Kesän olut- ja siideriuutuudet saapuvat Alkoon

Alkon valikoima täydentyy viidellä uudella oluella ja yhdellä siideritulokkaalla. Oli kyseessä sitten saunassa nautittava ohrapirtelö tai ruokapöydän antimia täydentävä mallasjuoma, löytyy oluelle kyllä aina aikansa ja paikkansa. Joskus on jopa puhuttu, että olutta voitaisiin juoda myös ihan muutoin vain. Seuraavaksi maistellaan Viinilinnan kesäkauden uutuuksia Alkon valikoimista. Satsi pitää sisällään sekä kotimaista tuotantoa Tuusulasta että muutaman saksalainen maltaisen.

Kolme kovaa uutuutta Maku Brewingilta

Maku Brewing on Tuusulasta ponnistava pienpanimo, jolla on takataskussaan lukuisia menestysoluita vuosien varrelta. Tunnetuimpana varmastikin klassinen lila etikettinen IPA, joka on niittänyt mainetta olutkilpailuissa pitkin Suomea. Tiesitkö muuten, että juuri tuo lila etikettinen Maku Brewingin IPA on Alkon myydyin kotimainen pienpanimoiden erikoisolut.

Tölkkioluistaan tunnettu panimo tekee laadulla moneen suuhun sopivia erikoisoluita ja yleisenä punaisena lankana on ollut juomien nautittavuus. Maku Brewingin tuotteet eivät yleensä ole erilaisten makutyylien ääripäiden esimerkkejä, vaan ne on tehty hyvällä maulla. Ainakin allekirjoittanutta miellyttää se, että erikoisolutta voi ottaa halutessaan toisenkin tölkillisen illan aikana.

Maku Brewing West Coast IPA

6 % | 3,88 € | 33 cl

maku-brewing-west-coast-ipa-2

Maku Brewing West Coast IPA on tyylikäs jenkkityylin IPA, jossa on potkua alkoholin muodossa. Makumaailma on miellyttävän sitruksinen ja humalointi tukee oluen runkoa loistavasti. Tässä pirskahtelevassa IPA-oluessa on humalalajikkeita, vaikka muille jakaa: Cascade, Chinook, Citra, Centennial ja Simcoe. Tämä saattaa jonkun silmään vaikuttaa sekavalta sillisalaatilta, mutta todellisuudessa kyseessä on tasapainoinen ja ryhdikäs tuotos, jossa tuusulalainen taidokkuus ja amerikkalainen ponnekkuus lyövät kättä yhteen vallan mainiosti. Klassisten jenkki-ipojen ystäville maistuva uutuus, jota ei suinkaan pidä sekoittaa serkkuihinsa NEIPA-oluisiin.

Maku Brewing Makuripa

5,7 % | 3,69 € | 33 cl (erikoiserä)

maku-brewing-makuripa

Ruis on hieman harvinaisempi oluen raaka-aine, mutta sitäkin maistuvampi. Harmittavan vähän Suomessakaan tehdään ruisoluita, vaikka ruisleivän syönnissä olemme maailman eliittiä. Nyt saa kuitenkin Makulta maistuvaa rukiista kurkun kostuketta.

Makuripa on täyteläinen, mutta helposti lähestyttävä uutuus. Perinteisen ohran ja ilmiselvän rukiin lisäksi joukkoon mahtuu myös vehnää. Se tasapainottaa makeutta ja antaa täyteläisyyttä oluen runkoon. Kolmen humalalajikkeen kombo, Chinook, Centennial ja Mosaic, siivittää tämän pehmeän tuntuisen herkun makunystyrältä toiselle. Vaikka kyseessä on pehmeä ja tummanpuhuva olut, ei kyseessä ole mikään moottoriöljymäinen puuro. Fressi ja maistuva Makuripa sopii monipuolisesti aina ruokajuomasta saunan lauteille.

Maku Brewing Sinneppäi Omenasiideri

5 % | 3,49 € | 33 cl

maku-brewing-sinneppai-omenasiideri

Maku Brewing lähtee mukaan todella kovalle kotimaiselle siiderimarkkinalle. Tässä ei olekaan kyseessä mitä tahansa omenalitkua, vaan varsin vaikuttavaa näyttöä siitä, miten maltaiden lisäksi myös omena muuttuu makoisaksi Sarvivälkkeentiellä. Tämä siideri on todella kuiva ja hapokas tapaus. Tyylisuuntaa on haettu Iso-Britanniasta ja lopputulos on hyvin Granny Smith -tyylinen kokonaisuus. Jos rakastat aitoa ja kuivan hapokasta omenasiiderin makua, niin tartu ihmeessä tähän värikkääseen tölkkiin kiinni!

Tässä on varmasti tuote mikä luo keskustelua. Siinä missä allekirjoittanut on monesti kehunut Makun oluita hyvin moneen suuhun sopivaksi, on tämä siideri luotu niille, jotka tietävät mistä pitävät. Suosittelemmekin Sinneppäi-siideriä erittäin kuivan ja hapokkaan omenasiiderin nimeen vannoville.

Wieninger Höglwörther Sommerbier

5 % | 3,82 € | 50 cl 

wieninger-hoglworther-sommerbier

Saksan Bavarian kaakkoisnurkassa, noin kymmenen kilometrin päästä Itävallan rajalta, sijaitsee Wieningerin loistelias panimo. Panimolla on pitkät perinteet alueella ja heillä on oluen valmistuksen historiaa jo 350 vuoden ajalta. Wieningerin panimolla on lukuisia eri oluita panimonsa repertuaarissa ja he ovatkin Bavariassa tunnettuja laadusta ja laajasta valikoimastaan.

Wieninger Höglwörther Sommerbier perustuu vanhan Höglwörtherin luostarin olutreseptiin. Höglwörtherin vanha luostari on parin kilometrin päässä Wieningerin panimosta ja edelleen mitä mainioin turistikohde Kaakkois-Bavariassa. Tässä oluessa todellakin maistuu historia.

Olut on kesäisen kevyt lager, jossa maistuu saksalaiseen tyyliin mallas. Tämä Helles-tyyppinen olut on miellyttävän tasapainoinen ja varustettu pyöreällä suutuntumalla. Ruohoinen makumaailma ei jyräydy turhan voimakkaan humaloinnin alle, vaan pikemminkin korostuu. Täydellinen vaalea olut ruokapöytään possulle ja muulle grilliruoalle.

Friedenfelser Sommer Weizen

5,2 % | 3,79 € | 50 cl 

friendenfelser-sommer-weizen

Saksa on tunnettu vehnäoluistaan, ne maistuvat kesälle ja ovat Suomessakin todella suosittuja. Etenkin kesäterasseilla näkee paljon pitkiä tuoppeja täynnä kultaista nektaria. Suomalaisiin makunystyröihin osuu varmasti vehnäolut siitäkin syystä, että usein tuosta suodattamattomasta oluesta löytyy kevyen sahtimaisia aromeita. Ja sahti jos jokin on suomalainen juoma.

Friedenfelser Sommer Weizen on Schlossbrauerei Friedenfelsin panema kesänmakuinen vehnäolut. Schlossbrauerei Friedenfels on panimo Bavarian pohjoisosissa, lähellä Tsekin rajaa. Kyseisellä firmalla on alueella näppinsä pelissä monessa muussakin toimessa, kuin vain oluen panemisessa, kuten metsästyksessä, metsätaloudessa ja majoituspalveluissakin. Meitä kiinnostaa kuitenkin varmasti eniten heidän oluensa.

Vehnäolut on tyypilliseen tapaan suodattamaton ja pehmeä herkku. Klassiset maut, kuten kypsät hedelmät sekä banaani pääsevät oikeuksiinsa juuri tämän kaltaisessa oluessa. Vehnäoluissa ei ole tyypillisesti hirvittävän jykevää humalointia, vaan tilaa annetaan hedelmäisyydelle ja vehnän omalaatuiselle maltaisuudelle.

Friedenfelser Schwarzkittel

4,8 % | 3,98 € | 50 cl 

friedenfelser-schwarzkittel

Samaiselta panimolta tulee toinenkin uutuusolut: tumma lager. Tässä tyypillisessä saksalaisessa yhdistyy maltaan pehmeys ja paahdettujen maltaiden nokisuus. Täyteläisen suutuntuman viimeistelee leipämäinen olemus, minkä ansiosta tämä olut sopii ruokajuomaksi mitä mainioimmin. Liharuoat ja grillin antimet saavat tästä tummasta saksalaisesta herrasmiehestä oivan kavaljeerin.

Makustele kanssamme myös kesän monipuolisia uutuusviinejä!