Mouton Cadet -viinit kruunaavat herkulliset reseptit

Sokerivaltakunta-blogin Sanja Alisic loihti upeat reseptit klassisille Mouton Cadet -viineille. Ranskan ehkä tunnetuin viinituotemerkki Mouton Cadet syntyi vuonna 1930, kun nuori Philippe de Rothschild loi viinin omaksi nimikkoviinikseen; ”Cadet” tarkoittaa suomeksi perheen nuorinta poikaa ja ”Mouton” lammasta.

Mouton Cadet -sarjan rosee-, puna- ja jälkiruokaviinin inspiroimina syntyivät herkulliset reseptit. Kokonaisuudesta löytyvät alku,- pää- ja jälkiruoka. Ohjeet ovat noin kuudelle henkilölle.

Verigreippitiramisu & Mouton Cadet Réserve Sauternes

1/2 pkt savoiardi-keksejä
2 verigreippiä
1-2 dl Mouton Cadet Réserve Sauternes -jälkiruokaviiniä
500 g mascarpone-tuorejuustoa
4 luomukananmunaa
120 g sokeria

Tee näin:

  • Puhdista verigreippi hyvin. Poista kaikki valkoiset kuoren osat.
  • Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
  • Sekoita valkuaisvaahto sekä keltuaissokerivaahto kevyesti keskenään ja lisää mascarpone. Sekoita hyvin.
  • Kasta yksitellen keksit viinissä ja laita lasin pohjalle. 
  • Laita päälle kreemiä.
  • Ripottele päälle greippiä.
  • Toista kaikki kerrokset uudelleen, vaikka useammankin kerran, lasin korkeudesta riippuen.

Huom! Lasitiramisu on helppo tehdä kahtena versiona, aikuisille ja lapsille. Lasten tiramisukeksit voi kostuttaa greipin mehulla ja aikuisten version jälkiruokaviinillä.

Karitsankare ja kultaiset perunat & Mouton Cadet Rouge

Kultaiset perunat:
750 g pieniä perunoita
30 g voita
suolaa myllystä
Karitsankare:
2 kpl karitsankaretta (noin 750 g)
3+3 rkl oliiviöljyä (marinadi + paistaminen)
1 rkl kuivattua minttua
1 rkl kuivattua selleriä tai persiljaa
1 tl chilihiutaleita
1 tl suolaa
50 g rucolaa

Tee näin:

  • Ensimmäiseksi tehdään marinadi karitsalle. Laita vuokaan oliiviöljy, minttu, selleri ja chilihiutaleet. Sekoita.
  • Leikkaa kare kyljyksiksi ja kääntele jokainen pala marinadissa molemmin puolin.
  • Anna maustua huoneenlämmössä sen aikaa, kun teet perunat.
  • Pese ja harjaa perunat hyvin, mutta älä kuori niitä.
  • Halkaise perunat puoliksi ja keitä höyrykattilassa kypsäksi (noin 10 minuuttia).
  • Kata tässä vaiheessa pöytä ja nosta esille iso tarjoilulautanen, johon mahtuu kaikki kyljykset vieri viereen.
  • Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois kattilasta ja anna seisoa hetken, jotta kaikki nesteet haihtuu pois. Näin käsitellyt perunat jäävät kiinteiksi, mutta silti pehmeiksi jolloin niitä on helppo ja nopea ruskistaa voissa.
  • Laita toiseen pannuun oliiviöljy ja asettele päälle karitsan kyljykset vieri viereen.
  • Laita toiselle pannulle voi sulamaan.
  • Paista kyljyksiä 1 minuutti täydellä teholla ja 4 minuuttia keskiteholla.
  • Ripottele suola ennen kääntämistä.
  • Laita perunat voisulan päälle ja kypsennä keskiteholla, välillä varovasti sekoittaen. 
  • Käännä kyljykset ja paista toisella puolella 3 minuuttia kauniiksi vaaleanpunaiseksi.
  • Ripottele suola päälle.
  • Jos haluat täysin kypsät kyljykset jatka paistamista vielä 2 minuuttia.
  • Perunat ovat tässä vaiheessa myös valmiita. Lisää niiden päälle suola.
  • Asettele kyljykset tarjoiluastiaan, ripottele päälle runsaasti rucolaa ja lisää kultaiset perunat. Juhla-ateria on valmis!

Tankoparsaa ja jättikatkarapuja uunipellillä & Mouton Cadet Rosé

2 nippua tankoparsaa
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 dl panko korppujauhoja
1 dl raastettua parmesaania
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
oliiviöljyä
500 g jättikatkarapuja
1 sitruunan kuori
1 dl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl chilihiutaleita
1 kourallinen hienonnettua persiljaa
Tarjoiluun:
1 sitruunan mehu

Tee näin:

  • Esilämmitä uuni 225 asteeseen.
  • Voitele uunipelti oliiviöljyllä.
  • Ota kolme laakeaa astiaa esille; laita yhdelle vehnäjauhot, toiselle  kananmunat sekä 2 rkl vettä (sekoita haarukalla hyvin) ja kolmanteen astiaan sekoita korppujauhot, parmesaaniraasteet, suola ja pippuri.
  • Pese tankoparsa ja leikkaa pois kuivat alaosat.
  • Pyöritä kostea tankoparsa ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmuna seoksessa ja viimeiseksi parmesaani-korppujauho seoksessa.
  • Asettele tankoparsat uunipellille vieri viereen ja pirskottele päälle oliiviöljyä.
  • Laita kulhoon oliiviöljy ja mausteet, sekoita hyvin ja lisää jättikatkaravut.
  • Pyörittele ravut mauste öljyssä ja laita ne uunipellille tankoparsojen viereen. Ne voivat olla myös päällekkäin.
  • Paista uunissa 12 minuuttia.
  • Purista sitruunan mehu jättirapujen päälle ennen tarjoilua.

    Kuvat ja reseptit: Sanja Alisic