MasterChef jakso 7 & Teemu V:n paahtopaisti-mäti-tapas

Ruokien ja viinien maailmassa on paljon klassisia ja hyväksi havaittuja makuyhdistelmiä, joihin on totuttu luottamaan. Säännöt on kuitenkin tehty rikottaviksi ja luovuudella on vain taivas rajana! Tämän viikon MasterChef-jaksossa tuomarit valitsevat kilpailijoille annosten pääraaka-aineiksi viisi erilaista makuparia, joiden ei ihan heti ajattelisi sopivan yhteen.

Minkä makuparin sinä olisit näistä valinnut?

Tilli ja ananas
Hirvi ja karhunvadelma
Kampasimpukka ja vanilja
Oliivi ja kukkakaali
Mäti ja paahtopaisti
Maustepippuri ja suklaa
Vadelma ja viiriäisenmunat

Yksi onnistuneimmista annoksista oli Teemu V:n paahtopaisti-mäti-tapas, jonka pohjana toimi paahdettu kurpitsa. Annoksen makumaailmassa on kurpitsan makeutta, paahtopaistin lihaista umamia sekä muikunmätimoussen suolaisuutta ja kermaisuutta joten kyseessä on pienoinen haaste kun viiniä mietitään. Kyseessä on kuitenkin tapas, joka vie ajatukset Espanjaan ja Cavaan – tyylikäs kuohuviini on nappivalinta tämän suolaisen palan kaveriksi. Jopa 18 kuukautta hiivasakan päällä kypsynyt Freixenet Cordon Negro on ryhdikkään hapokas ja erittäin kuiva cava, jonka maussa on sitrusta, kypsää omenaa ja pientä mausteisuutta.

Freixenet Cordon Negro Cava Brut

Teemu V:n paahtopaisti-mäti-tapas

Raaka-aineet
Kurpitsapohja:
1 kpl myskikurpitsa
1 rkl hunaja
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
50 g goudaa
Paahtopaisti:
200 g paahtopaistia
3 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl voita
2 kpl valkosipulin kynsi
Muikunmätimousse:
100 g muikunmätiä
2 dl maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
0,5 tl suolaa
Rosmariiniöljy:
4 oksaa rosmariinia
0,5 dl oliiviöljyä

Valmistusohje
1. Kurpitsa. Leikkaa myskikurpitsasta 10 cm halkaisijaltaan ja 1 cm paksuudeltaan olevia kiekkoja. Mausta hunajalla, suolalla ja öljyllä. Paahda uunissa 200 asteessa 15 min., tai kunnes kypsä. Ota pois uunista ja raasta pinnalle goudaa.
2. Kuumenna pannu kuumaksi. Lisää valkosipuli ja voi, paista paahtopaistin pinnat ruskeaksi ja laita uuniin paahtumaan 220 asteeseen, kunnes sisälämpötila on 55-astetta. Ota vetäytymään, kun jäähtynyt ja viipaloi ohueksi siivuiksi.
3. Mätimousse: Vatkaa kerma kuohkeaksi. Sekoita erillisessä kulhossa mäti ja tuorejuusto sauvasekoittimella sileäksi. Lisää kerma joukkoon ja kääntele massaksi. Anna maustua jääkaapissa 15 min. Siivilöi sileäksi ja kaada sifoniin. Hapota kahdella patruunalla.
4. Kurpitsan siemen -suola. Paahda myskikurpitsan siemenet uunissa, kunnes pinta on paahtunut. Jauha mikserilla suolan kanssa hienoksi ja siivilöi. 
5. Rosmariiniöljy: Sekoita blenderissä 4 oksaa rosmariinia ja 0,5 dl öljyä. Siivilöi.
6. Asettelu: Aseta ensin paahdettu kurpitsa pohjalle, lisää päälle siivua paahtopaistia rullana. Sifonilla päälle reilusti mätimoussea. Koristele kurpitsansiemensuolalla ja 3 tipalla rosmariiniöljyä.

Tutustu MasterChef Suomen 2022 muihin resepteihin ja poimi seuraan viinisuositukset!