Mitä eroa on cavalla ja proseccolla?

Cava ja prosecco ovat tunnettuja kuohuviinejä, jotka nauttivat suosiostaan niin maljajuomina kuin ruokailun lomassa. Niillä on kuitenkin huomattavan paljon eroa – alkuperämaasta, valmistustavasta, rypälelajikkeista ja makumaailmasta lähtien. Ota selvää mitä eroa on cavalla ja proseccolla!

Espanjalainen cava ja italialainen prosecco

Vaikka molemmat kuohuviinityypit valmistuvat lämpimissä sääolosuhteissa Etelä-Euroopassa, on yksi merkittävistä cavan ja proseccon eroista alkuperämaa. Cava tulee aina Espanjasta, kun puolestaan proseccon kotimaa on Italia.

Cavan tuotanto on keskittynyt Katalonian alueelle, Koillis-Espanjaan, mutta sitä valmistetaan pienemmissä määrin myös muualla maassa. Proseccon valmistus tapahtuu Veneton ja Friuli-Venezia-Giulian maakunnissa, Italian koillisosassa.

Kumpikaan kuohuviini ei ole sidottu valmistusalueeltaan maansa tiettyyn paikkaan, toisin kuin vaikkapa monien tuntema elegantti samppanja. Samppanjaksi saa kutsua vain Ranskassa, Champagnen alueella tuotettua kuohuviiniä.

Cavat käyvät läpi pullokypsytyksen ja proseccot saavat kuplansa terästankeissa

Kuohuviinit kuplivat viinin sisältämän hiilidioksidin ansiosta. Tämä saadaan viiniin valmistusprosessin myötä, kun viinin annetaan käydä toiseen otteeseen. Kuohuviinin valmistuksessa yleisimmät tavat ovat pullo- ja tankkikäymismenetelmä.

Perinteiseksi tai klassiseksi valmistustavaksi kutsutaan pullokäymismenetelmää, jolla myös cava valmistetaan. Pullotuksen yhteydessä tavalliseen kuplimattomaan viiniin lisätään joukkoon hiiva. Cavan valmistuksessa pullokypsytys hiivasakan päällä kestää aina vähintään yhdeksän kuukautta, jonka aikana kuohuviini saa kuplansa. Cava tarkoittaa espanjan kielellä kellaria ja viini on saanut nimensä juurikin tämän kellarissa tapahtuvan pullokypsytyksen mukaan.

Nopeampaa ja yleisempää on valmistaa kuohuviini tankkikäymis- eli charmat-menetelmällä, jota käytetään proseccon valmistuksessa. Siinä toinen käyminen tapahtuu suljetussa terästankissa, jonka jälkeen viini pullotetaan paineen alaisena. Tankkimenetelmällä valmistus käy paljon nopeammin ja valmista kuohuviiniä saadaan nautittavaksi jo kolmessa viikossa.

Pullossa tapahtuvan kypsytyksen vuoksi cava-pulloissa on enemmän painetta ja siksi ne ovat painavampia ja paksumpia proseccoihin verrattuina.

Cava ja prosecco valmistetaan eri rypälelajikkeista

Paikalliset lajikkeet näyttelevät osaansa niin cavan kuin proseccon valmistuksessa. Cava voidaan valmistaa laajemmin eri rypälelajikkeista, proseccossa rajaus on tiukempi.

Cavan päärypälelajikkeet ovat Macabeo, Xarel-lo ja Parellada. Valmistuksesta ei ole poissuljettu muitakaan lajikkeita, vaan myös Garnacha, Trepat, Chardonnay ja Pinot Noir saallitaan joukkoon.

Prosecco valmistetaan pääosin hedelmäisestä Glera-rypälelajikkeesta, jonka osuus kuohuviinistä täytyy olla vähintään 85 %. Suurin osa proseccoista on kuitenkin valmistettu kokonaan Glera-lajikkeesta. Tiesitkö, että aiemmin kyseinen Glera tunnettiin aiemmin nimellä Prosecco?

Ryhdikäs cava ja hedelmäinen prosecco eroavat tyyliltään toisistaan

Edellä mainitut valmistusmenetelmät ja rypälelajikkeet synnyttävät merkittävän eron cavan ja proseccon välille. Mitä sitten juomaltaan voi odottaa, kun lasiin kaataa cavaa tai proseccoa?

Cava tunnetaan proseccoa napakampana ja hienostuneempana kuohuviininä ja sen makumaailmassa esiin nousevat mineraalisuus ja sitruksisuus. Perinteisesti cavat ovat tyyliltään kuivia tai erittäin kuivia kuohuviinejä. Paahteinen ja joskus jopa leipämäinen maku sekä pienet kuplat ovat seurausta pitkästä pullokäymisestä ja kypsytysajasta.

Prosecco on myös tyyliltään tunnetusti kuiva, mutta siihen isoin yhtäläisyys jääkin. Glera-lajikkeen luontainen hedelmäisyys ja päärynäisyys tuovat makuun miellyttävää pyöreyttä. Prosecco koetaan yleensä kepeämpänä ja rennompana kuplivana cavaan nähden. Tunnusomaisia proseccon piirteitä ovat myös tuoreus, raikkaus ja suuremmat kuplat, jotka ovat lyhyemmän tankkikäymismenetelmän tuloksia.

Cava on nauttinut suuresta suosiostaan jo pidemmän aikaa, kun taas prosecco on tullut ryminällä viime vuosien trendiksi. Molempia kuohuviinejä voidaan valmistaa myös kauniin vaaleanpunaisina roseeversiona.

Cavan ja proseccon erot – muista ainakin nämä:

  • Cavan kotimaa on Espanja, prosecco tulee Italiasta.
  • Cava valmistetaan pullokäymismenetelmällä, prosecco puolestaan tankkikäymismenetelmällä.
  • Cavan päärypälelajikkeet ovat Macabeo, Xale-lo ja Parellada. Prosecco valmistetaan pääosin Glerasta.
  • Cava on napakampi, sitruksinen ja pienikuplaisempi. Prosecco on päärynäisen raikas reilummilla kuplilla.

Freixenet Blanc de Blancs Cava Extra Dry

Blanc de Blancs Extra Dry edustaa Freixenetin uusinta cava-tyyliä, jonka makumaailma on raikkaan hedelmäinen ja helposti lähestyttävä. Se on valmistettu kolmen tyypillisimmän cava-lajikkeen yhdistelmästä, Xarel-losta, Macabeosta ja Parelladasta. Blanc de Blancs on kuiva ja miellyttävän hapokas kuohuviini, joka sopii erinomaisesti seurusteluhetkiin sellaisenaan nautittavaksi.

Freixenet Cordon Negro Organic Cava Brut

Tunnetun kuohuviinituottajan legendaarinen cava vaihtui luomuksi viime vuonna. Vuodesta toiseen Suomen myydyimpien kuohuviinien joukkoon lukeutuva cava on kasvattanut suosiotaan entisestään. Tiesitkö, että tämä klassikko on löytynyt Alkon valikoimasta aina 80-luvulta lähtien? Erittäin kuiva ja hapokas kupliva on makutyyliltään omenainen, sitruunainen sekä mausteinen. Freixenet Cordon Negro on monipuolinen kuohuviini ja se sopii niin maljajuomaksi kuin ruokailun yhteyteen.

Fiorissimo Prosecco Extra Dry

Fiorissimo Prosecco on ollut kestosuosikki meidän suomalaisten keskuudessa. Tämän italialaisen kuohuviinin menestystarinaa selittää upean hedelmäisyyden ja raikkaiden kuplien muodostama liitto, joka yhdistyy säihkyvään juhlapulloon. Kuivaa ja keskihapokasta kuplivaa tahdittaa proseccoille tyypillinen päärynäisyys. Fiorissimo Prosecco loistaa seurustelumaljana ja se on varma valinta niin juhlahetkessä kuin arjenkin ilahduttajana.

Mionetto Prosecco Brut Organic

Mionetto Prosecco Brut Organic oli vuonna 2022 Suomen myydyin prosecco! Laadukkaat luomuviljellyt rypäleet luottoviljelijöiltä yhdistettynä viinintekijöiden huippuosaamiseen ja uusimpaan teknologiaan ovat prosecco-talon menestyksen salaisuus. Viinin tuoksussa on aromaattista omenaa sekä erittäin kuivassa maussa raikasta sitrusta, päärynää ja aprikoosia. Klassinen valinta niin alkumaljaksi kuin brunssille.