Vinkit viinien tarjoilulämpötiloihin ja viilentämiseen

Viinejä ja muita alkoholijuomia tarjoiltaessa mietityttää usein, minkä lämpöisenä juoma tulisi tarjoilla. Etenkin viineissä oikea tarjoilulämpötila tuo juoman aromit parhaalla mahdollisella tavalla esiin. Kokosimme tähän parhaat vinkit viinien optimaalisiin tarjoilulämpötiloihin ja juomien viilentämiseen.

Helpot nyrkkisäännöt viinien tarjoilulämpötiloihin

Monet pitävät näppäränä muistisääntönä, että valkoviinit tarjotaan jääkaappikylmänä ja punaviinit puolestaan huoneenlämpöisenä. Tämä on toimiva ohje kotisohvalla nautiskeluun, mutta etenkin arvokkaampien viinien kanssa – mikäli haluat saada viinistäsi parhaan irti – kannattaa tarjoilulämpötilaan kiinnittää huomiota. Helppona muistisääntönä voi pitää, että mitä makeampi viini, sitä kylmempänä se kannattaa tarjoilla. Tämä pitää paikkansa etenkin valkoviinien ja kuohuviinien kanssa.

Valko- ja kuohuviinien kannattaa antaa viilentyä jääkaapissa parisen tuntia ennen tarjoilua. Myös punaviinit kannattaa aina viilentää hieman huoneenlämpöä viileämmäksi, sillä juoma lämpenee nopeasti lasissa. Hyvä nyrkkisääntö punaviinien tarjoiluun on laittaa viini jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua. Mitä kevyempi punaviini, sitä viileämmäksi se kannattaa viilentää, ja mitä tuhdimpi punaviini, sitä lähempänä huoneenlämpöä se kannattaa tarjoilla.

Alta löydät yleisimmät suositellut tarjoilulämpötilat viineille, ja kuinka pitkän viilennyksen viini kotikonstein tarvitsee:

Kuohuviinit ja samppanjat: 6-8 astetta. Laita kuohuviini jääkaappiin viilenemään mielellään jo edellisenä iltana, mutta viimeistään noin kolme tuntia ennen tarjoilua.

Valko- ja roseeviinit: 10-12 astetta. Laita kuiva valko- tai roseeviini jääkaappiin noin kaksi tuntia ennen tarjoilua. Mikäli tarjoat makeampaa viiniä, kannattaa se laittaa jääkaappiin jo 2,5–3 tuntia ennen tarjoilua.

Punaviinit: 16-18 astetta. Laita viini jääkaappiin noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kevyet punaviinit, kuten Pinot Noir, kannattaa laittaa jääkaappiin jo noin 45 minuuttia ennen tarjoilua.

Viinin tarjoilulämpötilaan vaikuttaa myös käyttöyhteys

Viinejä tarjoiltaessa kannattaa muistaa, että myös käyttöyhteydellä on vaikutusta optimaaliseen tarjoilulämpötilaan. Jos laadukasta, hieman paahteisempaa samppanjaa tarjoillaan alkumaljana, kannattaa se viilentää hyvinkin kylmäksi, sillä kädessä seurustelun ajan viihtyvä alkumalja lämpenee ruumiinlämmön vaikutuksesta yllättävän nopeasti. Jos samaa samppanjaa puolestaan tarjoiltaisiin ruoan kanssa, saisi se olla hieman lämpimämpää, jotta viinin aromit erottuisivat paremmin, ja viinin ja ruoan makuliitto pääsisi kunnolla oikeuksiinsa. Yleistettynä voidaan sanoa, että mitä kevyempi ruoka, sen viileämpänä viini. Kevyistä ruoista hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi salaatit sekä kala- ja äyriäisruoat. Tuhtien liharuokien tai kermaisten pastojen kanssa viini kannattaa puolestaan tarjoilla hieman lämpimämpänä.

Vinkit viinipullon nopeaan viilentämiseen

Joskus viinit unohtuvat laittaa kylmään ajoissa, tai yllätysvieraat rimputtavat ovikelloa, kun viinit lepäävät vielä huoneenlämmössä. Paras ja turvallisin keino jäähdyttää viini nopeasti on upottaa pullo jääkylmällä vedellä täytettyyn lavuaariin tai viinicooleriin noin puoleksi tunniksi. Mikäli pakastimesta sattuu löytymään jääpaloja, niin vaikutusta voi tehostaa laittamalla jääpaloja kylmän veden sekaan, jolloin myös viileneminen nopeutuu.

Viinin jäähdyttämistä pakastimessa emme suosittele, mutta mikäli muita keinoja ei ole, huolehdithan, että viini ei ole pakastimessa puolta tuntia pidempään. Mikäli viinipullo unohtuu pakastimeen ja jäätyy, tuloksena voi olla ikävä lasinsirpaleilla kuorrutettu jääsohjo koristamassa pakastintasi. Joten käytä mieluusti muut keinot ensin!

Tässä muutama kätevä vinkki juomien nopeaan jäähdyttämiseen:

  1. Suolakikka: Laita viinipullo astiaan, jonka täytät kylmällä vedellä, jääpaloilla ja ripauksella suolaa. Suola laskee veden jäätymispistettä, eli yhdessä jääpalojen kanssa astiassa olevasta vedestä tulee entistäkin kylmempää. Tällä kikalla saat pullon kylmäksi jo varttitunnissa!
  2. Kääntele pulloa: Kun yrität jäähdyttää viinipulloa nopeasti, niin muistathan käännellä pulloa varovasti ylösalaisin noin viiden minuutin välein, jotta viini sekoittuu pullon sisällä. Viini viilenee nopeammin pullon reunoilta, sillä itse lasipullo viilenee nopeammin kuin viini. Kevyesti pyörittelemällä pulloa sisältö saadaan sekoittumaan ja viileneminen tapahtuu tasaisemmin, koska mahdollisimman suuri osa viinistä pääsee tällöin kosketuksiin viileämmän pullon reunan kanssa. Kuohuviinien kanssa pitää noudattaa erityistä varovaisuutta käsitellessäsi tai pyöritellessäsi pulloa, ettei pullo räjähdä avatessasi! Vähemmän on enemmän tässä kohtaa.
  3. Pidä viini kylmänä: Kesähelteillä mökkijuhlissa viini saattaa lämmetä lasissa hyvinkin nopeasti. Laita edellisenä iltana pakastimeen viinirypäleitä, ja laita tarjoillessa muutama jäätynyt viinirypäle viinilasiin pitämään viini viileänä. Viinirypäleet eivät laimenna juomaa, toisin kuin jääpalat, joten juoman maku pysyy edelleen kohdillaan.
  4. Löydä viilennysapua myös luonnosta: Kesämökillä jääkaappitila on usein rajallista, joten jos mökkirantaa piisaa, niin upota juomat viilenemään rantaveteen vaikka katiskassa tai verkkokassissa. Muista kuitenkin kiinnittää katiskan tai kassin naru tiukasti laituriin, ettei juomat karkaa aavalle! Talvella puolestaan lumi pelastaa, mikäli viini on unohtunut viilentää: laita viinipullo umpihankeen reiluksi vartiksi, niin viinisi on viilentynyt sopivaan tarjoilulämpötilaan käden käänteessä!