot. Laita suurimot, vesi ja suola kattilaan ja anna olla n. 30 min. Jos ruoanvalmistus on rajallista, voi veden ja ohrasuurimot lisätä linssipataan lopuksi ja tehdä kokonaisuuden kerralla (silloin suolaa ei tarvitse välttämättä lisätä kahteen kertaan).
 • Aloita linssipadan valmistus pilkkomalla sipuli ja murskaamalla valkosipuli. Lämmitä kattila ja lisää öljyä. Kun öljy on lämmin, lisää sipulit ja kuullota.
 • Lisää joukkoon mausteseosta oman maun mukaan. Tarvittaessa voit tarkistaa maut vielä lopuksi ja lisätä tarvittaessa.
 • Lisää joukkoon tomaattimurska, 1 dl vettä ja kasvisliemikuutio. Hämmennä pari kierrosta ja lisää linssit.
 • Mikäli valmistat samassa astiassa koko setin, laita ennen linssejä 5 dl vettä. Kun seos jälleen kuplii, lisää suurimot ja anna kypsyä n. 20 min. Lisää linssit ja anna kypsyä vielä 10 min. Hämmennä tasaisesti seosta aina välillä, ettei se pala pohjaan. Voit kokeilla myös linssipadan kanssa oluthiutaleita.

Keskitäyteläinen Barone Montalto Rosso Terre Siciliane on erinomainen punaviini tomaattisen linssipadan kanssa. Keskitanniininen viini sopii mausteisemman retkiruoan seuraksi. Pienempi tetra on juuri passeli yhdelle aterialle ja tyhjä pakkaus on kevyt ja pieneen tilaan mahtuva – näppärä kuljettaa pois mennessään.

Savumuikkukeitto & Hardys Nottage Hill Sauvignon Blanc

Öljyä
400 g perunoita
Savumuikkutölkki (200-250 g)
1 sipuli (~90 g)
8 rkl maitojauhetta (80 g)
8 dl vettä
suolaa
5 maustepippuria
Laakerinlehti
Kuivattua tilliä

Kokonaispaino 790 g (vettä ei ole laskettu mukaan).

 • Aterialla kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan sesongin raaka-aineita. Uuden sadon perunat ovat herkullisia ja ne voi pestä jo kotona valmiiksi.
 • Tee maitojauheesta ja vedestä seos. Pilko sipuli ja perunat.
 • Lämmitä kattilassa öljy ja lisää sipulit. Pyöräytä pari kertaa ja lisää perunat
 • Lisää suolaa ja pyöräytä muutaman kerran. Näin sipulista ja perunoista irtoaa enemmän makua.
 • Kaada maitojauheesta tehty neste sekaan. Pyöräytä, lisää maustepippurit ja laakerinlehti (vanha kansa tietää).
 • Anna keittyä niin pitkään, että perunat kypsyvät. Lisää muikut ja kuivattu tilli. Anna lämmetä minuutti tai pari.

Kuiva, hapokas ja hedelmäinen Hardys Nottage Hill Sauvignon Blanc antaa miellyttävää raikkautta muikkukeitolle. Litteä 100 % kierrätysmuovista valmistettu viinipullo on viime kesänä Suomeen rantautunut pakkausinnovaatio. Samanlaisesta kätevästä pakkauksesta löytyy myös mehevä Hardys Nottage Hill Shiraz, joka ilahduttaa punaviinin ystävää.