Näin valitset parhaat punaviinit pääsiäispöytään

Mikä punaviini sopii parhaiten pääsiäisaterialle – klassiselle lampaalle tai karitsalle, entä kasvisruoalle? Pääsiäispöydässä pääsevät loistamaan espanjalaiset Riojan alueen laadukkaat punaviinit sekä Italian klassikot, ripasso ja amarone. Kurkkaa täsmävinkit ja onnistu pääsiäisen viinivalinnassa!

Pääsiäispöydän herkut ovat yleensä jonkin verran tavallisista ruokatottumuksistamme poikkeavia. Voi siis olla, ettei oma luottoviini sovellukaan lampaan tai karitsan pariksi – tai ainakin tässä kohtaa saa viinivalintaa miettiä hieman tavallista enemmän. Varman viiniparin löytää hakemalla ruoasta ja juomasta samankaltaisia ominaisuuksia, tällöin makukokonaisuus on harmoninen ja miellyttävä.

Lampaan kanssa loistavat runsaat ja täyteläiset viinit

Pääsiäispöydässä lampaan parina hivenen harteikkaampi punaviini on usein erinomainen valinta. Esimerkiksi nautaan verrattuna lammas on runsaamman ja voimakkaamman makuinen. Siksi pääsiäisen viinipöydässä paikkaansa pitävät usein parhaiten juuri täyteläiset ja maultaan rikkaat punaviinit.

Olennaista viinivalinnassa on huomioida myös lampaan valmistustapa. Lampaan paahtopaisti, kyljykset tai ulkofilee jätetään usein reippaan punertaviksi. Tällöin lihan parina edukseen ovat aromikkaat ja tanniiniset viinit, jotka täydentävät ruoan makua. Mikäli kuitenkin haluat tarjoilla lampaanpaistin täysin kypsänä tai valmistat lampaan pitkään hauduttaen, valitse hieman pehmeämpi ja vähätanniinisempi viini. Täyskypsä liha ei kaipaa yhtä voimakasta tanniinisuutta.

Viinivalinnassa pääsiäispöytään on hyvä huomioida lihatyypin ja sen paistoasteen lisäksi myös mausteet ja lisukkeet. Voimakas mausteisuus kaipaa voimakkaan viinin, ja yrttistä makumaailmaa komppaamaan kannattaa valita viini samaan tyylin sointuvaksi. Hakemalla yhtäläisyyksiä ruoan ja juoman mauissa onnistuu varmasti!

Marqués de Cáceres Crianza

Marqués de Cáceresin viinit ovat erittäin korkeatasoisia, uudentyylisiä Rioja-viinejä. Ne ovat runsaanvärisiä, miellyttävän hedelmäisiä ja täynnä taidokasta eleganssia.

Crianza-viinissä maistuu punaisten marjojen aromit, johon tammikypsytys tuo lämmintä mausteisuutta. Keskitäyteläisen punaviinin runsas ja täyteläinen maku komppaa hienosti lammasateriaa.

Marqués de Cáceres Reserva

Marqués de Cáceres Reserva on viini, joka valmistetaan ainoastaan parhaista vuosikerroista. Reserva on tyylikkään monivivahteinen, ja se tarjoilee kuivattuja hedelmiä, nahkaisuutta, makeita mausteita ja kahvin aromeja. Pehmeä tanniinisuus ja tumman kirsikkainen hapokkuus luovat viinistä erinomaisen valinnan pääsiäispöytään. Crianzaan verrattuna viini on hieman kehittyneempi.

Karitsan makuparina maistuu aavistuksen kevyempi punaviini

Vaikka karitsaa voi usein valmistaa lampaan tavoin, kannattaa viinivalinnassa ottaa huomioon lampaan ja karitsan hienoiset makuerot. Karitsa on vivahteiltaan lammasta aavistuksen kevyempi ja hennompi, eikä välttämättä vaadi aivan yhtä tuhtia maustamista kuin lammas. Tanniinien ja täyteläisyyden suhteen voi siis ottaa askeleen taaksepäin verrattuna lampaan kanssa tarjoiltavaan viiniin. Italian viiniklassikot, ripasso ja amarone, ovat tyylikkäitä valintoja pääsiäispöytään.

Arancione Originale Ripasso

Arancione Originale Ripasso on yksi Suomen myydyimmistä ripassoista. Vaikka tämä viini onkin täyteläinen luokitukseltaan, niin makumaailmaltaan pyöreänä ja keskitanniinisena se sopii loistavasti karitsalle. Mehevää makumaailmaa tähdittävät kirsikkaisen karpaloiset sekä hennon mausteiset maut. Viini on helposti lähestyttävä ja pienen sokerinsa ansiosta maistuu pääsiäisen juhla-aterialla varmasti kaikille.

I Castei Amarone della Valpolicella Classico

Amaronen ystävän kannattaa valita pääsiäispöytään viini skaalan herkemmästä päästä. Moneen otteeseen palkittu I Castei Amarone della Valpolicella on tyylikkään kehittynyt ja intensiivinen lajinsa edustaja. Keskitäyteläisessä ja pehmeän tanniinisessa punaviinissä on aistittavissa tummaa kirsikkaa, kypsää karpaloa ja viikunaa. Viinille tyypillinen makean mausteinen ja hedelmäinen makumaailma soveltuu erinomaisesti karitsan pariksi.

Parita pääsiäisen kasvisruoalle täyteläinen punaviini

Mikäli pääsiäispöydän päätähtenä loistavat trendikkäät vegeherkut, ei viiniltä vaadita voimakasta tanniinisuutta. Jopa hivenen makeampi punaviini sointuu runsaan makuiselle kasvisruoalle hienosti.

Zensa Primitivo Organico 2020

Luonnonmukaisesti valmistettu ja vegaaniystävällinen Zensa Primitivo on ihastuttavan monipuolinen punaviini. Italian Apuliasta saapuva viini on luonteeltaan mukavan eloisa ja raikkaan marjaisa. Täyteläinen ja keskitanniininen punaviini kantaa upeasti hieman voimakkaamman makuisen kasvisruoan ja se on erityisen omiaan paahteisten tai grillattujen antimien seurassa.