MasterChef jakso 11 & Ellan gyozat

MasterChefin jakso 11 laittaa kilpailijat kokkaamaan todellisen paineen alla, kellon tikittäessä vieressä. Päivän kisassa parhaiten pärjänneiden joukossa on Ella, jonka paistetut gyozat ovat myös kotona kokeilemisen arvoisia!

Gyozat ovat japanilaisia täytettyjä taikinanyyttejä, jotka valmistetaan paistamalla ja höyryttämällä ja nautitaan herkullisen dippikastikkeen kanssa. Reseptissä on runsaasti mausteita ja chilin potkua, jotka vaativat viiniltä runsasta hedelmäisyyttä. Paistettujen nyyttien pariksi suosittelisimmekin puolikuivaa Freixenet Carta Nevada Cava Medium Dry -kuohuviiniä, jonka maussa on ihanaa kypsää sitruunaa ja persikkaisuutta. Cavaa on pullokypsytetty jopa 15 kuukautta, jonka ansiota siinä on upeat runsaat kuplat ja hennon mausteinen paahteisuus, joka myös hienosti komppaa paistettujen nyyttien makumaailmaa.

Freixenet Carta Nevada Cava Medium Dry

Ellan paistetut gyozat, gochujang-marinoidut-kurkut, grillatut retiisit ja soija-limedippikastike

Raaka-aineet
2 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1 pieni pak choi 
1 porkkana raastettuna
kourallinen siitakesieniä
2 valkosipulinkynttä
1 cm inkivääriä raastettuna
Iso punainen chili
Kalakastiketta
2 limeä
Soijakastiketta
Seesamiöljyä
½ kurkku
3 kevätsipulia
½ dl valkoviinietikkaa
1 dl vettä
2 rkl sokeria
1 rkl gochujang-tahnaa
Nippu retiisiä
Suolaa
1 rkl maissitärkkelystä, esim. Maizenaa

Valmistusohje
1. Mittaa jauhot monitoimikoneen kulhoon laita kone käyntiin. Lisää vesi kulhoon ja anna käydä noin 5 min. Vaivaa taikinaa vielä hetki käsin, jauhoita ja laita muovissa jääkaappiin odottamaan.
Täyte
2. Pilko pieneksi valkosipulit, yksi kevätsipuli, sienet ja chili. Lisää loraus seesamiöljyä pannulle ja kuullota kevyesti sipulit, puolet chilistä, porkkanaraaste, inkivääriraaste ja sienet. Siirrä täyte kulhoon ja mausta kalakastikkeella, soijakastikkeella, 1 limen mehulla ja suolalla. Maista ja mausta mielesi mukaan.
3. Viipaloi kurkku mandoliinilla ja halkaise kevätsipulien valkoinen osa neljään osaan. Mittaa kattilaan valkoviinietikka, vesi ja sokeri, kiehauta. Anna jäähtyä hetki, sekoita gochujang-tahna liemeen ja kaada viipaloitujen kurkkujen ja kevätsipulin päälle.
Dippi
4. Sekoita kulhossa loput chilit, n. 1 dl soijakastiketta, ½ dl vettä, limenmehu, 2 rkl kalakastiketta ja 1 tl sokeria kulhossa. Maista ja mausta oman maun mukaan.
5. Ota taikina jääkaapista, jauhoita työtaso. Voit joko kaulita taikinan ohueksi tai työstää pastakoneen läpi, leikkaa muotilla pyöreitä n. 11 – 12 cm pohjia. Laita täytettä keskelle ja painele tiukasti kiinni. Reunat voi myös laskostaa nätisti. Nosta jauhoitetulle alustalle. 
6. Kuumenna pannulla 1 rkl seesamiöljyä ja nostele gyozat pannulle, laita kansi päälle ja anna paistua noin 2 minuuttia. Sekoita kulhossa 1 dl vettä ja 1 rkl Maizenaa ja kaada pannulle niin, että pannun pohjalla on noin 1 cm nestettä. Laita kansi päälle ja anna paistua 5 min. Nosta kansi ja anna lopun veden haihtua.

Tutustu MasterChef Suomen 2022 muihin resepteihin ja poimi seuraan viinisuositukset!