MasterChef 2022 – herkullisimmat reseptit ja upeimmat viinisuositukset

MasterChef Suomen uusi kausi inspiroi ja viihdyttää meitä oman elämämme kulinaristeja koko kevään! Kaikkien ruokaa rakastavien ja innokkaiden kotikokkien lempiohjelmassa riittää jännitettävää joka viikko, kun osallistujat kilpailevat toisiaan vastaan erilaisissa tehtävissä. Viinilinna tekee yhteistyötä MasterChefin kanssa ja luvassa on herkullisia viinisuosituksia joka viikko yhdelle jakson resepteistä.

MasterChef Suomi | Jakso 16 ja Santun scotch eggs

Tekstuurit ovat maun ohella tärkeässä osassa ruoka-annoksen suunnittelussa. MasterChef-jakson tehtävissä haetaan ensin mahdollisimman venyvää ja valuvaa, sitten mahdollisimman rouskuvaa elementtiä.

Santun scotch eggs loistaa ensimmäisessä tehtävässä. Annos vaatii hiukan sorminäppäryyttä, mutta suosittelemme kokeilemaan tätä myös kotona! Kananmuna on tunnetusti viinin vihollinen ja vaatii viiniltä hiukan enemmän hedelmäisyyttä. Lisukkeena tarjottava majoneesi on myös aavistuksen tulinen, jolloin viinissä saa olla jäännössokeria. Helle Pinot Noir Rose on puolikuiva, metsämansikkainen, persikkainen, vadelmainen ja kukkainen rosee. Viinin miellyttävä hapokkuus tuo raikkautta makkaran tasapainoksi.

Santun scotch eggs ja devilled mayo

Raaka-aineet
4 raakamakkaraa oman maun mukaan (n. 300 – 400 g)
8 kananmunaa
1 sitruuna
Nippu timjamia
1 dl öljyä
Cayennepippuria
Jauhettua paprikaa
Suolaa ja pippuria
Öljyä frittaamiseen
Valkoviinietikkaa

Valmistusohje
1. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä n. 4–5 minuuttia. Kannattaa laittaa keitinveteen loraus etikkaa, joka ehkäisee kuoren rikkoutumista. Nosta saman tien jääveteen jäähtymään. Kuori veden alla, sillä veden alla kuori irtoaa helpommin.
2. Kuori raakamakkarat suolesta ja laita kulhoon. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja runsaasti sitruunan kuorella, cayennepippurilla ja hienonnetulla timjamilla. Sekoita aivan tasaiseksi massaksi. Tähän voi käyttää hetken aikaa, sillä on olennaista, että kananmuna on mahdollisimman helppo kääriä makkaraan.
3. Laita yhteen kulhoon venhäjauhoja, ja mausta se runsaalla suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Vatkaa kaksi kananmunaa toiseen kulhoon ja laita kolmanteen kulhoon korppujauhoa.
4. Kastele kädet ja tee makkaramassasta hieman kananmunaa suurempi pallo. Litistä pallo kämmenessä pyöreäksi levyksi. Nosta kuorittu kananmuna makkaran päälle ja kääri se makkaramassaan. Ole hyvin varovainen, ettei kananmuna mene rikki ja huolellinen, että makkarakuorrute on tasainen ja ehjä.
5. Nosta kuorrutetut munat jauhoon ja jauhota huolellisesti. Nosta seuraavaksi kananmunaan ja varmista, että munamassa tarttuu joka kohdasta. Lopuksi nosta korppujauhoihin ja kääntele niin, että koko pallo on kauttaaltaan korppujauhoissa. Korppujauhotettua munaa voi painella kämmenen sisällä kevyesti, jotta korppujauhot painautuvat makkaralihaan paremmin. Näin ne eivät myöskään pala friteoidessa.
6. Friteeraa 170–180 asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes väri on kullanruskea.
7. Vatkaa majoneesi ja mausta sitruunalla ja cayennepippurilla. Koristele timjamisilpulla.
8. Tarjoile kevyesti dressatun vihersalaatin päällä, majoneesi kannattaa tarjoilla erillisessä kulhossa.

Inspiroidu kauden annoksista

Kevään edetessä MasterChef-kilpailijat luovat mitä mielenkiintoisempia kokonaisuuksia tuomareiden arvioitaviksi. Tästä löydät yhden tähtiannoksen viinisuosituksineen jokaisesta jaksosta – sisältö päivittyy kauden edetessä!

MasterChef jakso 15

Ollin suklaadome

Temperoitu suklaa, mansikkasorbetti ja -melba sekä kookosmousse saavat täyteläisestä punaviinistä oivan aisaparin.


Marqués de Cáceres Reserva 2016 on tyylikkään monivivahteinen viini, jonka mausta voi aistia kuivattuja hedelmiä, nahkaisuutta, makeita mausteita ja kahvin aromeja.

MasterChef jakso 14

Ellan porkkana- ja voileipäkakut

Tehtävänä on loihtia kaksi kakkua; yksi makea ja toinen voileipäkakku, jotka sopivat teemaltaan samaan juhlapöytään. Mikäpä juhliin ja kakuille paremmin sopisi viiniksi kuin tyylikäs kuohuviini? Freixenet Proseccon raikkaus ja pehmeät kuplat sopivat hienosti porkkanakakun ja voileipäkakun juureksien ja kermaisuuden vastapainoksi

MasterChef jakso 13

Petra V:n kyyhkyannos

Paahdettu maa-artisokka ja pikkelöidyt kantarellit siivittävät kyyhkyannoksen mestarilliselle tasolle.

Herkän riistalinnun pariksi sopii erinomaisesti hiukan kevyempi ja runsaan marjaisa punaviini, joka ei peitä alleen annoksen hienostuneita makuja. Marqués de Cáceres Vino Ecológico on tyyliltään nuori ja herkullisen marjaisa Riojan punaviini, joka viimeistelee kokonaisuuden onnistuneesti.

MasterChef jakso 12

Ollin kurpitsakookoscurry

Olli onnistuu saamaan maut lautaselle ja luo upean kokonaisuuden MasterChefin vegaanihaasteessa. Kurpitsakookoscurry saa seurakseen flatbreadin ja teeman mukaisen salaatin.

Kurpitsan ja kookoksen makeuttama annos arvostaa viinin leveää hedelmäisyyttä ja makeutta, jotka löytyvät Marqués de Cáceres Satinela -valkoviinistä.

MasterChef jakso 11

Ellan gyozat

Suuresta suosiosta nauttivat gyozat eli japanilaiset nyytit onnistuvat myös kotikeittiössä. Ellan MasterChef-annoksessa yhdistyvät upea mausteisuus ja chilin antaman potku, jotka arvostavat viinin hedelmäisyyttä. Puolikuiva Freixenet Carta Nevada Cava Medium Dry -kuohuviini tunnetaan runsaista kuplista ja hennosta paahteisuudestaan. Kruunaa annos kuplivalla ja nauti tasapainoisesta kokonaisuudesta!

MasterChef jakso 10

Teemu I:n jauhelihapihvit

Meheville jauhelihapihveille sopii herkullisen hedelmäinen espanjalainen punaviini Marqués de Cáceres Crianza, joka on valmistettu pääasiassa paikallisesta Tempranillo-lajikkeesta ja on saanut kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä vuoden verran.  Kypsä jauhelihapihvi ei vaadi viiniltä runsasta tanniinisuutta, mutta enemmänkin hedelmäisyyttä, jota Crianzasta löytyy mukavasti.

MasterChef jakso 9

Ollin ruijanpallas

Ollin keittiössä valmistuu harvinainen ruijanpallas aasialaisilla vivahteilla. Hienostuneen annoksen täydentävät umaminen ja suolainen miso, pinaatti ja valkoviini-voikastike. Miso kaipaa viiniltä runsasta hedelmäisyyttä ja kastike hapokkuutta, jolloin katse kannattaa suunnata Saksaan ja Helle Rivaner Rieslingiin. Viini on kuiva, mutta Rivaner-lajikkeen tuoman hedelmäisyyden ansiosta loistava nimenomaan aasialaishenkisten annosten kaverina.

MasterChef jakso 8

Jennyn kuhaa ja mansikkaa

Rapeaksi paistettu kuha arvostaa viinin hapokkuutta ja kesäinen kokonaisuus onkin roseeviinille oiva kumppani. Freixenet Italian Rosé Sparkling komppaa hienosti mansikan aromimaailmaa ja sen pieni makeus sopii hyvin mansikan luontaiselle makeudelle ja salsassa käytetylle chilille.

MasterChef jakso 7

Teemu V:n paahtopaisti-mäti-tapas

Kurpitsan makeus, paahtopaistin umamisuus sekä muikunmätimoussen suolaisuus ja kermaisuus vaativat viiniltä paljon. Tapas-teema vie ajatukset Espanjaan ja cavaan – tyylikäs kuohuviini on nappivalinta tämän suolaisen palan kaveriksi. Jopa 18 kuukautta hiivasakan päällä kypsynyt Freixenet Cordon Negro on ryhdikkään hapokas ja erittäin kuiva cava, jonka maussa on sitrusta, kypsää omenaa ja pientä mausteisuutta.

MasterChef jakso 6

Sinisen joukkueen aamupala

Viiden tähden aamupalan keskiössä loistavat uppomunat, parsa ja hollandaise. Luksusaamiaisen kruunaa luonnollisesti laadukas kuohuviini Freixenet Vintage Reserva Cava. Tämän kaltainen kuohuviini on tyylikäs valinta kun aamiaispöydässä on monenlaisia makuja.

MasterChef jakso 5

Ellan nokkosletut

Täydellinen brunssiherkku on nokkosletut kuohuviinin kera nautittuina. Ellan annoksen jujuina ovat raparperitäyte, mansikka-minttusalsa & sitruunamelissainen mascarponevaahto. Freixenet Carta Nevada Medium Dry on runsaan hedelmäinen viini, joka leikkaa hienosti lettujen rasvaisuutta ja pehmentää nokkosen hivenen karvasta makua.

MasterChef jakso 4

Jennyn simpukkapasta

Annoksessa tiivistyy italialaisen keittiön hienous. Sinisimpukoiden makua ei ole peitetty ja pääosassa niiden lisäksi on laadukas itse tehty pasta sekä raikas zuccini. Freixenet Pinot Grigion lempeä hapokkuus komppaa pasta-annoksen herkkää makumaailmaa.

MasterChef jakso 3

Petran Gourmet Tartar

Tryffeli ja paahdettu hasselpähkinä kruunaavat tartar-pihvin. Herkälle annokselle sointuu erinomaisesti keskitäyteläinen ja pehmeän elegantti crianza-punaviini.

MasterChef jakso 2

Teemu I:n tattipasta

Tattipastan salaisuudet ovat veden kielelle tuova ruskistettu voi ja karamellisoitu sipuli. Runsas voikastike kaipaa viiniltä hapokkuutta, sipuli hedelmäisyyttä ja sienille sopivat hyvin aromaattisista rypälelajikkeista valmistetut viinit. Annos on myös melko täyteläinen, joten viinissäkin pitää olla rakennetta.

MasterChef jakso 1

Ellan munakoisoannos

Täytetyssä munakoisossa on runsas tomaattinen ja hiukan mausteinen kikhernetäyte, jonka viimeistelee päälle ripoteltu suolainen fetajuusto. Annos on upean umaminen, mausteinen ja suolainen, joten se vaatii viiniltä runsasta hedelmäisyyttä tai marjaisuutta.