Näin valitset parhaat viinit pääsiäispöytään!

Mitkä viinit sopivat parhaiten pääsiäisruualle – lampaalle ja karitsalle, pashaa unohtamatta? Pääsiäispöydässä pääsevät loistamaan italialaiset suosikit, amarone ja ripasso tai espanjalaiset, Riojan alueen laadukkaat punaviinit sekä ranskalaiset Bordeaux’n klassikkoviinit. Kurkkaa täsmävinkit ja valitse sopivat viinit pääsiäispöytään!

Pääsiäispöydän herkut ovat yleensä jonkin verran tavallisista ruokatottumuksistamme poikkeavia. Voi siis olla, ettei oma luottoviini sovellukaan lampaan tai karitsan pariksi – tai ainakin tässä kohtaa saa viinivalintaa miettiä hieman tavallista enemmän. Varman viiniparin ruualle löytää hakemalla ruuassa ja juomassa samankaltaisia ominaisuuksia, tällöin makukokonaisuus on harmoninen ja miellyttävä.

Lampaan kera maistuvat runsaat ja täyteläiset viinit

Pääsiäsipöydässä, lampaan parina roteva ja harteikas punaviini on usein erinomainen valinta. Esimerkiksi nautaan verrattuna lammas on runsaamman ja voimakkaamman makuinen. Siksi pääsiäisen viinipöydässä paikkaansa pitävät usein parhaiten juuri täyteläiset ja maultaan rikkaat punaviinit.

Pääsiäispöytään sopivat tuhdit punaviinit - Hacienda Valvarés Crianza 2015 on omiaan lammasruuille.

Olennaista viinivalinnassa on huomioida myös lampaan valmistustapa. Lampaan paahtopaisti, kyljykset tai ulkofilee jätetään usein reippaan punertaviksi. Tällöin lihan parina edukseen ovat aromikkaat ja tanniiniset viinit, jotka täydentävät ruuan makua. Mikäli kuitenkin haluat tarjoilla lampaanpaistin täysin kypsänä tai valmistat lampaan pitkään hauduttaen, valitse hieman pehmeämpi ja vähätanniinisempi viini. Täyskypsä liha ei kaipaa yhtä voimakasta tanniinisuutta. Viinivalinnassa pääsiäispöytään on hyvä huomioida lihatyypin ja sen paistoasteen lisäksi myös mausteet ja lisukkeet. Voimakas mausteisuus kaipaa voimakkaan viinin, ja yrttistä makumaailmaa komppaamaan kannattaa valita viini samaan tyylin sointuvaksi. Huomannet kuvion, hakemalla yhtäläisyyksiä ruuan ja juoman mauissa, onnistuu varmasti!

Hacienda Valvarés Crianza 2015

Pääsiäisen klassikoksikin luonnehdittu yhdistelmä, Riojan punaviini ja lammas, on varmasti monelle jo entuudestaan tuttu. Tässä punaviinissä on juuri sitä asennetta ja napakkuutta, mitä pääsiäisen pääruoka kaipaakin. Hacienda Valvares on moderni ja marjainen Tempranillo Riojasta. Maultaan keskitäyteläinen, mutta kuitenkin tanniininen ja mausteinen viini ei varmasti jää lammasruokien täyteläisen maun varjoon.

I Castei Amarone della Valpolicella Classico 2016

Amarone on omiaan pääsiäispöytään. Viinille tyypillinen tuhti ja maukas makumaailma soveltuu erinomaisesti lampaan pariksi. I Castei Amaronen makumaailman viimeistelee lämpimän tamminen sekä nahkainen loppumaku.

Kurkista myös suosituksemme oluista pääsiäispöytään!

Karitsan makuparina aavistuksen kevyempi punaviini

Vaikka karitsaa voi usein valmistaa lampaan tavoin, kannattaa viinivalinnassa ottaa huomioon lampaan ja karitsan hienoiset makuerot. Karitsa on vivahteiltaan lammasta hieman kevyempi ja hennompi, eikä välttämättä vaadi aivan yhtä tuhtia maustamista kuin lammas. Tanniinien ja täyteläisyyden suhteen voi siis ottaa askelen taaksepäin, verrattuna lampaan kanssa tarjoiltavaan viiniin.

Mouton Cadet Rouge

16,21 € | 0,75 l

Pääsiäispöytään sopivat tuhdit punaviinit - Mouton Cadet Rouge on omiaan karitsan parina.

Bordeaux’lainen punaviini on se perinteinen valinta pääsiäispöytään. Hieman kevyempää Bodeaux’n tyylisuuntaa edustaa Mouton Cadet Rouge. Viini on miellyttävän keskitäytelinen ja keskitanniininen, mutta sillä on aimo annos luonnetta. Karpalo, kirsikka ovat viinissä selkeästi läsnä ja maun viimeistelee kevyt mausteisuus. Erinomainen valinta karitsan kera!

Arancione Originale Ripasso

Arancione Originale Ripasso on yksi Suomen myydyimmistä ripassoista. Vaikka tämä viini onkin täyteläinen luokitukseltaan, niin makumaailmaltaan pyöreänä ja keskitanniinisena se sopii loistavasti karitsalle. Mehevää makumaailmaa tähdittävät kirsikkaisen karpaloiset sekä hennon mausteiset maut. Viini on helposti lähestyttävä ja pienen sokerinsa ansiosta maistuu pääsiäisen juhla-aterialla varmasti kaikille.

Pääsiäisen jälkiruuat ovat oivallista seuraa makeille viineille

Kokeile, miten hyvän makuparin pasha saa Borgo Maragliano La Caliera Moscato d'Astista!

Makea ja hennon sitruunainen pasha on pääsiäisen jälkiruokien kestosuosikki. Siispä tämän jälkiruuan parina vaaditaan viiniltäkin aimo annos makeutta. Ja vaikka suunnittelisitkin jälkiruokana kirpakampia vaihtoehtoja, tasapainottaa makea viini puolestaan myös kirpeää makumaailmaa kivasti.

Borgo Maragliano La Caliera Moscato d’Asti

Pirskahteleva olemus ja päärynäisen aprikoosinen makurakenne ovat omiaan tukemaan makeampaakin jälkiruokaa, sekä antamaan happamille jälkkäreille oivaa vastinparia. Borgo Maragliano La Caliera Moscato d’Asti on erinomainen viini, jonka alkoholipitoisuus tuntuu mukavan alhaiselta ja sokeri on hienosti integroitunut viinin raikkaaseen hedelmäisyyteen. Tämän viinin voit poimia myös ruokakaupan hyllyltä, matala-alkoholisempana versiona!

Suosittelemme myös piipahtamaan esimerkiksi Alkon sivuilla kurkkaamassa vinkkejä pääsiäispöydän juhlamenuun. Tiesitkö muuten, että jos haluamasi viini ei suoraan löydy myymälävalikoimasta, voit tilata sen veloituksetta lähi-Alkoosi!