Parasta parsalle – viinisuositukset sesonkiruoan seuraksi

Varma kevään ja kesän merkki, parsakausi nimittäin. Tätä vihreää vihannesta voidaan valmistaa lukemattomin eri reseptein ja se on monipuolinen raaka-aine niin arki- kuin juhlapöytienkin tarjoiluissa. Viileä valkoviini on omiaan parsan kanssa nautittavaksi, mutta mikä tuote hyllystä kannattaa poimia. Viinilinna kokosi neljä vinkkiä parsan seuraksi – käydään yhdessä maistelemaan!

Fitz-Ritter Dürkheim Riesling Organic Dry 

12,5 % | 12,90 € | 75 cl

Pfalzin viinialue kannattaa pistää mieleen. Se on yksi Saksan arvostetuimmista ja pinta-alaltaan toisiksi suurin. Fitz-Ritterin Dürkheim Riesling on luomusertifioitu, kuiva uutuus juurikin Pfalzista. Tämän valkoviinin maussa yhdistyvät upeasti klassinen greippi sekä Pfalzin alueelle tyypillinen mineraalisuus. Viini on mukavan hapokas ja ryhdikäs virkistys Alkojen jo entuudestaan laajoille Riesling-hyllyille. Tuote on myös vegaaninen, joten tätä pystyy nauttimaan kepein mielin eettisestä puolesta kiinni pitäen. Viinillä on Ortswein-laatuluokitus, mikä on erittäin harvinaista tämän hintaluokan viineille. Nyt on mahdollisuus saada laadukasta Rieslingiä kohtuuhintaan.

Weingut Fitz-Ritter sijaitsee aivan Bad Dürkheimeimin kaupungin sydämessä. Kaikki 62 hehtaaria viinitarhoja ovat luomusertifikaatin alla. Tässä on oivallinen viini parsan kanssa tarjoiltavaksi. Se sopii myös sushille ja mereneläville sekä kuivan viinin ystäville seurustelujuomaksi.

Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc

13 % | 12,29 € | 75 cl 

Vicarage Lanen tarina alkaa Jyväskylän Neste Ralleista, kun vuosituhannen taitteessa silloinen Hyundai-tallin kartturi John Kennard tapasi Satu Lappalaisen. Long story short ja vuonna 2002 John osti vajaan kahdeksan hehtaarin tilan kuuluisalta Marlborough´n viinialueelta. Seuraavana vuonna Satu ja John suuntasivat Euroopasta pallon toiselle puolelle omalle viinitilalle kesätöihin ja sillä reissulla pariskunta on edelleen.

Tässä valkoviinissä maistuu Uusi-Seelanti. Maussa nousevat esille tyypillinen mustaherukan lehti sekä sitrushedelmä. Viini on valmis nautittavaksi heti, mutta säilyy kellarissa mainiosti aina 18 kuukauteen asti. Erinomainen parsalle, kalalle, äyriäisille sekä kermaisten pastojen ja kanaruokien seuraksi. Aperitiivinakin vallan toimiva tuote.

Pullonkaulassa komeilevat Suomen ja Uuden-Seelannin liput ja etikettien maalaukset ovat suomalaisen taiteilijan, Sirpa Alalääkkölän käsialaa. Vicarage Lane kuuluu paikallisen ekosertifioinnin, Sustainable Winegrowing New Zealandin, piiriin. Viini on myös vegaaniystävällinen.

Pierre Sparr Riesling Grande Reserve 

12 % | 7,88 € | 37,5 cl

Alsace on yksi maailman arvostetuimmista viinialueista. Se sijoittuukin kartalle juuri Ranskan puolelle, Saksan rajaa pitkin virtaavan Rhein-joen länsipuolelle. Alueen viinit voivat olla kuivia tai makeita ja erittäin monikäyttöisiä. Alueen tärkeimmät rypäleet ovat Riesling, Pinot Gris, Gewuztraminer ja Muscat. Alsacen Rieslingeillä on hyvin yksilöllinen tyyli, joka on usein rikkaampi ja anteliaampi makumaailmaltaan kuin saksalaiset Rieslingit.

Pierre Sparrin suku on ollut mukana viininvalmistuksessa yli 300 vuotta, jopa yhdeksän sukupolven ajan. Tila on perustettu vuonna 1680 Sigolsheimiin, mutta sijaitsee nykyään Beblenheimissä, aivan Alsacen sydämessä.

Tässä on todella monikäyttöinen viini kaikille Rieslingin ystäville. Viinissä hedelmäisyys pääsee loistavasti esille hieman matalamman hapokkuuden takia. Trooppinen hedelmä, luumu, omena ja klementiinit löytyvät viinistä vaivatta. Täydellinen viini kala- ja äyriäisruoille, parsalle ja istuu se toki lasiin sellaisenaankin nautittavaksi. Pienen pullokoon ansiosta tähän tuotteeseen on helppo tarttua myös kokeilumielessä.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 

12,5 % | 15,99 € | 75 cl

Domäne Wachau on satojen viljelijöiden muodostama osuuskunta, jonka vaikutusvaltainen viinikirjoittaja Robert Parker on nimennyt maailman luultavasti laadukkaimmaksi viiniosuuskunnaksi. Se vaikuttaakin olevan yksi iso perhe pienempiä perheitä, jotka keskittyvät vahvasti viinin korkeaan laatuun. Monet maailman arvostetuimmista viinikirjoittajista ja viinilehdistä luokittelevat tämän tuottajan jatkuvasti Itävallan terävimpään kärkeen. Domäne Wachau keskittyy klassisiin Wachaun kuiviin ja vivahteikkaisiin valkoisiin, pääasiassa Grüner Veltliner ja Riesling -lajikkeisiin, mutta tuottajalla on käynnissä myös useita kokeilevia projekteja pilke silmäkulmassa. Wachau on Itävallan läntisin ja ilmastoltaan viilein viinialue, mikä selittää viinien ryhdikkään hapokkuuden. Hauska fakta on, että viileänä kasvualueena laakson varrella kasvatetaan joulukuusia ja viinirypäleitä vieri vieressä.

Grüner Veltliner Federspiel Terrassen on klassinen Grüner Veltliner, joka valmistetaan käsin poimituista rypäleistä Wachaun Tonavan jokilaaksoa reunustavien kukkuloiden rinteiltä (terrassen). Rinteillä peruskallio on suhteellisen pinnalla, mikä vaikuttaa viinin runsaaseen hedelmäisyyteen ja mineraalisuuteen. Viini on keskitäyteläinen Grüner Veltliner, jossa vihreä hedelmäisyys yhdistyy kauniisti ryhdikkääseen hapokkuuteen, rypäleelle tyyppiseen valkopippurisuuteen sekä kevyeen yrttisyyteen ja mineraalisuuteen. Ryhdikkyyden, runsaan hedelmäisyyden ja tasapainoisen yrttisyyden ansiosta tuote sopii hyvin laajasti eri ruokien kanssa. Esimerkiksi parsalle tämä on nappivalinta, sillä viini antaa parsalle tilaa annoksessa, mutta tukee ryhdikkäästi mausteisuutensa ansiosta.