MasterChef Suomen uusi kausi inspiroi ja viihdyttää meitä oman elämämme kulinaristeja koko kevään! Kaikkien ruokaa rakastavien ja innokkaiden kotikokkien lempiohjelmassa riittää jännitettävää joka viikko, kun osallistujat kilpailevat toisiaan vastaan erilaisissa tehtävissä. Viinilinna tekee yhteistyötä MasterChefin kanssa ja luvassa on herkullisia viinisuosituksia joka viikko yhdelle jakson resepteistä.

MasterChef Suomi | Jakso 20 ja Petra V:n finaalimenu
MasterChef-kausi alkoi reseptikirjan kannesta ja nimikkoannoksesta. Viimeisessä jaksossa ympyrä sulkeutuu ja finalistien tehtävänä on täyttää oman kokkikirjan viimeiset kolme aukeamaa. Tavoitteena on ilmaista, mikä on pitkän polun käyneen kotikokin ruokaunelman kehittynyt suunta, joka täydentää tämän tarinan lopun ja uuden alun.
Petra taisteli tiensä voittoon upealla finaalimenulla, joka vie kielen mennessään – onnea Petra!
Nappaa alta voittajan reseptit sekä viinisuositukset ja fiilistele MasterChefin loppuhuipentumaa kotikeittiössäsi!

Kampasimpukkatartare
Aromaattinen, sitruksinen ja yrttinen Marques de Caceres Verdejo Espanjan Ruedasta sopii merellisen annoksen sitruksisuudelle ja mausteisuudelle.
Kampelaa, appelsiinia, misoa ja kukkakaalia
Täyteläisen kampelan ja makean appelsiinin sekä umamisen mison kanssa toimii kuiva, mutta runsaan hedelmäinen ja hapokas Helle Rivaner Riesling.
Punainen Geisha
Mansikkaiselle Geisha-jälkiruualle istuu mainiosti raikkaan marjaisa ja makea kuohuviini. Freixenet Ice Rosé Cuvée Especial Cava Semi Seco on suunniteltu nautittavaksi jäiden kanssa.
Petra V:n finaalimenu
Raaka-aineet
Kampela
Voi
Kerma
Sokeri
Kukkakaali
Sipuli
Sieni
Kampasimpukka
Avocado
Wasabi
Soija
Mirin
Inkivääri
Appelsiini
Merikoralli
Mäti
Miso
Mansikka
Glukoosisiirappi
Sitruuna
Valmistusohje

Kampasimpukkatartare:
1. Kuutioi kampasimpukka ja marinoi sitruunanmehussa, suolassa ja pippurissa.
2. Marinoi merikoralleja mirinissä.
3. Tee avocadowasabikreemi blendaamalla 1 avocado, 1tl wasabia ja sitruunanmehua. Mausta suolalla ja paseeraa siivilän läpi.
4. Tee kastike lisäämällä pannulle sokeria, miriniä, soijaa, puristettu appelsiinin mehu, sekä raastettua inkivääriä. Kiehauta.

Kampelaa, appelsiinia, misoa ja kukkakaalia:
1. Hienonna ja paahda kukkakaalia uunissa kunnes ne ovat kullanruskeita. Säästä pari ja sekoita loput blenderissä ruskistetun voin ja kerman kanssa. Mausta. Paahda hasselpähkinöitä.
2. Laita sirkulaattori 52-asteeseen ja fileroi kampela. Anna tekeytyä suolakylvyssä 15min.
3. Tee färssi yleiskoneessa lisäämällä 100 g kampelaa, 80 g kermaa ja 18 g valkuaisia. Hienonna sipuli ja sienet ja paista pannulla ruskeiksi. Sekoita färssiin. Paseeraa ja siirrä pursotinpussiin.
4. Tee kampelafileistä ballotine käärimällä kampelat elmukelmuun. Kylvetä sous videssä noin 30 min. tai kunnes kalan sisälämpö on noin 52 astetta.
5. Tee appelsiinikastike lisäämällä pannulle salottisipuli, kuullota voissa. Lisää 1-2 dl valkoviiniä ja keitä kasaan hetki. Lisää sitten 3 appelsiinin mehu ja keitä hetki. Mausta kastike misolla. Lisää lopuksi ruskistettua voita ja normaalia voita ja sekoita kastikkeen joukkoon.

Punainen Geisha:
1. Tee sorbetti blendamalla mansikat, glukoosisiirappia, sitruuna ja valkuainen blenderissä. Kaada jäätelökoneeseen ja anna tekeytyä.
2. Tee piimäkakku vatkaamalla valkuaisesta ja sokerista marenki. Lisää marengin joukkoon mantelijauhoja, piimää, vehnäjauhoja, leivinjauhetta, ruskistettua voita ja keltuainen. Mikrota pienessä vuoassa noin 1 minuutti.
3. Tee misokaramelli lisäämällä kattilaan sokeri. Kun sokeri on sulanut ja muuttunut kullanrusehtavaksi vatkaa joukkoon lämmin kerma. Mausta misolla ja viimeistele karamelli voilla.
4. Tee hasselpähkinä praliini sulattamalla sokeri samaan tapaan. Lisää hasselpähkinät ja voi ja sekoita. Anna jäähtyä. Hienonna kun sokeri on kiinteytynyt.
Inspiroidu kauden annoksista
Kevään edetessä MasterChef-kilpailijat luovat mitä mielenkiintoisempia kokonaisuuksia tuomareiden arvioitaviksi. Tästä löydät yhden tähtiannoksen viinisuosituksineen jokaisesta jaksosta – sisältö päivittyy kauden edetessä!
MasterChef jakso 18
Petra V:n Ahvenanmaa-annos
Petra V. loihtii keittiössään lampaan satulasta herkullisen annoksen, jossa lisukkeina loistavat peruna- ja maissipyre.
Keskitäyteläinen ja kirsikkainen Freixenet DOCG Chianti on nappivalinta lasiin kaadettavaksi. Sangiovese-lajikkeen ominainen hapokkuus saa lammas-annoksen parhaat puolet esiin.


MasterChef jakso 17
Santun kampasimpukat
Hienostunut kampasimpukka-annos viimeistellään laadukkaalla cavalla!
Santtu valmistaa MasterChef-keittiössään kampasimpukkaa kahdella tapaa. Merellinen kokonaisuus kaipaa viiniltä ryhtiä, jota Elyssia Gran Cuvée upeasti tarjoilee.
MasterChef jakso 16
Santun scotch eggs
Santtu pyöräyttää MasterChef-tehtävässä upean kokonaisuuden, kun tavoitteena on kiinnittää maun lisäksi huomiota ruoan rakenteisiin.
Helle Pinot Noir Rosé on nappivalinta annoksen makupariksi – upea hedelmäisyys, hapokkuus ja pieni jäännössokeri vastaavat makkaran, kanamunan ja kipakan majoneesin komboon.


MasterChef jakso 15
Ollin suklaadome
Temperoitu suklaa, mansikkasorbetti ja -melba sekä kookosmousse saavat täyteläisestä punaviinistä oivan aisaparin.
Marqués de Cáceres Reserva 2016 on tyylikkään monivivahteinen viini, jonka mausta voi aistia kuivattuja hedelmiä, nahkaisuutta, makeita mausteita ja kahvin aromeja.
MasterChef jakso 14
Ellan porkkana- ja voileipäkakut
Tehtävänä on loihtia kaksi kakkua; yksi makea ja toinen voileipäkakku, jotka sopivat teemaltaan samaan juhlapöytään. Mikäpä juhliin ja kakuille paremmin sopisi viiniksi kuin tyylikäs kuohuviini? Freixenet Proseccon raikkaus ja pehmeät kuplat sopivat hienosti porkkanakakun ja voileipäkakun juureksien ja kermaisuuden vastapainoksi


MasterChef jakso 13
Petra V:n kyyhkyannos
Paahdettu maa-artisokka ja pikkelöidyt kantarellit siivittävät kyyhkyannoksen mestarilliselle tasolle.
Herkän riistalinnun pariksi sopii erinomaisesti hiukan kevyempi ja runsaan marjaisa punaviini, joka ei peitä alleen annoksen hienostuneita makuja. Marqués de Cáceres Vino Ecológico on tyyliltään nuori ja herkullisen marjaisa Riojan punaviini, joka viimeistelee kokonaisuuden onnistuneesti.
MasterChef jakso 12
Ollin kurpitsakookoscurry
Olli onnistuu saamaan maut lautaselle ja luo upean kokonaisuuden MasterChefin vegaanihaasteessa. Kurpitsakookoscurry saa seurakseen flatbreadin ja teeman mukaisen salaatin.
Kurpitsan ja kookoksen makeuttama annos arvostaa viinin leveää hedelmäisyyttä ja makeutta, jotka löytyvät Marqués de Cáceres Satinela -valkoviinistä.


MasterChef jakso 11
Ellan gyozat
Suuresta suosiosta nauttivat gyozat eli japanilaiset nyytit onnistuvat myös kotikeittiössä. Ellan MasterChef-annoksessa yhdistyvät upea mausteisuus ja chilin antaman potku, jotka arvostavat viinin hedelmäisyyttä. Puolikuiva Freixenet Carta Nevada Cava Medium Dry -kuohuviini tunnetaan runsaista kuplista ja hennosta paahteisuudestaan. Kruunaa annos kuplivalla ja nauti tasapainoisesta kokonaisuudesta!
MasterChef jakso 10
Teemu I:n jauhelihapihvit
Meheville jauhelihapihveille sopii herkullisen hedelmäinen espanjalainen punaviini Marqués de Cáceres Crianza, joka on valmistettu pääasiassa paikallisesta Tempranillo-lajikkeesta ja on saanut kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä vuoden verran. Kypsä jauhelihapihvi ei vaadi viiniltä runsasta tanniinisuutta, mutta enemmänkin hedelmäisyyttä, jota Crianzasta löytyy mukavasti.


MasterChef jakso 9
Ollin ruijanpallas
Ollin keittiössä valmistuu harvinainen ruijanpallas aasialaisilla vivahteilla. Hienostuneen annoksen täydentävät umaminen ja suolainen miso, pinaatti ja valkoviini-voikastike. Miso kaipaa viiniltä runsasta hedelmäisyyttä ja kastike hapokkuutta, jolloin katse kannattaa suunnata Saksaan ja Helle Rivaner Rieslingiin. Viini on kuiva, mutta Rivaner-lajikkeen tuoman hedelmäisyyden ansiosta loistava nimenomaan aasialaishenkisten annosten kaverina.
MasterChef jakso 8
Jennyn kuhaa ja mansikkaa
Rapeaksi paistettu kuha arvostaa viinin hapokkuutta ja kesäinen kokonaisuus onkin roseeviinille oiva kumppani. Freixenet Italian Rosé Sparkling komppaa hienosti mansikan aromimaailmaa ja sen pieni makeus sopii hyvin mansikan luontaiselle makeudelle ja salsassa käytetylle chilille.


MasterChef jakso 7
Teemu V:n paahtopaisti-mäti-tapas
Kurpitsan makeus, paahtopaistin umamisuus sekä muikunmätimoussen suolaisuus ja kermaisuus vaativat viiniltä paljon. Tapas-teema vie ajatukset Espanjaan ja cavaan – tyylikäs kuohuviini on nappivalinta tämän suolaisen palan kaveriksi. Jopa 18 kuukautta hiivasakan päällä kypsynyt Freixenet Cordon Negro on ryhdikkään hapokas ja erittäin kuiva cava, jonka maussa on sitrusta, kypsää omenaa ja pientä mausteisuutta.
MasterChef jakso 6
Sinisen joukkueen aamupala
Viiden tähden aamupalan keskiössä loistavat uppomunat, parsa ja hollandaise. Luksusaamiaisen kruunaa luonnollisesti laadukas kuohuviini Freixenet Vintage Reserva Cava. Tämän kaltainen kuohuviini on tyylikäs valinta kun aamiaispöydässä on monenlaisia makuja.


MasterChef jakso 5
Ellan nokkosletut
Täydellinen brunssiherkku on nokkosletut kuohuviinin kera nautittuina. Ellan annoksen jujuina ovat raparperitäyte, mansikka-minttusalsa & sitruunamelissainen mascarponevaahto. Freixenet Carta Nevada Medium Dry on runsaan hedelmäinen viini, joka leikkaa hienosti lettujen rasvaisuutta ja pehmentää nokkosen hivenen karvasta makua.
MasterChef jakso 4
Jennyn simpukkapasta
Annoksessa tiivistyy italialaisen keittiön hienous. Sinisimpukoiden makua ei ole peitetty ja pääosassa niiden lisäksi on laadukas itse tehty pasta sekä raikas zuccini. Freixenet Pinot Grigion lempeä hapokkuus komppaa pasta-annoksen herkkää makumaailmaa.


MasterChef jakso 3
Petran Gourmet Tartar
Tryffeli ja paahdettu hasselpähkinä kruunaavat tartar-pihvin. Herkälle annokselle sointuu erinomaisesti keskitäyteläinen ja pehmeän elegantti crianza-punaviini.
MasterChef jakso 2
Teemu I:n tattipasta
Tattipastan salaisuudet ovat veden kielelle tuova ruskistettu voi ja karamellisoitu sipuli. Runsas voikastike kaipaa viiniltä hapokkuutta, sipuli hedelmäisyyttä ja sienille sopivat hyvin aromaattisista rypälelajikkeista valmistetut viinit. Annos on myös melko täyteläinen, joten viinissäkin pitää olla rakennetta.


MasterChef jakso 1
Ellan munakoisoannos
Täytetyssä munakoisossa on runsas tomaattinen ja hiukan mausteinen kikhernetäyte, jonka viimeistelee päälle ripoteltu suolainen fetajuusto. Annos on upean umaminen, mausteinen ja suolainen, joten se vaatii viiniltä runsasta hedelmäisyyttä tai marjaisuutta.