MasterChef jakso 10 & Teemu I:n jauhelihapihvit

Mistä on suomalainen lounas tehty? MasterChef-kauden yhdeksännessä jaksossa ensimmäisenä tehtävänä on valmistaa korkeatasoinen lounas. Kauppakassi pitää sisällään ainekset, jotka todennäköisesti löytyvät lähes kaikkien meidän keittiöistä.

Kassin uumenista paljastuu muun muassa jauhelihaa, tomaattimurskaa, pakastemustikoita, perunaa, sipulia, porkkanaa, sitruunaa, turkkilaista jogurttia ja ruisreikäleipää.

Teemun jauhelihapihvit perunapyreen kanssa ovat menestys! Meheville jauhelihapihveille sopii herkullisen hedelmäinen espanjalainen punaviini Marqués de Cáceres Crianza, joka on valmistettu pääasiassa paikallisesta Tempranillo-lajikkeesta ja on saanut kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä vuoden verran.  Kypsä jauhelihapihvi ei vaadi viiniltä runsasta tanniinisuutta, mutta enemmänkin hedelmäisyyttä, jota Crianzasta löytyy mukavasti.

Marqués de Cáceres Crianza

Teemu I:n jauhelihapihvit, karamellisoitu sipuli, paahdetut porkkanat, perunapyree & tomaattisalsa

Raaka-aineet
300 g jauhelihaa 1 kananmuna
1 iso sipuli
4 perunaa
Pari porkkanaa
2 tomaattia
0,5 dl valkoviinietikkaa
100 g voita
0,5 dl kermaa
2 rkl soijaa
1 rkl hunajaa

Valmistusohje
1. Kuori ja keitä perunat.
2. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi.
3. Laita sipulit ja 50 g voita kattilaan keskilämmölle karamellisoitumaan.
4. Kuori ja leikkaa porkkana haluamaasi muotoon. Laita öljyä pannuun ja lämpö kovalle. Siirrä porkkanat pannulle.
5. Valmista jauhelihamassa. Sekoita jauheliha, kananmuna, soija, suola ja mustapippuri. Muotoile pihveiksi.
6. Leikkaa tomaateista siemenet pois ja pilko pieniksi kuutioiksi. Pyörittele valkoviinietikassa, oliiviöljyssä, hunajassa ja soijassa.
7. Kun perunat ovat kypsiä, valuta melkein kaikki keitinvesi (jätä n. 0,5 dl), tiputa lämpö minimiin ja lisää kerma.
8. Survo perunasurvimella tai sauvasekoittimella ja lisää 50 g voita ja suola. Laita pursotuspussiin.
9. Paista kuumalla pannulla pihviin paistopinnat ja valele voilla. Laita vielä n. 8 minuutiksi uuniin 200 asteeseen.
10. Kun komponentit ovat valmiina, annostele lautaselle pihvit, niiden päälle karamellisoitu sipuli. Lisää kauniisti lautaselle perunapyree, porkkanat ja tomaattisalsa.

Tutustu MasterChef Suomen 2022 muihin resepteihin ja poimi seuraan viinisuositukset!