Pinot Noir – monipuolinen rypäle taipuu puna-, rosee- ja valkoviineihin

Monipuolinen Pinot Noir -rypälelajike taipuu puna-, rosee- kuin valkoviinienkin valmistukseen. Se sopii erityisen hyvin sadonkorjuun antimille, joten juuri nyt kannattaa ottaa selvää, mitä viinejä pinot noirit oikein ovatkaan.

Tunnetuimpiin punaviinilajikkeisiin lukeutuva Pinot Noir on alkujaan lähtöisin Ranskasta, Burgundin alueelta. Nykyisin tätä kriittisistä kasvuolosuhteistaan tunnettua rypälettä viljellään kuitenkin ympäri maailman. Lajike tunnetaan Saksassa Spätburgunder, Itävallassa Blauburgunder ja Italiassa Pinot Nero nimellä.

Pinot noir -punaviinit ovat väriltään läpikuultavan tummanpunaisia ja niitä pidetään upean herkkinä ja hapokkaina viineinä, joista välittyy maaperän ja kasvuolosuhteiden tarina. Raikkaan marjaisat ja keskitäyteläiset pinot noir -punaviinit antavat tilaa ja korostavat riistan ja umamisten sienten aromeja. Näin ollen ne sopivat erinomaisesti monen syksyn sesonkiruoan seuraksi.

Pinot Noir on erityisen tunnettu lajike myös kuohuviinien valmistuksessa. Se muodostaa yhdessä Chardonnayn ja Meunierin kanssa samppanjan valmistukseen käytettävien päärypäleiden kolmikon. Myös viime vuoden lopulla Pinot Noir -rypäleen hyväksyminen Italialaisen kuohuviinin, proseccon valmistukseen mahdollisti kauniin vaaleanpunaisten ja nopeasti suuren suosion saavuttaneiden roseeproseccojen lanseerauksen. Kuohuviineihin Pinot Noir antaa runkoa ja moniuloitteisia makuja, kuten marjaisuutta.

Maailmalla pieneksi trendiksi ovat muodostuneet tummista rypälelajikkeista, kuten Pinot Noirista, valmistetut valkoviinit. Pinot noir -valkoviinit ovat toki huomattavasti harvinaisempi näky kuin kyseisestä rypäleestä valmistetut puna- ja kuohuviinit.

Wageck Pinot Noir Trocken

Wageck Pinot Noir on laadukas uutuusviini Saksan Pfalzista. Marjaisa & raikas -makutyypin viinissä yhdistyvät kevyt, keskitanniininen maku sekä marjainen ja hennon mausteinen tuoksu. Upealla ulkoasulla varustettu viini on vegaaniystävällinen.


Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir

Uudessa-Seelannissa viinitilaa isännöivät Satu Lappalainen ja John Kennard tuottavat viinejä suomalaisille pallon toiselta puolelta. Klassista uuden maailman pinot noiria edustava Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir on keskitäyteläinen ja -tanniininen viini, joka sopii nautittavaksi hieman viilennettynä.

Braunewell Pinot Rose Brut

Helsingin Sanomat arvioi tämän saksalaisen roseekuohuvan todelliseksi löydöksi. Erinomaista hinta-laatusuhdetta edustavaa Braunewell Pinot Roseeta on pullokypsytetty noin 30 kuukauden ajan tyypillisen yhdeksän kuukauden sijaan. Tämä kuiva kupliva haastaa jopa samppanjan!

Pino Pino Vino Frizzante Pinot Noir

Harvinaisempaa kategoriaa eli Pinot Noir -rypäleestä valmistettua valkoviiniä edustaa kevyesti pirskahteleva Pino Pino Vino Frizzante Pinot Noir. Italialainen puolikuiva ja raikkaan hedelmäinen viini on omiaan aperitiivina tarjoiltuna ja se hurmaa nautiskelijat seurusteluhetkissä.