Riistaruoka ansaitsee arvoisensa viinin – Mikä viini valita riistalle?

Monilta lautasilta löytyy syksyn aikaan toinen toistaan upeampia riistaherkkuja. Riistaruoalle ominaista ovat voimakkaat, mutta aidot maut. Makuelämyksen täydentävät oikein valitut viinit – tässä asiassa ei kannata mennä metsään, vaan ottaa vinkit talteen.

Viinin valinnassa tulisi huomioida etenkin, onko lautasella suur- tai pienriistaa vai riistalintua. Tyypillisesti riistan maku on annoksen keskiössä, eikä sitä haluta peittää voimakkailla tai tulisilla kastikkeilla. Nämä vaikuttavat sopivan viinin valintaan.

La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape 2017

15,5 % | 29,99 € | 0,75 l

la-chasse-des-princes-chateauneuf-du-pape

Viinin voimakkaat tanniinit ja kirsikkainen olemus antavat ryhdikkyyttä suurriistalle, esimerkiksi hirvelle, kauriille tai peuralle. Châteauneuf-du-Papen viinit ovat punaviineksi verrattain hapokkaita. Viinit ovat lähes poikkeuksetta sekoiteviinejä alueen tyypillisistä rypäleistä ja ne saavat hienon makunsa tammikypsytyksellä. GSM on alueen oma sekoite, niin kutsuttu Rhônen blendi, jossa yhdistyvät Grenache-, Syrah- ja Mourvèdre-rypäleet. Tämä keskitäyteläinen ranskalainen on upea riistakauden viini, joka makunsa puolesta sopii muillekin voimakkaammille liharuoille tai erinomaiseksi pariksi juustolautasen yhteyteen.

Tämä viini on oikea löytö! Yksi parhaimmista hinta-laatusuhteen viineistä alueella, joiden viinipullojen hinnat yleensä lähtevät 30 eurosta ylöspäin. Viiniä voi säilyttää oikeissa olosuhteissa vielä vuosia ja maku sen kuin pehmenee.

Barolo ja Barbaresco – Italian viinien kuningas ja kuningatar

Barolo ja Barbaresco ovat varmastikin tuttuja niin italialaisten viinien ystäville kuin myös riistaviineistä kiinnostuneille. Molemmat tulevat pieniltä nimikkoalueiltaan Piemontesta, Luoteis-Italiasta. Yhteistä viineille on, että ne ovat aina 100 % Nebbiolo-rypälettä ja mausteisen tanniinisia. Barolo on alueena hieman isompi kuin Barbaresco ja maaperissä on eroavaisuutta, vaikka alueet melkein naapureita ovatkin.

Barolot ovat yleensä kevyitä, mutta mausteisia ja voimakkaan tanniinisia ja väri on hailakan punainen. Barbarescot ovat samankaltaisia, mutta hieman kevyempiä ja helpommin lähestyttävämpiä kuin Barolot. Baroloita kypsytetään tammitynnyreissä vähintään 18 kuukautta ja Barbarescoja vähintään 9 kuukautta. Molemmat viinit ovat siis riistakauden ehdotonta eliittiä. Barolot ja Barbarescot säilyvät yleensä ainakin kymmenen vuotta vuosikerrastaan, joten maku vain paranee ajan kuluessa.

Riva Leone Barolo 2015

14 % | 23,90 € | 0,75 l

riva-leone-barolo

Riva Leone Barolo 2015 on vivahteikas ja kehittynyt viini ja se on tyypillisen makuinen Barolo, joka sopii erinomaisesti peurapaistin seuraksi. Tanniinit ovat voimakkaat, mutta kokonaisuus pysyy silti miellyttävän kepeänä. Makumaailmasta voi löytyä jopa aniksen ja lakritsin aromeita. Viinissä on pari grammaa sokeria, mikä tekee suutuntumasta entistä pyöreämmän ja hienostuneen. Rypäleenä tässä viinissä toimii luonnollisesti Nebbiolo. Barolo DOCG -laatuluokituksen saanut viini on kypsynyt vähintään kolme vuotta, joista kaksi tammitynnyrissä. Viini suositellaan avattavan 2–3 tuntia ennen tarjoilua ja kaadettavan karahviin dekantoitumaan.

Riva Leone Barolon löydät lahjapakkaukseen sonnustautuneena 21.9. alkaen. Tuotetta on Alkoissa erikoiserä.

Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 2013

14 % | 21,99 € | 0,75 l

roberto-sarotto-barbaresco

Vivahteikkaan ja kehittyneen viinin väri on yllättävänkin tumma ja maku tuhdin tanniininen. Makumaailmasta löytyy tummia marjoja, kirsikkaa sekä häivähdys lakritsia. Tämä viini on omiaan riistalintujen, esimerkiksi fasaanin kanssa. Viini rakastaa myös lammasta, makkaroita sekä voimakkaampia juustoja.

Tämä Nebbiolo-rypäleestä valmistettu herkku on saanut suurta arvostusta osakseen ja se onkin sijoittunut kovatasoisessa Vuoden Viinit -kilpailussa hopeasijalle sarjassaan. Viini on korkitettu DIAM10-aidolla korkilla, joka antaa takuun korkkiviattomuudesta 10 vuoden ajalle pullottamisesta.

Punti Ferrer Reserva Syrah Cabernet Sauvignon

14 % | 9,49 € | 0,75 l

punti-ferrer

Nyt on todellinen löytö! Tässä hintaluokassa ei löydy Punti Ferrerille kilpailijaa, sillä kyseessä on todella laadukas viini alle kympin hintakategoriassa. Pienriistalle ja riistalinnuille oiva chileläinen viini on valmistettu Syrah ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä. Juustolautaset sekä lihaisa grilliruoka löytävät myös tästä viinistä itselleen ystävän. Tuoksussa tulee upeasti esille kahvin ja kaakaon aromeja sekä tummia marjoja ja mausteita. Maku on pyöreä ja pehmeät tanniinit yhdessä mausteisuuden kanssa tekevät tästä viinistä erinomaisen herkun. Tässä viinissä hinta ja laatu kohtaavat erinomaisesti.

Limarí Valley, josta viini tulee, on arvostettu viinialue Chilessä. Se on yksi maan pohjoisimmista viinintuotantoalueista. Läheinen Atacaman autiomaa ja sijainti lähellä päiväntasaajaa tuovat alueelle kuumat ja kuivat kesät.

Löydä täsmäviinit syksyn sieniherkuille!