Pääsiäisen maukkaimmat viinisuositukset

Kun katsotaan ajassa sata vuotta taaksepäin, oli suomalaisessa talonpoikaisyhteiskunnassa pääsiäinen luonteeltaan hartaan uskonnollinen juhla. Silloin ei todellakaan viinillä lutrattu. Nykyään viinikin kuuluu luonnollisena osana pääsiäisen ruokapöytään, vaikka ruokalajit ovat pysyneet samanhenkisinä jo pitkään.

Mämmi, pasha, kalaruoat, lammas, tai siitä tehty mehevä paisti ja karitsa ovat selvästi pysyneet suosituimpina. Kun pääsiäisenä syödään perinneruokaa oikein pieteetillä, voidaan edellisten herkkujen jatkeeksi lisätä munamaito, verimakkarat, uunijuusto ja tuore leipä.

Viinilinnan pääsiäinen 2020 keskittyy juomien osalta tuhteihin, mausteisiin ja meheviin punaviineihin, sekä valkoviineihin, jotka kestävät reilumpia ja raskaitakin ruokalajeja. Nyt ei maussa säästellä!

Hardys Brave New World White

14,99€ 75cl

Hardys Brave New World -sarjan valkoviiniä saimme odottaa noin kolme vuotta sarjan lanseeraamisesta, mutta se on osoittautunut pienessä ajassa toimivaksi ja tyylikkääksi valkoviiniksi juuri meidän tarpeisiin.

Viinimessuilla olen huomannut, että yllättävän usein suomalaiset ovat yleistäneet australialaisen valkoviinin “raskaaksi vaniljapommiksi”. Varsinkin tiettyjä Chardonnay-rypäleestä tehtyjä vältellään tammen tuoman vaniljaisuuden ja viinin raskaan olemuksen takia. Kyseessä on kuitenkin vain pieni osa australialaisista valkoviineistä.

Hardys Brave New World White on rapean raikas viini kotimaiseen kalapöytään. Se on valmistettu Chardonnaysta, Sauvignon Blancista sekä meille vielä tuntemattomasta Pinot Beaurot -rypäleestä. Maultaan viini on kuiva, keskihapokas, inkiväärinen, limettinen ja viheromenainen. Se suoriutuu tyylikkäästi pääsiäisen kalaherkuista ja jos pääsiäisen ruoka alkaa jossain välissä tökkimään, niin Brave New World White on pelkkää upeutta sushin ja thai-ruoan kanssa!

Château de Riquewihr Les Murailles Riesling

17,99€ 75cl

Viinilinnan “viralliseksi” pääsiäisvalkoviiniksi valikoitui upea Alsacen herkku. Lihaosastoa kevyemmät kalaruoat tasapainottavat miellyttävästi pääsiäisen ajan muuten suhteellisen raskaista ruokalajeista koostuvaa perinnettä. Tarinamme sankari Les Murailles Riesling on kuin luotu tähän juhlaan. Se taipuu hienosti niin vähärasvaisen kuin rasvaisenkin kalan kaveriksi. Viini on kuiva, raikas ja mineraalinen Riesling, jossa on Alsacelle tyypillistä aromaattisuutta ja hunajaisuutta.

Château de Riquewihr Les Murailles Riesling on myös loistava kumppani pääsiäisen kasvisruoille. Sen maku kestää maailman mausteet ja vivahteet aina jo meille tutusta intialaisesta keittiöstä Pohjois-Afrikan mystisiin mausteisiin…

Murviedro Colección Reserva

10,99€ 75cl

Murviedro Colección Reservassa yhdistyvät hienosti Espanjan viinillinen historia ja nykyaikainen, moderni viininvalmistustaito. Jos nautit tyylikkäästä, perinteisestä ja hieman mausteisesta espanjalaisesta viinistä, missä tanniinit napsahtelevat suuta polttamatta ja mukana maussa on pehmeää marjaisuutta, on tämä sinun viinisi.

Murviedro Colección Reserva on klassinen viini pääsiäisen lihapadoille, lampaanviululle ja koville juustoille. Viinin mausteisuus tukee voimakkaita kastikkeita ja yrttisiä, valkosipulisia makuja. Viini kannattaa dekantoida ainakin tuntia ennen tarjoilua. Näin sen pääsee nauttimaan rentoutuneena ja hiukan pehmentyneenä aterian kanssa.

Hardys Brave New World Shiraz Black Edition

14,98€ 75cl

Etiketin sanapari “Black Edition” kiinnittää huomiota ensisilmäyksellä. Ja kyllä, viini on vahvasti mustaan vivahtava. Jo pelkkä pullon ulkonäkö antaa lupauksen mehevän täyteläisestä viinistä. Hardys Brave New World Shiraz Black Editionin tuoksussa voi aistia mehukkaita karhunvatukan ja maitosuklaan aromeja, joita siivittää hento vaniljaisuus ja mausteisuus. Viinin makua dominoivat tummat marjat, suklaan, lakritsin ja kypsän luumun herkullisin vivahtein. Maku on runsas, moniulotteinen ja tasapainoinen, suutuntuma on pehmeä ja pitkä, ja sen viimeistelee pehmeät tanniinit.

Hardys Brave New World Shiraz Black Edition on kuin tehty herkullisia lammasruokia varten. Sen maku kestää mukavasti jopa minttuhyytelön kosketuksen lampaan kanssa. Jos haluaa herkutella “pelkokertoimen” lailla, niin silppua Halvan Wanhan ajan lakritsia palvatun lampaanlihan päälle ja nauti Australian urheaa hurmuria maustamassa kokonaisuutta.

Ricossa Barbera Appassimento

15,00€ 75cl

Ricossa Appassimenton menestymisen salaisuus Suomessa liittyy vahvasti sen valmistusprosessiin. Valmistuksessa lainataan suosittua menetelmää, jota yleensä käytetään Amarone-viinien valmistukseen. Sadonkorjuun jälkeen rypäleitä kuivatetaan pari viikkoa ennen niiden murskaamista ja käymistä. Näin viiniin jää hieman makeutta, joka antaa maulle samettista runsautta, pehmeyttä ja pyöreyttä. Näitä edellä mainittuja ominaisuuksia kaivataan silloin, kun ruoka on mehevää, mausteista tai jopa tulista.

Ricossa Barbera Appassimento on täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkahilloinen, kypsän vadelmainen, luumuinen ja lempeän lakritsinen. Yksinkertaisesti sanottuna: tyylikkään maukas. Pääsiäisenä se tanssahtelee tyylikkäästi karitsan, lampaan ja lihapatojen kanssa. Pashan kaveriksi siitä ei ole, mutta onneksi pääsiäisen suklaamunat on keksitty. Suosittelemme kokeilemaan Ricossa Barbera Appassimentoa estottomasti maitosuklaasta tehtyjen suklaamunien kanssa. Tästä ei pääsiäinen enää parane!

Amarone Armigero 2015

26,97€ 75cl

Jos kysytään suomalaiselta viiniharrastajalta suosikkiviiniä, niin todella usein vastauksena kuuluu Amarone. Mikä mahtaa olla Amaronen suosion salaisuus? Tärkein viinin makuun vaikuttava tekijä on Amaronen valmistusmenetelmä. Rypäleitä kuivatetaan neljä kuukautta ennen viinin käymistä. Näin ne menettävät 40 prosenttia painostaan, sokeripitoisuus kasvaa ja viiniin saadaan lisää makua ja aromeja. Mausta tulee tyylikkään tiivis ja voimakas. Käymisen jälkeen viini kypsyy kaksi vuotta tammitynnyreissä, joista kolmasosa on uusia. Kypsytys taas tuo Amaronen makuun mausteisuutta ja moniulotteisuutta.

Armigero Amarone 2015 etuja ovat sen hinta ja nautittavuus. Se on Amarone-viiniksi suorastaan edullinen. Amaronen keskihintaa on vaikea määritellä, mutta Armigero Amarone yksi edullisin lajinsa edustaja. Toinen mikä tekee siitä loistavan viinin on se, että sitä ei tarvitse kypsyttää loputtomasti. 2015 vuosikerran voi nauttia jo nyt. Viinin maku tulee toki paranemaan tulevaisuudessa, mutta Armigero Amarone on jo 2019 valmis seikkailuun. Useat kalliimmat Amaronet ovat parhaimmillaan vasta 5–10 vuotta hankintapäivästä ja se harmittaa odottavaa viininystävää.

Pääsiäisen juhlapöydässä Armigero Amarone istuu voimakkaiden makujen kylkeen. Tuhdit lihapadat, lammasherkut ja voimakkaat juustot ovat sen herkkupareja!