Pinot Noir vakuuttaa monipuolisuudellaan

Alkavatko grillin antimet kyllästyttämään? Ei hätää, tässä kaivattua virkistystä ja uutta inspiraatiota makuprofiilin vaihtoon viinien osalta! Kun kevennellään ruokailutottumuksia, voidaan myös laittaa sokerisemmat grilliviinit sivummalle. Sadonkorjuun antimet saavat sysätä kaslerit tieltään.

Loppukesän rypäleeksi olemme valinneet Pinot Noirin. Alkujaan ranskalainen lajike on levinnyt kaikkialle maailmaan ja siitä saadaankin hyvin erilaisia viinejä aikaiseksi. Pinot Noir taipuu moneen paikkaan niin kuplilla, punaisena ja jopa valkoisenakin. Marjaisuus on myös monessa viinissä mukana ja se sopii loistavasti alkavan syksyn antimiin.

Vicarage Lane Pinot Noir

13 % | 17,48 € | 75 cl

Vicarage Lanen tarina alkaa Jyväskylän ralleista, kun vuosituhannen taitteessa silloinen Hyundai-tallin kartturi John Kennard tapasi Satu Lappalaisen. Long story short ja vuonna 2002 John osti vajaan kahdeksan hehtaarin tilan kuuluisalta Marlboroug’n viinialueelta. Seuraavana vuonna Satu ja John suuntasivat Euroopasta pallon toiselle puolelle omalle viinitilalle kesätöihin ja sillä reissulla pariskunta on edelleen.

Pinot Noirit ovat yleisesti hieman kepeämpiä punaviinejä ja tästä mallioppilas onkin Vicarage Lane Pinor Noir. Yleensä Pinot Noireja voidaan käyttää rotevien valkoviinien tavoin. Viini sopii mainiosti nautittavaksi vaalean lihan, tonnikalan tai lohen kanssa. Kokeile myös riistaruokien ja sienikastikkeen seurana ja muista hieman viilentää Pinot Noiria ennen tarjoilua. Viiniä on kypsytetty kahden vuoden aikana vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä 10 kuukauden ajan ennen pullotusta. Tässä on klassinen, keskitäyteläinen ja marjaisa Pinot Noir uudesta maailmasta. Tuoksusta löytyy marjaisuutta kirsikan muodossa ja jopa häivähdys kanelia. Vicarage Lane kuuluu paikallisen ekosertifioinnin, Sustainable Winegrowing New Zealandin, piiriin ja heidän viininsä ovat myös vegaaniystävällisiä.

Pino Pino Vino Frizzante Pinot Noir 

11,5 % | 9,98 € | 75 cl

pino-pino-vino-frizzante-pinot-noir

Pinot Noir taipuu myös valkoviiniksi. Yleisesti Pinot Noirista tehdään punaviiniä tai samppanjaa, mutta tässä on kyseessä kepeästi helmeilevä valkoviini. Frizzante tarkoittaa kepeästi kuplivaa, mutta tuote löytyy valkoviinihyllyltä, ei siis kuohuviiniosastolta.

Kyseessä on kesäinen, raikkaan puolikuiva viini, joka on parhaimmillaan auringon säteiden porottaessa ja vaikkapa piknikhetkissä. Viini tulee Pohjois-Italiasta, Pavian alueelta. Tästä rennosta viinistä ei ryppyotsaisuutta ja liikaa vakavuutta löydy. Se soveltuu ennen kaikkea sellaisenaan nautittavaksi, mutta maistuu myös kalaruoan ja salaattien kyljessä. Viinistä on olemassa myös aavistuksen makeampi roseeversio.

Dos Almas Pinot Noir Gran Reserva 

12,5 % | 14,49 € | 75 cl

dos-almas-pinot-noir-gran-reserva

Tämä Chileläinen Pinot Noir on hieno esimerkki kahden mantereen viinintekotaidon yhdistymisestä. Perhe Zonin on seitsemän sukupolven ajan tuottanut upeita viinejä Italian parhaimmilla viininviljelyalueilla. Tässä italialainen viinintekotaito yhdistyy Chilen antoisaan ja runsaaseen maaperään, jonka lopputulos on upea Dos Almas -viinisarja. Etiketti kuvastaa pohjoisen tähteä, etelän ristiä sekä kahden mantereen yhdistymistä.

Tämä herkullinen Pinot Noir tulee Casablanca Valleystä. Viinissä on pehmeät tanniinit, hyvä hapokkuus sekä pitkään kantava jälkimaku. Tuoksu on marjaisan raikkaan hedelmäinen sekä aavistuksen vaniljainen ja kyseistä viiniä voi nauttia erinomaisesti vaikkapa tuhdimman valkoviinin sijaan.

 Mastermind Pinot Noir 

14,5 % | 11,98 € | 75 cl

mastermind-pinot-noir

Argentiinan Patagonia on maansa eteläisin viininviljelyalue. Alueena Patagonia saattaisi äkkiä arvellen olla kaikkein epäsuotuisin viinin viljelyyn viileän ja kuivan aavikkonsa vuoksi, mutta siellä menestyvät punaiset rypäleet kuten Pinot Noir ja Malbec. Aavikon vuoksi viiniä kasvatetaan vain jokien läheisyydessä, mutta nämä uniikit olosuhteet tekevät Argentiinan Pinot Noirista maistamisen arvoisen. Kuumat päivät ja viileät yöt pidentävät rypäleiden kasvuaikaa ja hiljakseen kehittyvät rypäleet luovat aikaan rikkaan, mutta hapokkaan makumaailman. Hapokkuuden ansiosta viini on myös raikas.

Mastermindin Pinot Noir on sekä marjaisan hapokas että miellyttävän mausteinen yhdistelmä haastavista kasvuolosuhteista. Se sopii täydellisesti pastalle ja kanaruoille. Tuote on myös vegaaniystävällinen.

Alexandre Bonnet Perle Rosée Champagne Brut

12,5 % | 37,98 € | 75 cl

Alexandre Bonnet sijaitsee Les Ricey’ssä, samppanja-alueen eteläisessä osassa Cote de Barin alueella aivan kiven heiton päässä Bourgognen rajasta. Kyseinen alue Champagnessa on kuuluisa nimenomaan erinomaisista Pinot Noir -vetoisista samppanjoistaan. Tila omistaa 47 hehtaaria viinitarhoja, joiden keski-ikä on noin 20 vuotta. Verrattain nuori tila on perustettu vuonna 1973, mutta se on saavuttanut jo maineen laadukkaana viinitalona. Viinintekijä Alain Pailley on Champagnessa kuuluisa viinivelho, joka olemuksellaan viestii laadusta, mutta myös rentoudesta. Alexandre Bonnet on yksi pohjoismaiden myydyimmistä samppanjoista, ja se kuuluukin isoon Lanson-ryhmään, jolla on laaja valikoima eri samppanjataloja ja kiistattomasti vahva asema maailman suurimpien samppanjatalojen joukossa. Bonnetin Pinot Noir on niin laadukasta, että Lanson käyttää sitä omiinkin samppanjasekoituksiinsa pohjoisemmassa.

Tässä viinissä on aina käytetty vähintään kolmea eri vuosikertaa ja se on saanut kypsyä poikkeuksellisen kauan ennen uudelleenkorkitusta, säilyttäen silti raikkaan suutuntuman. Alexandre Bonnet -talolla on tyyli tehdä laatusamppanjoita perinteikkäästi ja nimenomaan viini edellä. Tämän samppanjatalon väki arvostaa perinteitä ja pitkää sitoutumista. Viinintekijä Alain Pailley onkin työskennellyt talossa yli 30 vuotta. Hän tuntee viininsä ja kellarinsa kuin omat taskunsa ja ymmärtää erinomaisesti vuosikertojen vaihteluita. Täällä kaikki mahdollinen tehdään käsityönä ja tarvittaessa myös tilan toimitusjohtaja hyppää vaikka traktorin kyytiin auttamaan sadonkorjuussa, jos tilanne sitä vaatii.

Viini on ihanteellinen jälkiruokien kanssa, mutta parhaimmillaan aperitiivina tai merenelävien kanssa. Samppanja ei ole rutikuiva, ja täten se miellyttää erittäin suurta joukkoa kuohujuomien ystävien keskuudessa. Tuotetta ei ole hinnalla pilattu, joten tässä onkin oivallinen viini aloittaa samppanjaharrastus.