MasterChef jakso 17 ja Santun kampasimpukat

Tällä kertaa MasterChef-kilpailijat tutustuvat huippukokki Toni Toivasen johdolla luovaan kokkaukseen. Luovuustehtävässä kilpailijat saavat valita minkä tahansa pääraaka-aineen ruokavarastosta ja luoda siitä yllättävän, innovatiivisen, kokeilevan, rohkean ja herkullisen annoksen. Ruokalaji on myös kokin päätettävissä. Yhtä raaka-ainetta on oltava annoksessa kahdella eri tavalla valmistettuna, muuten annos on vapaasti luotavissa.

Santtu valmistaa upean kampasimpukka-annoksen, jossa maistuu myös Koji-merikoralli sekä merisiilin mäti. Merellinen ja hienostunut annos kaipaa pariksi ryhdikkään ja elegantin viinin, jolloin suosituksemme on Elyssia Gran Cuvée, jossa Freixenet’n viinintekemisen taito yhdistyy moderniin cavatyyliin. Tämä huippucava on tyyliltään erittäin kuiva ja täyteläinen ja sen pitkässä maussa voi aistia kypsiä sitrushedelmiä sekä paahdettuja manteleita. Runsaan makunsa ja raikkaan hapokkuutensa ansiosta Elyssia Gran Cuvée on erittäin gastronominen kuohuviini.

Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut

Santun kampasimpukkaa paistettuna ja kampasimpukkamäti, koji-merikoralli-beurre blanc, tomaatti-koji consommé ja merisiilin mäti

Raaka-aineet
4 kampasimpukkaa per annos
1 dl koji-liemi
400 g voita
Kourallinen merikorallia
3 tomaattia
1 valkosipulin kynsi
Nippu timjamia
Tujaus tabascoa
1 tl merisiilin mätiä
Suolaa, pippuria ja extra virgin oliiviöljyä maustamiseen

Valmistusohje
1. Consommé: poista tomaateista kannat ja lohko ne. Laita tehosekoittimeen yhdessä timjamin, valkosipulin, tabascon, suolan ja pippurin kanssa. Kaada sekaan myös pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Sekoita aivan tasaiseksi n. 3 minuuttia. Kaada carita-liinalla vuoratun siivilän läpi kulhoon. Consommén pitäisi olla lähestulkoon väritöntä. Sekoita joukkoon pari ruokalusikallista koji-lientä ja tarkista maku.
2. Kuutioi yksi kampasimpukoista mahdollisimman pieneksi. Laita kulhoon ja savusta savustinpyssyllä kelmun alla. Jätä savustumaan vähintään vartiksi. Annoksesta tulee hyvä myös ilman savustusta.
3. Kiehauta loput koji-liemet ja lisää voita koko ajan sekoittaen isohko pala kerrallaan. Toisen palan kohdalla kastike alkaa saostua. Lopussa sekoitusta voi jatkaa sauvasekoittimella, jolloin kastike saa ilmavuutta. Lisää lopuksi joukkoon kourallinen merikorallia ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.
4. Paista kampasimpukoita max. 1 minuutti per puoli erittäin kuumalla pannulla tilkassa öljyä niin, että ne saavat kauniin värin. Mausta kampasimpukkamäti sitruunamehulla ja kevyellä suolalla.
5. Laita merisiilin mäti pienen kulhon pohjalle ja kaada päälle consommé.
6. Asettele lautaselle paistetut kampasimpukat ja niiden päälle mäti. Lusikoi kastike kampasimpukoiden ympärille. Koristele timjamilla.

Tutustu MasterChef Suomen 2022 muihin resepteihin ja poimi seuraan viinisuositukset!