Kotibaarin ABC – välineet ja alkoholit kotoista cocktailbaaria varten

Nykyään on muodikasta ostaa itselleen kotiin shakerit ja muut vempeleet koristeeksi baarikaappiin. Niitä käytetään jopa sisustuselementteinä ja ravintolavälineistöä löytyykin monista olohuoneista tänä päivänä. Valitettavan usein ne vain ovat melko käyttämättömiä.

Harmittavan usein näiden työkalujen vierestä löytyy myös sekalainen seurakunta erilaisia alkoholeja, osa itse hankittuja ja osa lahjaksi saatuja. Tämä on usein melko epäjohdonmukainen tapa täyttää baarikaappia ja lopputuloskin on varsin sekava.

Mitä sitten kotibaariin pitäisi hankkia, mitkä perusvälineet ja ennen kaikkea millaiset alkoholit? Seuraavassa muutamia vinkkejä miten omaa baarikaappia kannattaisi kasata jos nimenomaan haluaisi tehdä juomasekoituksia iltojen ratoksi.

Kotibaarin ABC – kaikki lähtee liikkeelle jäistä

Kotibaarissa tärkeää on ihan ensimmäisenä hankkia jäitä. Pakastimessa on useita lokeroita juurikin sitä varten, että sinne mahtuu mahdollisimman paljon jäitä juomasekoituksiin. Nyt ei sitten puhuta mistään yhdestä tai kahdesta jääpalamuotista, vaan vähintään muovikassillisesta kunnon jääpalaa. Marssi arki-iltana lähimpään ravintolaasi ja pyydä heiltä muovikassillinen jääpaloja mukaasi. Välttämättä ravintola ei edes maksua sinulta tästä pyydä, mutta jätä vaikka hieman tippiä tiskille vaivanpalkaksi.

Jäillä on tärkeä rooli drinkin teossa, sillä juomasekoitusten kuuluukin olla kylmiä. Mikään ei pilaa hyvää ja laadukasta juomaa kuin pari hikistä jääpalaa, jotka sulavat hetkessä ja vetistävät virvokkeen nopeasti. Ja te, jotka ravintolassa tilaatte sen lonkeronne kahdella jääpalalla ettei lonkero vetisty – tiedoksenne, että se juoma juurikin vetistyy sillä kahdella jäällä. Mitä enemmän jäitä on juomassa, niin sitä viileämpänä se pysyy ja silloin ne jäätkään eivät sula niin helposti. Jotenkin vain ihmisillä on harhaluulo, että pieni määrä jäitä olisi jotenkin parempi ratkaisu lopputulokseen. Itseasiassa se pari jääpalaa ei edes viilennä tuoppia, joten saman tien voisi vain valuttaa raanasta hieman vettä juomanne joukkoon, lopputulos olisi aivan sama.

Kotibaarin tärkeimmät välineet

Kun kotibaarin jääpalatilanne alkaa olla kunnossa, niin voidaan alkaa miettimään jo muuta välineistöä. Shakereita löytyy monistakin kaupoista erilaisina versioina. Oli ravistimesi sitten klassinen Boston-shaker, 3-piece tai jokin muu, niin pääasia on kuitenkin se, että käytät sitä ahkerasti. Käyttökertojen jälkeen huomaat varmasti jos sinun tarvitsee alkaa päivittämään ravistintasi erilaiseen versioon.

Ravistimen kohdalla myös jälleen palaamme edelliseen jääpala-aiheeseen. Ravistin laitetaan aina yli puolilleen jäitä kun tehdään juomasekoitusta. Valitettavan usein kuulee ravintoloissakin todella tyhjän kuuloisia shakereita, joka tarkoittaa sitä, että liian pieni määrä jäitä sulaa jälleen juomasekoitukseesi ja tekee siitä liian vetisen. Eli hankkikaa niitä jäitä pakastimeen ja käyttäkää niitä reilusti. Muistakaa myös, että uudet ”tuoreet” jäät tulevat aina juomalasiinkin sheikkauksen jälkeen, eli ravistimessa olleet jäät joutavat lavuaariin.

Muuta perusvälineistöä on tietenkin jonkinnäköinen siivilä millä siivilöidään jäämuju erilleen juomaa kaataessa lasiin. Hifistelijät voivat hankkia myös pienen ”tomusokeri” -siivilän tuplasiivilöintiä varten. Perusvälineisiin kuuluu myös murskain, eli muddleri, sekä viinamitta. Kokemattomamman viinankaatajan kannattaa aina mitata juomasekoituksensa ainesosat optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Tietenkin myös hyvä ja näppärä hedelmäveitsi kuuluu muutoinkin jokaisen keittiön perusvälineistöön leikkuulaudasta puhumattakaan.

Viimeinen asia kotibaarin tarvikelistalla olisi mielestäni kunnollinen sitruspuristin. Keittiövälinekaupoista löytyy hyviä avattavia sitruspuristimia, joka helpottaa esimerkiksi limen kanssa touhuamista huomattavasti. Monissa juomasekoituksissa perus raaka-aineena on joko limen tai sitruunan mehu, joten tuon nektarin irti saaminen itse hedelmästä tulisi olla mahdollisimman vaivatonta.

Valmista oma sokeriliemi

Sokeriliemellä makeutetaan monia juomasekoituksia ja se toimii hyvänä vastapainona sitrushedelmien happamuudelle. Reseptit joihin tulee sokerilientä, eivät automaattisesti ole makeita juomasekoituksia, vaan sokeriliemen tarkoitus on tuoda balanssia makumaailmaan, sekä antaa juomalle syvyyttä. Alkoholittomat juomasekoitukset ovatkin usein makeita, sillä alkoholikin tuo juomasekoitukseen syvyyttä ja ainoa keino paikata tuo tyhjiö on sokerilla. Laita puolet pulloon kuumaa vettä ja toiset puolet sokeria. Ravistele hyvin ja anna muhia vaikka jääkaapissa. Hifistelijät voivat sulattaa sokerin ihan kattilassakin veden kanssa, mutta pulloravistus toimii yhtä hyvin.

Kotibaarin alkoholivalikoima

Jos ensimmäistä kertaa rakennetaan kotibaaria juomasekoituksia varten, niin arsenaalin ei tarvitse olla hirvittävän laaja. On riittävää hankkia vain muutamia raaka-aineita mitkä eivät jää kaappiin seisomaan ja niistä saisi helpoilla variaatioilla useita juomavaihtoehtoja illanviettoon.

Vodka

Vodka on monen juomasekoituksen kulmakivi. Se toimii helppona vahventeena drinkeissä ja makuversioilla saadaan todella näppärästi uutta twistiä vanhaan tuttuun hörppyyn. Vodkaa löytyy esimerkiksi kurkun tai suolaisen karamellin makuisina.

Gini

Ginit ovat nykyään kovassa nosteessa. Markkinat ovat täynnä laadukkaita tuotoksia ja toinen toistaan eksoottisempia vaihtoehtoja eksyy kuluttajien tietoisuuteen. Klassinen yhdistelmä gin & tonic ei vaadi joukkoonsa kuin viipaleen punaista omenaa ja herkullinen kombinaatio on valmis.

Huomiothan, että kunnollista gin & tonicia tehtäessä, älä käytä pidentäjää liikaa – emmehän halua juoda pelkkää tonic-vettä vaan alkoholin ja jatkeen on oltava sopivassa suhteessa. On tärkeää, että ginin makumaailma korostuu eikä jää pidentäjän, eli tässä tapauksessa tonicin alle. Hyvä suhde on joko 1 osaa giniä ja 2 osaa tonic-vettä tai sitten suhteella 1 / 3.

Rommi

Laadukas rommi on baarikaapin vakiovaruste. Rommeina löytyy markkinoilta jos jonkinmoista polttoviinaa ja hintahaitari on suuri. Löytyy myös maustettuja versioita, sekä tynnyriäkin nähnyttä tummempaa tavaraa. Perus vaalea rommi toimii oikein hyvin cocktail-käyttöön.

Eli tässä olisi simppeli hankintalista oman baarikaapin perusteiden rakentamiseen juomasekoituksia ajatellen. Tähän voi sitten oman maun mukaan lisätä erilaisia likööreitä ja muita maustettuja alkoholeja viskeistä puhumattakaan. Mutta nämä kolme kulmakiveä ovat sellaisia tuotteita jotka eivät saisi ikinä loppua baarikaapistasi. Ei muuta kuin rohkeasti shakeriin kiinni ja kokeilemaan helppojen reseptien avulla miten ne juomat kotioloissa taittuvatkaan!