Kilpailijat pääsevät tutustumaan eksoottiseen Ahvenanmaan ruokakulttuuriin ja tekemään oman Ahvenanmaan annoksensa. Jaksossa seikkaillaan ja saadaan oppeja paikalliselta kalastajalta sekä lammastilalta, joiden luota valittiin myös raaka-aineet päivän kokkauskisaan. Aineksista tulee valmistaa myös keittiön tervehdys.
Petra käyttää annoksessaan lampaan satulaa ja tekee paahtopaistista ja maissista keittiön tervehdyksen. Hienostuneen lammasannoksen kanssa nautittavaksi sopii klassiselta Chiantin laatuviinialueelta tuleva Freixenet DOCG Chianti. Keskitäyteläinen ja kirsikkainen punaviini komppaa lampaan hienoja makuja ja Sangiovese-lajikkeen ominainen hapokkuus leikkaa hienosti lihan rasvaisuutta.
Freixenet Chianti DOCG

Petran lampaan satulaa, perunapyrettä, maissipyrettä, rosmariinikaramellia ja valkosipuli confit

Raaka-aineet
1 lampaan satula
100 g paahtopaistia
7 perunaa
3 maissia
2 dl omenamehua
½ puntti rosmariinia
1 pkt voita
2 dl sokeria
5 valkosipuli kynttä
1 porkkana
1 omena
Ripaus sitruunaa, omenaviinietikkaa, kirveliä, ruohosipulia,
3 dl kermaa
Suolaa ja pippuria
Valmistusohje
1. Trimmaa lampaan satulan rasva ohueksi kerrokseksi ja leikkaa ristiviillot rasvaan. Laita 150-asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen, kunnes sisälämpötila on 54 astetta. Lisää uunivuokaan lampaan luut, sipuli, porkkana ja rosmariini. Paahda 225 asteessa tummaksi.
2. Keitä kattilassa maisseja ja perunoita. Kun maissit ovat kypsiä jätä yksi talteen ja savusta kaksi. Lisää kattilaan öljyä ja rosmariinioksia. Conffaa valkosipuleita miedolla lämmöllä noin tunti. Nosta lopussa lämpötila korkeaksi.
3. Leikkaa yhdestä maissista tähkät irti ja marinoi niitä sokerissa, omenaviinietikassa, suolassa ja pippurissa. Leikkaa myös omena kuutioksi ja marinoi.
4. Lisää kattilaan omenamehu ja kiehauta, glaseeraa luu-uunivuoka omenamehulla ja lisää luut ja neste kattilaan. Lisää samalla vettä ja fondia perään. Keitä kasaan kastikkeeksi.
5. Tee perunoista perunapyrettä siivilöimällä perunat ohuen siivilän läpi ja lisäämällä joukkoon kuumaa kermaa ja voita. Ota savustetut maissit ja leikkaa yksi sivu levyiksi keittiön tervehdystä varten. Lisää loput maissit blenderiin ja lisää joukkoon kermaa ja voita. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Tee rosmariinikaramelli lisäämällä sokeria kattilaan, kun sokeri on sulanut ja paahtunut lisää kerma. Lisää myös 3 nippua hienonnettua rosmariinia joukkoon. Mausta suolalla ja voilla.
7. Paista paahtopaisti pannulla ja leikkaa ohuita viipaleita.
8. Tee keittiön tervehdys leikkaamalla savustetusta maissista kuutiot, lisää kuutioiden päälle hieman maissipyrettä, marinoitua maissia ja omenaa. Lisää lopuksi päälle paahtopaisti ja koristele ruohosipulilla ja kirvelillä.
9. Viimeistele lammaskastike voilla. Leikkaa lampaan satulasta annospaloja. Lisää lautaselle perunapyrettä ja maissipyrettä. Sivele satulan päälle rosmariinikaramellia ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lampaat lautaselle ja confattua valkosipulia. Koristele ruohosipulilla ja tarjoile kastikkeen kanssa.