Kuohuviinin viilennys – näillä vinkeillä pelastat tilanteen

Varmaan jokainen meistä on joskus törmännyt lämmenneeseen kuohuviiniin. Spontaanit kippistelyt tai viilennyksen unohtaminen ovat toki vain elämää rikastuttavia sattumuksia – seuraavilla vinkeillä voit kuitenkin yrittää vielä pelastaa tilanteen. Kurkkaa siis, miten kuohuviinin viilennys kotikonstein onnistuu pikavauhdilla ja tutustu valloittavimpiin kupliviin!

Hyvä neuvo on ostaa kuohuviini ajoissa ja laittaa se jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Yleensä skumppa viilenee jääkaapissa noin neljässä tunnissa. Toki viilennystä hidastaa aivan täyteen juhlaherkkuja sullottu kylmälaite, jolloin viilennys vaatii rutkasti enemmän kärsivällisyyttä. Jos edellisen päivän mahdollisuus meni jo sivu suun, mikä neuvoksi?

Psssst! Skumppaa avatessa on myös hyvä ottaa huomioon, että viileä pullo aukeaa tyylikkäämmin eikä kuohu ylitse.

1. Kuohuviinin viilennys jäävedellä ja suolalla

Kaikkein nopein tapa jäähdyttää pullo on laittaa ämpäriin reilusti jäitä ja suolaa sekä sen verran vettä, että pullo peittyy. Sekoittele keitosta tasaisin väliajoin. Suola auttaa pitämään veden lämpötilan todella kylmänä, joten pullo viilenee jopa reilussa vartissa.

Tämä kikka toimii myös suuremmissa juhlissa, joissa kylmätilaa on rajallinen määrä. Mikäli kaikki kuohuviinit eivät ehdi viilentyä jääkaapin kautta, kaiva suola ja ämpärit esiin!

2. Pullo pakastimeen

Tässä on kohtuu selkeä temppu. Viinin voi jäähdyttää pakastimessa turvallisesti, kunhan se ei unohdu sinne liian pitkäksi aikaa. Reilussa puolessa tunnissa viini on jo viileä ja valmis tarjoiltavaksi. Muista siis laittaa ajastin hälyttämään!

Jos nauttii ulkona kesäkuumalla viiniä, kannattaa kostea pikkupyyhe sujauttaa pakastimeen hetkeksi aikaa. Kohmeisen pyyhkeen voi kääriä pullon ympärille ja täten kuohuva pysyy mukavan viileänä ulkosalla pidempään, mikäli perinteinen kylmälaukku ei ole käytettävissä.

3. Kuohuviinin viilennys jääpaloilla

Puolimakeisiin ja makeisiin kuohuviin voi kopsauttaa jääpalat lasiin juomaa viilentämään. Makeammat viinit kestävät jäiden kanssa tarjoilua, eivätkä muutu mauttomiksi todella kylminäkään – jäillä tarjoiltuna makeampi kupliva on raikas kokemus ja se sopii etenkin kesäisellä terassilla nautittavaksi.

Mikä kuohuviini juhlaan? Tutustu valloittaviin kupliviin!

Prosecco on rempseän hedelmäinen trendijuoma, joka on varma valinta moniin tilanteisiin. Proseccoja yhdistää päärynäisyys, hedelmäisyys ja pieni makeus, vaikka lähtökohtaisesti kuivista viineistä puhutaankin.

Väriä lasiin antavat ihanan vaaleanpunaiset roseekuohuviinit. Raikkaat ja ryhdikkäät roseet ovat tällä hetkellä erityisen pinnalla – ja syystäkin! Ne taipuvat aina seurustelumaljoista herkkuruokien äärelle antaen pientä särmää kielen päälle.

Mionetto Prosecco Organic Brut

Mionetto Prosecco kantaa kunniaa maailman suosituimpana proseccona. Laadukkaat rypäleet luottoviljelijöiltä yhdistettynä viinintekijöiden huippuosaamiseen ja uusimpaan teknologiaan ovat prosecco-talon menestyksen salaisuus. Pullon viisto etiketti on viinitilalle tunnusomainen ja ilmentää valikoiman hienostuneisuutta. Viinin tuoksussa on aromaattista omenaa sekä erittäin kuivassa maussa raikasta sitrusta, päärynää ja aprikoosia. Kuplien runsaus ja kepeys tekevät siitä täydellisen kuohuvan nautittavaksi vapun seurusteluhetkiin.

Mionetto 0,0%

Uutuus Mionetto 0,0% on valmistettu proseccon tapaan Italian Venetossa kypsyneistä Glera-lajikkeen rypäleistä. Charmat-valmistusmetodin myötä hedelmäinen makumaailma on matalammalla sokerimäärällään raikas ja tasapainoinen. Alkoholiton Mionetto toimii maljajuomana kuten esikuvansakin sekä tarjoaa vastuullisen vaihtoehdon arkeen ja juhlaan.

Mionetto 0,0% on saatavilla päivittäistavarakauppojen valikoimasta sekä 5.5. alkaen myös Alkon hyllyistä.

Divici Organic Prosecco Rosé Extra Dry 2020

Divici Prosecco Rosé oli ensimmäisiä Suomeen lanseerattuja roseeproseccoja. Moderni ja vegaaninen kuohuviini kantaa alueensa pitkää historiaa. Mukavan kuivassa kuplivassa esiin nousee hento punamarjaisuus raikkaan sitruksisuuden ja viheromenaisuuden saattelemana.

Etiketin DIVICI-kirjaimet symboloivat antiikin Rooman numeroita ja pullon muoto jäljittelee kauniisti roomalaista pilaria. Elegantti ulkoasu huokuu modernia italialiasta tyyliä ja on kaunis lisä kattaukseen.

Veuve du Vernay Ice Rosé Demi-Sec

Tämä viini on kuin karkkia ja luotu vapun herkutteluhetkiin. Ranskalainen Veuve du Vernay Ice Rosé on nimeään myöten kehitelty nautittavaksi jäiden kera. Kuohuviinin puolimakea maku toimiikin tässä yhteydessä erinomaisesti ja makeus taittuu hieman jäiden ansiosta. Tähän sopii siis erinomaisesti viilennyskikkana jäiden lisääminen lasiin. Ice Rosé sopii sellaisenaan nautiskelun lisäksi suklaalle, leivonnaisille ja muille makeille jälkiruoille. Vappupiknikille valinta on kätevä pikkupiccolo, josta viini myös löytyy.

Lanson Le Black Label Champagne Brut

Lanson Le Black Label Brut on talon vakiosamppanja ja siinä kiteytyy talon tyylin ydin: voiman ja eleganssin yhdistyminen. Lanson on tunnettu uniikista tyylistään, jota määrittää malolaktisen käymisen välttäminen. Tällöin samppanja säilyttää raikkautensa ja hedelmäisyytensä poikkeuksellisen pitkistä pullokypsytysajoista huolimatta. Black Labeliin käytetyt rypäleet tulevat Cru ja Grand Cru -tarhoilta. Tasalaatuisuuden takaamiseksi blendissä käytetään 20-25 % reserve-viiniä, jota säilytetään tammitynnyreissä, tämä tuo tasapainottavaa pehmeyttä makuun. Viiniä myös kypsytetään poikkeuksellisen pitkään, neljän vuoden ajan, sakan päällä.

Lanson sai arvostetun IWSC:n Vuoden samppanjatuottaja -mitalin vuonna 2019.