Onnistu jouluviinin valinnassa – 3 x punaviini ja 1 x rosee

Perinteinen jouluruoka on maultaa hillittyä, joten parhaan elämyksen saa valitsemalla astetta hentoisemman viinin kinkun ja laatikoiden seuraksi. Voimakkaat ja tukevat punaviinit löytävät kyllä paikkansa joulunaikaan – ne vain kannattaa nauttia vaikkapa herkullisen juustolautasen kaverina.

Nappaa punaviinivinkit joulupöytään tai yllätä seurue kinkulle sointuvalla roseeviinillä. Klassinen Amarone kuuluu myös joulunaikaan ja se on myös mitä erinomaisin lahjaviini. Käydään maistelemaan!

Arancione Originale Ripasso

14,49 € | 0,75 l

arancione-originale-ripasso

Tämän vuoden ehdoton jouluviini tulee Italian Venetosta. Arancione Originale Ripasso on juuri sopivan kevyt toimimaan täydellisenä lisänä jouluruokailuun, mutta viinissä on kuitenkin makua reippaasti. Viinissä ei ole liikaa tanniineja, jotka nujertaisivat jouluruokailun hentoiset maut alleen. Ripassoksi kevyempi, mutta kuitenkin kohtuullisen täyteläinen viini on miellyttävän pehmeä makupari kinkulle. Parhaimmillaan punaviini on kuin kastike, joka odottaa lasissa pääsyä päästä mukaan ruokailuun. Viinistä löytyvät kirsikka ja karpalo ovat oivallisia makuja täydentämään jouluruokailua.

Tiesitkö, että Ripasso on ikään kuin Amaronen pikkuserkku. Amaronen voimakkaan makuinen kuorimassa käytetään Ripasson valmistuksessa mukana ja täten saadaan Amaroneista tuttua rusinamaista makumaailmaa mukaan kevyeen Ripassoonkin.

Montalto Rosso Passivento

10,99 € | 0,75 l

montalto-rosso-passivento

Italian Sisiliasta tuleva Montalton punainen on monille suomalaisille jo entuudestaan tuttu. Jos pitää pienestä sokerista mukana viinissä, on tässä osuva valintan. Viinissä on käytetty hieman kuivattuja rypäleitä, mikä antaa sille rusinamaisen ja mausteisen vivahteen. Tanniineja ei ole tässäkään viinissä hirvittävästi, joten joulukinkku ei jyräydy makuprofiilin alle. Viini on pyöreä ja maukkaan hilloinen, juuri sopivalla mausteisuudella sävytettynä. Viini on myös sen verran monikäyttöinen, että se sopii jopa loppuillan juustoillekin mukavasti.

Mehevän mausteisuutensa vuoksi Montalto Rosso Passivento sopii myös lämpimän takkatulen äärelle niin sanottuna ”villasukkaviininä”. Ei muuta kuin takkaan tulet, mummon kutomat lahjasukat jalkaan ja hyvä kirja esiin – joulun välipäivät soljahtelevat kuin tanssi.

Les Dauphins Rosé

11,49 € | 0,75 l

Monet mieltävät roseeviinit vain kesäterassien törpöttelyviineinä, mutta ne ovat itseasiassa myös erinomaisia poimintoja joulupöytään. Jos valkoviinit tuntuvat liian pliisuilta ja punaviinit liian voimakkailta jouluruokailussa, niin rosee istuu täydellisesti juuri siihen väliin.

Les Dauphins Rosé on tyypillinen etelä-ranskalainen klassikko. Väri on heleä ja makuprofiililtaan viini on kevyt. Tämä on juuri sopiva koko aterian jouluviini, sillä sitä nauttii mielellään aina kalapöydästä kinkkuun asti. Viini on kuiva, mutta marjaisa ja edustaakin hyvin tyypillistä ranskalaista roseekulttuuria.

Ykkösvalinta lahjaviiniksi on Amarone

Amarone on joululahjana jo ikään kuin itsestäänselvyys ja täysin oikeutetusti. Semmoista joulua ei olekaan, etteikö vähintään yksi lahjaviineistä paljastuisi Amaroneksi. Tämän viinin paikka ei kuitenkaan ole jouluruoan kanssa, vaan pikemminkin sen juustolautasen, joka tarjoillaan myöhäisillasta. Amaronen voimakas makumaailma ja tanniininen rakenne nimittäin peittoaisivat muutoin herkän juhlaruoan alleen. 

I Castei Amarone della Valpolicella Classico 2015

37,98 € | 0,75 l

icastei-amarone

Tässä on viini, jossa on potkua! Italian Valpolicellan helmi eli Amarone tulisi löytyä jokaisen viininystävän viinikaapista. Viini on täyteläinen ja tanniininen luomus, jossa on juurikin aikuiseen makuun sointuva sopiva napakkuus. I Castei Amarone on vivahteikas ja kehittynyt, siitä pystyy aistimaan tummia marjoja sekä nahkaa ja tammea. Amarone on ollut tammessa vähintään kaksi vuotta. Muihin Amaroneihin verrattuna tässä on varsin roteva maku, sillä viinissä on sokeria vain 3 g / l. Rypäleinä ovat kolme paikallista klassikkoa, Corvina Veronese, Rondinella ja Molinara.

Tässä on oivallinen jouluviini koville juustoille, mutta voi sen antaa odottaa sopivaa riistaherkkua, klassista sisäfilettä tai lammasateriaa.