MasterChef jakso 16 ja ja Santun scotch eggs

Tekstuurit ovat maun ohella tärkeässä osassa ruoka-annoksen suunnittelussa. MasterChef-jakson tehtävissä haetaan ensin mahdollisimman venyvää ja valuvaa, sitten mahdollisimman rouskuvaa elementtiä.

Santun scotch eggs loistaa ensimmäisessä tehtävässä. Annos vaatii hiukan sorminäppäryyttä, mutta suosittelemme kokeilemaan tätä myös kotona! Kananmuna on tunnetusti viinin vihollinen ja vaatii viiniltä hiukan enemmän hedelmäisyyttä. Lisukkeena tarjottava majoneesi on myös aavistuksen tulinen, jolloin viinissä saa olla jäännössokeria. Helle Pinot Noir Rose on puolikuiva, metsämansikkainen, persikkainen, vadelmainen ja kukkainen rosee. Viinin miellyttävä hapokkuus tuo raikkautta makkaran tasapainoksi.

Helle Pinot Noir Rosé

Santun scotch eggs ja devilled mayo

Raaka-aineet
4 raakamakkaraa oman maun mukaan (n. 300 – 400 g)
8 kananmunaa
1 sitruuna
Nippu timjamia
1 dl öljyä
Cayennepippuria
Jauhettua paprikaa
Suolaa ja pippuria
Öljyä frittaamiseen
Valkoviinietikkaa

Valmistusohje
1. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä n. 4–5 minuuttia. Kannattaa laittaa keitinveteen loraus etikkaa, joka ehkäisee kuoren rikkoutumista. Nosta saman tien jääveteen jäähtymään. Kuori veden alla, sillä veden alla kuori irtoaa helpommin.
2. Kuori raakamakkarat suolesta ja laita kulhoon. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja runsaasti sitruunan kuorella, cayennepippurilla ja hienonnetulla timjamilla. Sekoita aivan tasaiseksi massaksi. Tähän voi käyttää hetken aikaa, sillä on olennaista, että kananmuna on mahdollisimman helppo kääriä makkaraan.
3. Laita yhteen kulhoon venhäjauhoja, ja mausta se runsaalla suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Vatkaa kaksi kananmunaa toiseen kulhoon ja laita kolmanteen kulhoon korppujauhoa.
4. Kastele kädet ja tee makkaramassasta hieman kananmunaa suurempi pallo. Litistä pallo kämmenessä pyöreäksi levyksi. Nosta kuorittu kananmuna makkaran päälle ja kääri se makkaramassaan. Ole hyvin varovainen, ettei kananmuna mene rikki ja huolellinen, että makkarakuorrute on tasainen ja ehjä.
5. Nosta kuorrutetut munat jauhoon ja jauhota huolellisesti. Nosta seuraavaksi kananmunaan ja varmista, että munamassa tarttuu joka kohdasta. Lopuksi nosta korppujauhoihin ja kääntele niin, että koko pallo on kauttaaltaan korppujauhoissa. Korppujauhotettua munaa voi painella kämmenen sisällä kevyesti, jotta korppujauhot painautuvat makkaralihaan paremmin. Näin ne eivät myöskään pala friteoidessa.
6. Friteeraa 170–180 asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes väri on kullanruskea.
7. Vatkaa majoneesi ja mausta sitruunalla ja cayennepippurilla. Koristele timjamisilpulla.
8. Tarjoile kevyesti dressatun vihersalaatin päällä, majoneesi kannattaa tarjoilla erillisessä kulhossa.

Tutustu MasterChef Suomen 2022 muihin resepteihin ja poimi seuraan viinisuositukset!