Kuohuviinitasting kotona – yhdistä elämykseen sushi ja suklaa

Mikä onkaan mukavampi tapa piristää syysarkea kuin järjestää kuohuviinitasting rennosti kotioloissa. Kutsu ystävät istumaan iltaa tai nauti hetkestä yhdessä puolisosi seurassa. Uutta kulmaa maisteluun antaa kolmen ässän kombo: skumppa, sushi ja suklaa. Olemme siis valinneet jokaiselle kuplivalle oman makuparin, joten ruokapuolesta ei tarvitse kantaa huolta.

Poimi mukaasi sushilajitelma, suklaakonvehtirasia sekä seuraavat kuplivat. Vielä tunnelmamusiikkia taustalle ja mutkaton kuohuviinitasting on valmis alkamaan!

3 x S: skumppa, sushi ja suklaa

Maistellaan viisi erilaista kuohuviiniä, joista jokaiselle löytyy niin makea kuin suolainenkin makupari. Ehdotuksista voi toki valita mieleisensä mukaan vähemmänkin yhdistelmiä, mutta kolme viiniä olisi hyvä minimimäärä tastingissa, jotta eroja on mukava vertailla.

Henkellit on helppo napata mukaan päivittäistavarakaupasta ruokaostosten yhteydessä ja muut kuohuvat taas ovat kaikki Alkon vakiovalikoimassa. Suurella todennäköisyydellä ne löytyvät lähimmästä myymälästäsi. Saatavuuden voi tarkistaa Alkon sivuilta, suoraan tässä tekstissä olevaa tuotenimeä klikkaamalla ja tarpeen vaatiessa myös tilata sitä kautta tuotteet omaan lähimyymälään.

Suolaiseksi herkuksi kuohuviinitastingiin sopii sushilautanen. Lajitelman voi koota omista lemppareistaan, mutta alta löytyy myös tarkempia suosituksia viinin pariksi. Maisteluelämyksen täydentävät makeat makuparit, joita suklaarasiasta löytyy sopivan laaja kirjo.

Henkell Alkoholfrei Sparkling Blanc

0 % | 2,30 € | 0,2 l

Alkoholittomat kuohuviinit saattavat joskus olla hieman vetisiä tai todella makeita, sillä juoman onttoutta pyritään korvaamaan sokerilla. Saksalaisen Henkellin alkoholiton on kyllä makea kuohuviini, muttei missään nimessä överi, vaan juuri sopivan pyöreän makuinen. Tämä tuote on saatavilla myös kätevässä piccolopullossa.

Hyvä yleissääntö on, että makeat viinit sopivat erinomaisesti joko tulisille tai todella makeille ruoille. Poimi siis sushilajitelmasta kaveriksi wasabi-nökäreellä kruunattu, mausteisempi sushipala. Henkellin sokerit pehmentävät tulista tuntumaa ja makuparit täydentävät upeasti toisiaan. Suklaavalikoimasta kannattaa puolestaan etsiä mahdollisimman makea yksilö, vaikkapa suklaatryffeli. Kuohuviinin hentoinen hapokkuus antaa mukavaa vastapainoa yhdistelmälle.

Henkell Sparkling Blanc

5,5 % | ovh 7,99 €* | 0,75 l

Henkellin maitokauppavahvuinen kuohuviini edustaa samaa tyylilinjaa kuin alkoholiton sisarensa. Matalan alkoholiprosentin takia sokeria on aavistuksen verran vähemmän ja sen huomaa maussa. Viini on edelleen makeahko, mutta pieni napakkuus kuohuvasta löytyy. Sushilautaselta puikkoihin kannattaa napata jälleen voimakkaampi vaihtoehto. Henkellien parivaljakko antaa esimerkiksi soijakastikkeelle mukavaa vastakaikua makeudellaan. Suklaarasiasta makea klassikko eli pehmeä toffee on nappivalinta tälle kierrokselle.

*Vähittäiskaupassa kauppa yksin päättää lopullisen myyntihinnan.

Fiorissimo Prosecco Extra Dry

11,5 % | 12,98 € | 0,75 l

Italian Venetosta tuleva kevyen päärynäinen herkku on raikkaan makuinen. Tässä ei syyttä ole Suomen myydyin Prosecco! Vaikka pullossa lukee extra dry, niin rutikuiva viini tässä ei kuitenkaan ole, vaan pieni ripaus sokeria pyöristää makumaailmaa erittäin helposti lähestyttäväksi. Fiorissimo Proseccosta voi nauttia myös piccolokoossa.

Sushilautaselta kaveriksi sopii ravunpyrstöstä tai graavilohesta valmistettu herkku, sillä Proseccot ovat mereneläville sointuvia kuohuvia. Koska viini on klassinen italialainen kuohuviini, valitsimme suklaapariksi myös italialaisen klassikon eli Zabaglionen. Tämän konvehdin sisus on siis perinteinen italialainen jälkiruoka, viinivaahto, joka on viettelevän makoisan makuinen. Proseccon kevyt hapokkuus antaa mukavaa vuorovaikutusta konvehdin rasvaiselle olemukselle.

Gran Passione Organic Dry

11 % | 10,68 € | 0,75 l

Puolikuiva Gran Passione tulee myös Pohjois-Italiasta, mutta ei ole kuitenkaan Proseccoa. Proseccossa rypäleenä on aina Glera ja tässä viinissä on käytössä perinteiset Pinot Grigio ja Chardonnay. Tämä kuohuva on aavistuksen verran makeampi kuin Fiorissimo Prosecco, muttei kuitenkaan Henkellien tasolla.

Susheista valinta osuu herkän makuiseen kasvissushiin, esimerkiksi kurkku tai avocado ja muut kevyet kasvikset ovat hyvä kombo. Tämmöinen puolikuiva kuohuviini pariutuu oivallisesti monien parjaaman ananassuklaan kanssa. Ananas tuo konvehtiin pienoisen hapokkuuden, jota Gran Passionen kevyt pyöreys oivallisesti täydentää.

Blossom Cava Brut

11,5 % | 9,98 € | 0,75 l

Cava tulee aina Espanjasta ja on tuolle matadorikansalle ylpeyden aihe. Cavaa on juotu Suomessa hartaudella jo pitkään ja Alkonkin kärkisijoilla komeilee useampi Cava kuohuviinikategoriassa.

Pehmeän sitruksinen kuohuviini on varmaankin näistä viineistä kaikkein paras juurikin sushitarjoiluun. Cavan miellyttävä hapokkuus ja viinin kuivuus tekevät siitä oivallisen kalakuohuvan. Lohitäytteinen sushi on kuin kotonaan tämän kanssa, sillä rasvainen kala vaatii viiniltä hieman happoja. Suklaavalinta napsahtaa vadelmamarmeladiin, jonka raikkaus osuu kohdilleen Blossom Cavan kanssa.

Tastingissa on tarkoitus kokeilla ja leikitellä – mikä parasta, makuasioistahan ei voi kiistellä! Poimi siis rohkeasti myös muita makuyhdistelmiä kokeiluun ja vertaile suosikkeja seurueen kesken.