Kuohuviinin viilennys & valloittavat vappuskumpat

Varmaan jokainen meistä on joskus törmännyt lämmenneeseen kuohuviiniin. Spontaanit kippistelyt tai viilennyksen unohtaminen ovat toki vain elämää rikastuttavia sattumuksia – seuraavilla vinkeillä voit kuitenkin yrittää vielä pelastaa tilanteen. Kurkkaa siis, miten kuohuviinin viilennys kotikonstein onnistuu ja tutustu tämän vapun valloittavimpiin kupliviin!

Hyvä neuvo on ostaa kuohuviini ajoissa ja laittaa se jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Yleensä skumppa viilenee jääkaapissa noin neljässä tunnissa. Toki viilennystä hidastaa aivan täyteen juhlaherkkuja sullottu kylmälaite, jolloin viilennys vaatii rutkasti enemmän kärsivällisyyttä. Jos edellisen päivän mahdollisuus meni jo sivu suun, mikä neuvoksi?

Psssst! Skumppaa avatessa on myös hyvä ottaa huomioon, että viileä pullo aukeaa tyylikkäämmin eikä kuohu ylitse. Avatessa tulisi kuulua mahdollisimman pieni ja äänetön sihahdus, eikä elokuvista tuttua plopsahdusta. Kuohuviinin viilennys pelastaa tämänkin tilanteen.

1. Kuohuviinin viilennys jäävedellä ja suolalla

Kaikkein nopein tapa jäähdyttää pullo on laittaa ämpäriin reilusti jäitä ja suolaa sekä sen verran vettä, että pullo peittyy. Sekoittele keitosta tasaisin väliajoin. Suola auttaa pitämään veden lämpötilan todella kylmänä, joten pullo viilenee jopa reilussa vartissa.

Tämä kikka toimii myös suuremmissa juhlissa, joissa kylmätilaa on rajallinen määrä. Mikäli kaikki skumpat eivät ehdi viilentyä jääkaapin kautta, kaiva suola ja ämpärit esiin!

2. Pullo pakastimeen

Tässä on kohtuu selkeä temppu. Viinin voi jäähdyttää pakastimessa turvallisesti, kunhan se ei unohdu sinne liian pitkäksi aikaa. Reilussa puolessa tunnissa viini on jo viileä ja valmis tarjoiltavaksi. Muista siis laittaa ajastin hälyttämään!

Jos nauttii ulkona kesäkuumalla viiniä, kannattaa kostea pikkupyyhe sujauttaa pakastimeen hetkeksi aikaa. Kohmeisen pyyhkeen voi kääriä pullon ympärille ja täten kuohuva pysyy mukavan viileänä ulkosalla pidempään, mikäli perinteinen kylmälaukku ei ole käytettävissä.

3. Kuohuviinin viilennys jääpaloilla

Tämä ei ole optimaalisin ratkaisu, sillä jääpalat sulavat viinin joukkoon turhan nopeasti ja laimentavat täten viiniä sulavedellään. Myöskin reiluilla jäillä viinistä tulee liian kylmää, jolloin se muuttuu mauttomaksi.

Puolimakeisiin ja makeisiin kuohuviin jäiden lisääminen kuitenkin on suotavaa. Tässäkin tapauksessa olisi ideaaleinta, että pullo olisi jo valmiiksi viileä, mutta kannattaa antaa mahdollisuus. Makeammat viinit kestävät jäiden kanssa tarjoilua, eivätkä muutu mauttomiksi todella kylmänäkään ja jäillä tarjoiltuna ovat raikas kokemus kesäisellä terassilla.

Mikä kuohuviini vapuksi? Tutustu sesongin valloittavimpiin kupliviin!

Siinä missä sima on yhtä kuin vappujuoma, niin aika lähelle samaa statusta pääsee myös prosecco. Tuo rempseän hedelmäinen trendijuoma on varma valinta moniin tilanteisiin. Proseccoja yhdistää päärynäisyys, hedelmäisyys ja pieni makeus, vaikka lähtökohtaisesti kuivista viineistä puhutaankin.

Väriä vappuun antavat ihanan vaaleanpunaiset roseekuohuviinit. Raikkaat ja ryhdikkäät roseet ovat tällä hetkellä erityisen pinnalla – ja syystäkin! Ne taipuvat aina seurustelumaljoista herkkuruokien äärelle antaen pientä särmää kielen päälle.

Freesoul Organic Prosecco Brut

Ihastuttava Freesoul Prosecco on Alkon edullisin luomu ja vegaaniystävällinen prosecco pienessä pullokoossa. Freesoul Prosecco on kuiva ja raikas, ja kuten hyvin ominaista proseccoille, on tämäkin hennon päärynäinen ja hedelmäinen. Laatuluokiteltu prosecco tulee aina Veneton alueelta, Pohjois-Italiasta. 

Fiorissimo Prosecco Extra Dry

Jos olet aavistuksen makeampaan kuplivaan kallellaan, poimi ikoninen Fiorissimo. Tämä kuohuva on jo useamman vuoden kantanut Suomen myydyimmän proseccon titteliä. Viini edustaa hyvin klassista proseccoa ja siitä löytyy perinteikkään päärynän lisäksi persikkaisuutta ja viheromenaa. Täydellisen pehmeä ja raikkaan kevyt vappukupliva on tässä!

Fiorissimo Rosé Prosecco Extra Dry

Upean koristeelliseen pulloon kätkeytyvä kuiva ja hapokas roseeprosecco on raikas ja metsämansikkainen kuohuviini. Napakka hapokkuus ja hedelmäisen lempeä maku luovat upean liiton ja kaivatun ryhdin, jolloin tätä kuplivaa nauttii mielellään myös ruokailun lomassa.

Bellissima Rose Organic Zero Sugar Extra Brut

Mielenkiintoisen viinistä tekee se, että vaikka kyseessä on rosee, on se tehty 100 % Pinot Grigiosta. Tämä rypäle yhdistetään melkein aina valkoviineihin. Pinot Grigion kuoresta kuitenkin saadaan maseroinnilla väriä irti, joka tekee viinistä hennon pinkin.

Viini on rutikuiva sokerittomuutensa ansiosta, mutta Pinot Grigion hedelmäisyys antaa oivaa syvyyttä. Makumaailmasta löytyy myös raikasta greippiä.

Veuve du Vernay Ice Rosé

Tämä viini on kuin karkkia ja luotu vapun herkutteluhetkiin. Ranskalainen Veuve du Vernay Ice Rosé on nimeään myöten suunniteltu juotavaksi jäiden kera. Tällöin viinin puolimakea runko ei tunnu niin voimakkaan makealla, vaan kevenee viileyden ansiosta huomattavasti. Tähän sopii siis erinomaisesti viilennyskikkana jäiden lisääminen lasiin. Ice Rosé sopii sellaisenaan nautiskelun lisäksi suklaalle, leivonnaisille ja muille makeille jälkiruoille.

Dos Almas Sparkling Brut

Dos Almas Sparkling Brut edustaa italialaiseen tyyliin valmistettua chileläistä kuohuviiniä. Viini itsessään on kuiva ja vivahteikkaan hedelmäinen. Makumaailmassa esiin nousee greippisyys. Pääosassa on Chardonnay-rypäle, mutta pikku liraus Moscatelia antaa viinille kukkean tuoksun ja aromaattisen suutuntuman. Kuohuviini rikastuttaa Alkon tilausvalikoimaa, joten poimi tämä verkkokaupasta koriisi ja tilaa lähimyymälään.